Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυτός είναι ο παικταράς του ΠΑΟΚ. Μάθετε τα πάντα για τον Ντάντε (video)

Ο Ντάντε Γκιμαράες Σάντος ντο Αμαράλ γεννήθηκε στην Ιτουμπιάρα της Βραζιλίας στις 30 Σεπτεμβρίου 1980 και θεωρείται ένας από τους καλύτερους βολεϊμπολίστες όλων των εποχών. Είναι ο δεύτερος γιος της πενταμελούς οικογένειας του Ρομπέρτο και της Εμιλιάνα που είναι παθιασμένοι με τα σπορ. Ο πατέρας του ήταν ποδοσφαιριστής στην Ιτουμπιάρα και σε μικρή ηλικία είχε πρόταση από τη Φλαμένγκο, την οποία όμως δεν αποδέχθηκε – ίσως γι αυτό προέτρεπε από μικρούς τους γιους του να μην απαρνηθούν κι αυτοί τις προκλήσεις της ζωής. Ο πρωτότοκος Τιάγκο ήταν καλύτερος βολεϊμπολίστας στα νιάτα του, αλλά αποφάσισε να ασχοληθεί με τη γεωπονική, ενώ ο Μπρούνο είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και αγωνίζεται στην Μπρανκατσίνο που είναι στην πρώτη εθνική της Βραζιλίας.

Έχει ύψος 2.01 μ. και αγωνίζεται στη θέση του ακραίου. Ξεκίνησε τον αθλητισμό σε ηιλικία επτά ετών από την κολύμβηση και μέχρι τα δώδεκα είχε 52 χρυσά μετάλλια σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Επαιξε για λίγο ποδόσφαιρο και στα 14, το γύρισε στο βόλεϊ παίζοντας στην Ιτουμπιάρα με προπονητή τον πατέρα του. Μετά ήρθε η μεταγραφή στην Τρες Κορακάς, σε μια περιοχή που απέχει 800 χιλιόμετρα από το σπίτι του. Ο πατέρας του τον πήγε εκεί την πρώτη ημέρα και απλά του είπε: «Εσύ μένεις εδώ, κι εγώ γυρίζω».

Κάπως έτσι αγωνίστηκε στην Τρες Κορακάς (1999–2000) για να ακολουθήσουν οι: Σουζάνο Σάο Πάολο (2000–2001), Μίνας Μπέλο Οριζόντε (2001–2002) με την οποία αναδείχθηκε πρωταθλητής Βραζιλίας. Στη συνέχεια αγωνίστηκε στην Ιταλία με την Μόντενα (2002–2005) με την οποία κατέκτησε το CEV cup το 2004.

Επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν η Ελλάδα όπου αγωνίστηκε με τον Παναθηναϊκό (2005–2008). Υπήρξε ένας από τους πιο αξιόλογους αθλητές που αγωνίστηκαν στον Παναθηναϊκό. Κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδας (2006), 2 Κύπελλα Ελλάδας (2007, 2008), το Σούπερ καπ (2007) και την 3η θέση στο φάιναλ φορ του Top teams cup στη Μαγιόρκα (2006).

Αγωνίστηκε για 3 έτη στη Ρωσία με τη Ντιναμό Μόσχας (2008-2011) και το 2011 επέστρεψε στη Βραζιλία για να αγωνιστεί με την RJX. Την επόμενη διετία (2012-2014) αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα Ιαπωνίας κατακτώντας τον τίτλο το 2014 με τους Πανασόνικ Πάνθερς, ενώ την επόμενη χρονιά (2014-2015) επέστρεψε στη Βραζιλία για λογαριασμό της Φουνβίκ Ταουμπατέ, κατακτώντας το κύπελλο του 2015. Από το 2015 και έπειτα αγωνίζεται με τους Πανασόνικ Πάνθερς.

Ο Ντάντε Αμαράλ αγωνίστηκε με την εθνική ομάδα της Βραζιλίας από το 2001 έως το 2012, έχοντας κατακτήσει όλους τους διεθνείς τίτλους, καθώς και πολλές ατομικές διακρίσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ