Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΠΟΤΕ μην ξεγράφεις τον Παναθηναϊκό, επική ανατροπή στην Γερμανία!

Η παρουσία του Τσάβι Πασκουάλ για πρώτη φορά στον πάγκο του Παναθηναϊκού συνδυάστηκε με νίκη, καθώς οι «πράσινοι» έκαναν μεγάλη ανατροπή απέναντι στην Μπάμπεργκ, σοκάροντάς την με 84-83 στην «Brose Arena».

Με εντυπωσιακό σερί 11-0 στο τελευταίο τρίλεπτο της αναμέτρησης και το Νικ Καλάθη «ήρωα» του αγώνα στα 3.4’’, οπότε ευστόχησε στο νικητήριο σουτ, οι «πράσινοι» απέδρασαν με μεγάλο «διπλό» από τη γερμανική πόλη και συμπλήρωσαν τις δύο νίκες στη φετινή διοργάνωση, ύστερα από τρεις αγωνιστικές, υποχρεώνοντας το Νίκο Ζήση και την… παρέα του στη δεύτερη αποτυχία.

Με Καλάθη, Φελντέιν, Νίκολς, Γκιστ και Σίνγκλεντον ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός Superfoods που θέλησε να στηριχθεί στην αθλητικότητά του και στη δημιουργία του Έλληνα γκαρντ, τρέχοντας συνεχώς στο ανοιχτό γήπεδο. Οι δύο ομάδες, όμως, συμβάδιζαν στο σκορ στα πρώτα λεπτά, χάρη στα τρίποντα που έβρισκε η Μπάμπεργκ (9-7). Σιγά-σιγά η άμυνα του «διαβασμένου» τριφυλλιού έδεσε, ο Καλάθης «οργίαζε» σε ασίστ και οργάνωση, ενώ ο Φελντέιν ήταν «καυτός» μετά από καιρό, με αποτέλεσμα ο Εξάστερος να τρέξει επιμέρους σκορ 10-0 και να… παγώσει το κλειστό για το 9-17! Η ελληνική ομάδα έφτασε μέχρι και το +8 (12-20), ωστόσο 2-3 κακές επιλογές στο τελευταίο δίλεπτο, αλλά και ο εντυπωσιακός Μέλι –που ευστόχησε στο τρίτο τρίποντό του στο ματς- δεν της έδωσαν την ευκαιρία να ξεφύγει κι άλλο, με το 15-20 στο φινάλε της πρώτης περιόδου. 

Το… μούδιασμα του Εξάστερου στο νήμα του πρώτου δεκαλέπτου, συνεχίστηκε και στην εκκίνηση του δεύτερου, με την Μπάμπεργκ να το εκμεταλλεύεται στο έπακρον. Χάάρη στις εμπνεύσεις του Στρέλνιεκς, οι γηπεδούχοι ανέκτησαν τα ηνία της αναμέτρησης, 22-20 (στο 10-0 το σερί από το 12-20) και ανάγκασαν τον Πασκουάλ να καλέσει τάιμ-άουτ για να «ξυπνήσει» τους παίκτες του. Ο Μπουρούσης ήταν «εκτός κλίματος», κάνοντας δύο φάουλ, λάθη και «άτσαλα» τελειώματα σε πολύ λίγα λεπτά, αλλά ο Ρίβερς ήταν… μια χαρά και τα δικά του χέρια «ξεκόλλησαν» τον Παναθηναϊκό, διαμορφώνοντας το 22-28. Όσο και να προσπαθούσαν να πλησιάσουν οι Γερμανοί, η ελληνική ομάδα είχε «καυτό» Ρίβερς και Φελντέιν… από τα παλιά, κάτι που όχι μόνο τον διατηρούσε σε θέση ισχύος, αλλά και με μια καλή διαφορά, 31-39 και 35-42. Τελικώς, ο Παναθηναϊκός πήγε στα αποδυτήρια με ένα «μαξιλαράκι» πέντε πόντων, 37-42, εξαργυρώνοντας την καλύτερη εικόνα του σε σχέση με τους πρωταθλητές Γερμανίας. 

Τραγικά ξεκίνησε το δεύτερο μέρος για την ομάδα του Πασκουάλ. Απίστευτα τραγικά για την ακρίβεια, αφού δεν λειτουργούσε τίποτα! Κακή κυκλοφορία της μπάλας και άτσαλα τελειώματα στην επίθεση, μηδέν βοήθειες στην άμυνα, ελεύθερος διάδρομος το ζωγραφιστό και φυσικά όλα αυτά τα εκμεταλλεύτηκαν οι… διεισδυτικοί Γερμανοί. Με αιχμή του δόρατος, λοιπόν, τον εξαιρετικό Ζήση και τον Στέλνιεκς, πήραν εκ νέου το προβάδισμα, 48-44, ενώ έφτασαν και σε διψήφια επίπεδα τη διαφορά, 54-44, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική ομάδα. Για καλή του τύχη, ο Εξάστερος… αφυπνίστηκε! Μέσα σε λίγα λεπτά, η άμυνα «έσφιξε» και οι σωστές βοήθειες οδηγούσαν σε λάθη τους Γερμανούς και κατ’ επέκταση σε αιφνιδιασμούς για το τριφύλλι. Ο Καλάθης έδινε το… σύνθημα στην επίθεση, οι Γκιστ-Ρίβερς ακολουθούσαν και στο άψε-σβήσε, ο Παναθηναϊκός «επέστρεψε» για τα καλά, μειώνοντας σε 58-57! Μέχρι τότε ο Μπουρούσης δεν ήταν καλά, αλλά χάρη στον Έλληνα σέντερ, το τριφύλλι δεν άφησε την Μπάμπεργκ να ξεφύγει και με δικούς του πόντους στο νήμα της τρίτης περιόδου, διαμορφώθηκε το 63-62. 

Οι παίκτες του Πασκουάλ έδειξαν να χύνουν για ακόμα μια φορά την καρδάρα με το γάλα. Διότι… δεν μπήκαν στην τέταρτη περίοδο, οι «κοντοί» της Μπάμπεργκ έκαναν «πάρτι» (κυρίως με τις διεισδύσεις τους) και γρήγορα-γρήγορα η ελληνική ομάδα βρέθηκε να κυνηγά, 73-64. Δύο back to back τρίποντα από Καλάθη και Σίνγκλεντον διατήρησαν προς στιγμήν κοντά στο σκορ τον Παναθηναϊκό (76-72), αλλά η ρακέτα του ήταν… κέντρο διερχομένων και η ομάδα του Τρινκιέρι –με τη βοήθεια του κόσμου της- βρήκε ξανά τον τρόπο να ξεφύγει και μάλιστα να φτάσει στο +10, 83-73 στο 37’. Κάποιος… λογικός θα έλεγε πώς δύσκολα γύριζε η κατάσταση και πως είχε γείρει η πλάστιγγα. Αμ δε, όμως, όταν μιλάμε για τον σύλλογο με τα έξι αστέρια και την ποιότητα που έχει αυτός… Τι έγινε στη συνέχεια; Κάτι σχεδόν μαγικό! Οι πράσινοι έβγαλαν τρεις σερί φοβερές άμυνες, πέτυχαν back to back γκολ-φάουλ, ενώ το τρίποντο του Φελντέιν από τη γωνία, διαμόρφωσε το 83-82 στο 39’. Το παιχνίδι είχε αποκτήσει δραματικό χαρακτήρα, με τις δύο ομάδες να… περπατούν σε τεντωμένο σχοινί μεταξύ νίκης και ήττας. Το άγχος ήταν ορατό και στις δύο, αλλά ο Καλάθης έδωσε «απαντήσεις» και φάνηκε απόλυτα ψύχραιμος. Γιατί μπορεί σε πρώτο χρόνο να έκανε «περιπετειώδη» πάσα για τον Σίνγκλεντον που παραλίγο να στοιχίσει την κατοχή, ωστόσο 3,4’’ πριν το τέλος, μάζεψε το επιθετικό ριμπάουντ –από άστοχο σουτ του Ρίβερς- και ευστόχησε για το 83-84, με τον Μίλερ σε νεκρό χρόνο να βρίσκει σίδερο και τον Παναθηναϊκό να θριαμβεύει στην Γερμανία. 

Δεκάλεπτα: 15-20, 37-42, 63-62, 83-84.

Μπάμπεργκ (Αντρέα Τρινκιέρι): Κοζέρ 7 (1), Μέλι 17 (4), Ζήσης 13 (1), Τάις 4, Λο 6 (1), Στρέλνιεκς 16 (1), Βερεμένκο 2, Μίλερ 12 (2), Χέκμαν 3 (1), Ραντόσεβιτς 3 

Παναθηναϊκός Superfoods (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 9 (2), Νίκολς 1, Ρίβερς 18 (3), Φώτσης 3 (1),Παππάς 5, Φελντέιν 16 (4), Γκιστ 10, Μπουρούσης 9 (1), Καλάθης Ν. 13 (1) 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ