Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έγραψε ιστορία η Βόρειο Ιρλανδία!

Ιστορία έγραψαν οι παίκτες της Βορείου Ιρλανδίας που… χόρευαν στη βροχή!

Και αυτό γιατί επικράτησαν με σκορ 2-0 της Ουκρανίας και πήραν έτσι τη πρώτη τους νίκη της ιστορίας τους σε Euro και πρώτη σε μεγάλη διοργάνωση μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας το 1982.

Η Ουκρανία ήταν εκείνη που ξεκίνησε το παιχνίδι με την ταμπέλα του φαβορί κόντρα στη Βόρειο Ιρλανδία, καθώς διαθέτει και πιο έμπειρους παίκτες σε τέτοιες διοργανώσεις, αλλά και πιο ποιοτικούς σε σχέση με τους αντιπάλους της.

Έτσι, οι Ουκρανοί δεν άργησαν μετά από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης να πάρουν τον έλεγχο του αγώνα χάρη στην κατοχή και τη κυκλοφορία της μπάλας. Ωστόσο, δύσκολα μπορούσαν να βρουν κάποιο διάδρομο απέναντι στην καλά οργανωμένη άμυνα της Βορείου Ιρλανδίας.

Μάλιστα, η μεγαλύτερη φάση του πρώτου μέρους ανήκε στη Β. Ιρλανδία όταν στο 34′ και μετά από κόρνερ του Γουόρντ, ο Κάθκαρτ έκανε την κεφαλιά μέσα από την περιοχή, με τη μπάλα να φεύγει λίγο πάνω από το αριστερό γάμα του Πιατόφ. Στο δεύτερο μέρος οι Ουκρανοί ξεκίνησαν πιο δυναμικά και έφτασαν πολύ κοντά στο γκολ στο 48′ όταν μετά από κόρνερ του Κονοπλιάνκα, ο Σελέζνιοφ έκανε την κεφαλιά αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.

Αυτό που δεν πέτυχαν οι Ουκρανοί το κατάφεραν οι παίκτες της Β. Ιρλανδίας με κεφαλιά του ΜακΌλεϊ στο 49′ μετά από εκτέλεση φάουλ του Νόργουντ. Από εκεί και πέρα, όπως και πιο πριν, οι προσπάθειες των παικτών γινόντουσαν με ιδιαίτερη δυσκολία, καθώς η βροχή που έπεφτε ήταν πολύ δυνατή.

Ωστόσο, οι Ουκρανοί στο 50′ έφτασαν πολύ κοντά στο 1-1 όταν ο Κονοπλιάνκα εκτέλεσε το φάουλ, ο Σελέζνιοφ έπιασε την κεφαλιά αλλά ο ΜακΓκόβερν μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια. Στο 57′ το παιχνίδι διακόπηκε για λίγα λεπτά από τον διαιτητή της αναμέτρησης, καθώς έριχνε… χαλάζι.

Όταν οι παίκτες ξαναβγήκαν στον αγωνιστικό χώρο οι Ουκρανοί συνέχιζαν να πιέζουν για το γκολ της ισοφάρισης έχοντας την κατοχή της μπάλας στα πόδια τους. Παρόλα αυτά δεν μπορούσαν να βρουν τον τρόπο για να τα καταφέρουν, όμως, αυτό δεν τους έφτανε, αφού στο 97′ ο Ντάλας σούταρε από μακριά, ο Πιατόφ δεν έδιωξε σωστά και ο ΜακΓκιν από κοντά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, κάνοντας το 2-0.

Ουκρανία (Μικαΐλο Φομένκο, 4-2-3-1): Πιατόφ, Φεντέτσκι, Κασερίντι, Ρακίτσκι, Σεβτσούκ, Σίντορτσουκ (76’ Γκαρμάς), Στεπανένκο, Γιαρμολένκο, Κοβαλένκο (84’ Ζιντσένκο), Κονοπλιάνκα, Σελέζνιοφ (71’ Ζοζούλια). 

Β. Ιρλανδία (Μάικλ Ο’Νιλ, 4-5-1): ΜακΓκόβερν, Χιουζ, Κάθκαρτ, ΜακΌλεϊ, Τζόνι Έβανς, Ντέιβις, Κόρι Έβανς (90’+3’ ΜακΝερ), Νόργουντ, Γουόρντ (70’ ΜακΓκι), Ντάλας, Ουάσινγκτον (84’ Μαγκίνις). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ