Μετάβαση στο περιεχόμενο

«Γράφουν ιστορία» Φελπς και Λεντέκι

Ο Μάικλ Φελπς και η Κέιτι Λεντέκι ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της 4ης ημέρας των αγωνισμάτων κολύμβησης στους Ολυμπιακούς του Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο 31χρονος σούπερσταρ πήρε την προσωπική του ρεβάνς για την προ τετραετίας ήττα του από τον Νοτιοαφρικανό Τσαντ Λε Κλος και επανήλθε στην κορυφή των 200μ. πεταλούδα, ενώ λίγο αργότερα πανηγύρισε με την ομάδα των ΗΠΑ τη νίκη και στα 4Χ200μ. ελεύθερο. Ο πιο επιτυχημένος αθλητής στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων έφτασε πλέον τα 21 χρυσά μετάλλια (και 25 στο σύνολο) και αποδεικνύει ότι, παρά τα 31 χρόνια του και τις ατελείωτες επιτυχίες του, συνεχίζει να έχει τη δύναμη και το κίνητρο για να διεκδικεί νέες, απάτητες, κορυφές. Ο Ιάπωνας Μασάτο Σακάι και ο Ούγγρος Τάμας Κεντερέσι πήραν αντίστοιχα τη δεύτερη και την τρίτη θέση στα 200μ. πεταλούδα, ενώ στη «σκυταλοδρομία» 4Χ200μ. τις ΗΠΑ ακολούθησαν η Μεγάλη Βρετανία και η Ιαπωνία.

Αν ο Φελπς βρίσκεται στη «δύση» της καριέρας του, οι Αμερικανοί έχουν ένα νέο αστέρι που «ανατέλλει». Βέβαια η Κέιτι Λεντέκι εμφανίστηκε δυναμικά πριν τέσσερα χρόνια στο Λονδίνο, όταν κατέκτησε τον τίτλο στα 800μ. ελεύθερο σε ηλικία 15 ετών, και έκτοτε έχει σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της, αλλά στο Ρίο «γράφει» τη δική της χρυσή σελίδα στην ιστορία της κολύμβησης. Με τη νίκη της στα 200μ. ελεύθερο, μετά από μεγάλη μάχη με τη Σουηδή Σάρα Σιέστρεμ, η Αμερικανίδα έκανε το πιο σημαντικό βήμα για να γίνει η πρώτη κολυμβήτρια στην ιστορία που κατακτά το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο σε 200μ., 400μ. και 800μ. Μένει βέβαια το 800άρι, αλλά σε αυτό το αγώνισμα η Λεντέκι δεν μπορεί, όχι να χάσει, αλλά ούτε καν να απειληθεί.

Την απόλυτη κυριαρχία των Αμερικανών κατά την 4η ημέρα «έσπασε» μία άλλη μεγάλη μορφή των φετινών Αγώνων, η Κατίνκα Χόζου. Η Ουγγαρέζα πρωταθλήτρια πήρε τη νίκη στα 200μ. μικτή ατομική και έφτασε τα τρία χρυσά στο Ρίο, αφού είχαν προηγηθεί οι επιτυχίες της στα 400μ. μικτή και στα 100μ. ύπτιο, ενώ θα διεκδικήσει ακόμη έναν τίτλο, στα 200μ. ύπτιο. Πίσω από την “Iron Lady” τερμάτισε η Βρετανή Σιομπάν-Μαρί Ο΄Κόνορ, ενώ τρίτη ήταν η Αμερικανίδα Μάγια Ντι Ράντο.

Στους ημιτελικούς των 200μ. πρόσθιο ανδρών, ο Ιπέι Γουατανάμπε σημείωσε ρεκόρ Αγώνων με 2:07.22 και δείχνει ικανός να επαναφέρει αύριο στην κορυφή την Ιαπωνία, που είναι πολυνίκης του αγωνίσματος στους Ολυμπιακούς. Υπενθυμίζεται ότι ο κάτοχος του τίτλου, ο Ούγγρος Ντάνιελ Γκιούρτα, έπεσε θύμα έκπληξης και αποκλείστηκε στα προκριματικά. Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν και οι ημιτελικοί των 100μ. ελεύθερο ανδρών, όπου ο Αμερικανός Ολυμπιονίκης του Λονδίνου, Νέιθαν Εϊντριαν, ο οποίος πέρασε μόλις και μετά βίας (16ος) από τους προκριματικούς, «μεταμορφώθηκε» και σημείωσε την καλύτερη επίδοση με 47.83. Τον ακολούθησε ο Αυστραλός Κάιλ Τσάλμερς με 47.88, βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο το παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων που πέτυχε στον προκριματικό, ενώ τρίτος πέρασε ο συμπατριώτης του Κάμερον ΜακΙβόι, που θεωρείται το φαβορί. Αντίθετα, εκτός τελικού έμειναν ο Κινέζος πρωταθλητής κόσμου του Καζάν, Ζετάο Νινγκ, ο Ιταλός πρωταθλητής Ευρώπης στο Λονδίνο, Λούκα Ντότο, αλλά και ο Ρώσος Βλαντιμίρ Μορόζοφ. Στα 200μ. πεταλούδα γυναικών, τέλος, τον καλύτερο χρόνο των ημιτελικών πέτυχε η Αυστραλή Μάντλιν Γκρόουβς με 2:05.66.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ