Μετάβαση στο περιεχόμενο

1-0 με γκολάρα Μόντριτς και… λίγο ήταν

«Αυτή η Κροατία είναι από τις πλέον ποιοτικές όλων των εποχών». Η ατάκα του αρχηγού της ομάδας, Ντάριο Σρνα (που παίζει σε τέταρτο σερί Euro) δεν ξέρουμε εάν θα αποδειχθεί στο γήπεδο, το δεδομένο όμως είναι πως το πρώτο δείγμα για την ομάδα του ήταν θετικό.

Οι Κροάτες μπορεί να χρειάστηκαν την γκολάρα του Μόντριτς για να κάμψουν με 1-0 την αντίσταση της Τουρκίας, αλλά το τελικό αποτέλεσμα τους αδικεί, καθώς δοκάρια (δύο) και Μπαμπατσάν τους στέρησαν ένα πιο άνετο σκορ.

Τουρκία και Κροατία έκαναν… σεφτέ στον 4ο όμιλο κι έψαχναν να αρχίσουν με το δεξί τη διοργάνωση. Παράλληλα, οι Κροάτες έψαχναν μία… εκδίκηση για τον αποκλεισμό τους από τη φάση των «8», στα πέναλτι, στο Euro του 2008.

Οι Κροάτες ήταν καλύτεροι καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, έχασαν πολλές ευκαιρίες, είχαν δύο δοκάρια και με τον Μόντριτς να σκοράρει ένα πολύ ωραίο γκολ, έφτασαν στη νίκη κι άρχισαν ιδανικά τις υποχρεώσεις τους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Οι Τούρκοι από την άλλη ήταν κατώτεροι των προσδοκιών, τα πρώτα τους βιολιά Τσαλχάνογλου και Τουράν ήταν άφαντα και κάπως έτσι ήρθε η ήττα.

Η αναμέτρηση άρχισε δίχως ιδιαίτερο ρυθμό, με το σύνολο του Τσάτσιτς να πατάει αισθητά καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο και να προσπαθεί να γίνει απειλητικό. Το σύνολο του Φατίχ Τερίμ από την άλλη δυσκολευόταν να πατήσει περιοχή. Παρόλα αυτά, εκείνο ήταν που έχασε την πρώτη καλή ευκαιρία στο «Παρκ ντε Πρενς». Πιο συγκεκριμένα, ο Γκιονιούλ από τα δεξιά έβαλε τη σέντρα, ο Τουφάν πήρε την κεφαλιά όμως ο Σούμπασιτς με διπλή προσπάθεια κατάφερε να μπλοκάρει.

Όλα έδειχναν πως το πρώτο μέρος θα έληγε δίχως κάτι το αξιοσημείωτο. Μέχρι το 41ο λεπτό. Έπειτα από μία απομάκρυνση από την άμυνα της Τουρκίας, ο Λούκα Μόντριτς έπιασε ένα τρομερό σουτ, πριν η μπάλα σκάσει το έδαφος, και νίκησε τον Μπαμπατσάν, για να στείλει την ομάδα του στα αποδυτήρια με το σκορ στο 1-0.

Το δεύτερο μέρος ανήκε ολοκληρωτικά στους Κροάτες, οι οποίοι κυριάρχησαν σε ολόκληρη τη διάρκειά του. Η πρώτη τεράστια ευκαιρία χάθηκε στο 52ο λεπτό, με τον Σρνα να στέλνει την μπάλα στο δοκάρι με εξαιρετική εκτέλεση φάουλ ενώ δύο λεπτά αργότερα αστόχησε σε ωραίο σουτ, μέσα από τη μεγάλη περιοχή.

Τα… ηνία πήρε ο Μπρόζοβιτς με επίσης άστοχο σουτ, στο 61′, ενώ στο 72ο λεπτό ήταν η σειρά του Πέρισιτς να σημαδέψει δοκάρι με κεφαλιά, μετά τη σέντρα του Μάντζουκιτς.Η

Η Κροατία έχασε δύο ακόμη καλές ευκαιρίες για να πετύχει περισσότερα τέρματα, με τους Μπρόζοβιτς (79′) και Πέρισιτς (83′) να βρίσκουν σε ετοιμότητα τον Μπαμπατσάν.

Οι Τούρκοι από την άλλη δεν μπόρεσαν να απειλήσουν σε καμία περίπτωση. Μοναδική… αχτίδα φωτός για την ομάδα του Τερίμ, η είσοδος του 19χρονου, Εμρέ Μορ, στο 69ο λεπτό. Ο παίκτης της Ντόρτμουντ, πλέον, έγινε ο νεότερος παίκτης που φόρεσε τη φανέλα της εθνικής του σε Euro κι έδωσε πνοή με το παιχνίδι του, δίχως όμως να μπορέσει να αποσοβήσει την ήττα.

ΤΟΥΡΚΙΑ (Φατίχ Τερίμ): Μπαμπατσάν, Μπαλτά, Τσαλχάνογλου, Γκιονιούλ, Ινάν, Τοσούν (69′ Μορ), Τουράν (65′ Γιλμάζ), Οζιακούπ (46′ Σεν), Τοπάλ, Τουφάν, Ερκίν.

ΚΡΟΑΤΙΑ (Αντρέ Τσάτσιτς): Σούμπασιτς, Στρίνιτς, Πέρισιτς (87′ Κράμαριτς), Τσορλούκα, Ράκιτιτς (89′ Σίλντενφελντ), Μόντριτς, Σρνα, Μπρόζοβιτς, Μάντζουκιτς (93′ Πιάτσα), Μπαντέλι, Βίντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ