Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιστορική νίκη για Ουαλία (video)

Ιδανικότερο ντεμπούτο στο Euro δεν θα μπορούσαν να σκεφτούν στην Ουαλία, αφού οι «δράκοι» κέρδισαν με 2-1 τη Σλοβακία στην πρεμιέρα του δεύτερου ομίλου της διοργάνωσης.

Αυτή ήταν η παρθενική εμφάνιση της Ουαλίας σε τελική φάση Euro και η πρώτη σε μεγάλη διοργάνωση, από το Μουντιάλ του 1958 στη Σουηδία.

Οι Σλοβάκοι, πόνταραν στην ταχύτητά τους όμως, οι Ουαλοί ήταν πολύ επικίνδυνοι στην κόντρα. Εξαιρετικός ο Ράμσεϊ για τους Ουαλούς, ενώ στον αντίποδα, μεγάλο παιχνίδι έκανε ο… δικός μας, Μακ.

Στο τρίτο μόλις λεπτό, οι Σλαβάκοι έχασαν την πρώτη μεγάλη ευκαιρία της αναμέτρησης. Ο Χάμσικ… χόρεψε την άμυνα της Ουαλίας, πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του, πλάσαρε του Γουόρντ, όμως ο Ντέιβις έκοψε πάνω από την γραμμή της εστίας του.  

Οι Ουαλοί δεν ήταν το ίδιο άστοχοι στο 10’.Ο Γκάρεθ Μπέιλ με απευθείας εκτέλεση φάουλ δημιούργησε πολύ νωρις σκορ στην αναμέτρηση.

Στη συνέχεια, οι Σλοβάκοι προσπάθησαν, αλλά έδειχναν ανήμποροι να αντιμετωπίσουν την ουαλική αμυντική γραμμή, ενώ οι Βρετανοί,έβγαζαν εξαιρετικές κόντρες. Μια από αυτές κατέληξε σε σουτ από τον Ράμσεϊ στο 21’, αλλά ο Κόζατσικ μπλόκαρε.

Δύο λεπτά μετά, ο Κούτσκα σούταρε από φάουλ, αλλά δεν ανησύχησε τον Γουόρντ.

Στο 32′ ο Σκρτελ με αγκωνιά κτύπησε τον Γουίλιαμς εντός περιοχής, αλλά το πέναλτι κακώς δεν δόθηκε.

Στα τελευταία λεπτά πριν από την ανάπαυλα οι Σλοβάκοι πίεσαν ασφυκτικά, αλλά δεν κατάφεραν να φανούν απειλητικοί. Κάπως έτσι, το ημίχρονο έληξε με τους Ουαλούς μπροστά στο σκορ.

Η πρώτη καλή στιγμή του δευτέρου ημιχρόνου ήρθε στο 55’, όταν ο Μακ πρόλαβε τον Τέιλορ, σούταρε μέσα από την περιοχή, στέλνοντας όμως τη μπάλα πάνω από την εστία του Γουόρντ. Τρία λεπτά αργότερα, ο Άλεν έκανε τη σέντρα, ο Μπέιλ πήρε την κεφαλιά, αναγκάζοντας τον Κόζατσικ σε εξαιρετική απόκρουση.

Στο 61’, επανήλθε η ισορροπία στο σκορ. Ούτε μισό λεπτό από την είσοδό του στο παιχνίδι, ο Ντούντα δέχτηκε την μπάλα, μετά την εξαιρετική προσπάθεια του Μακ και με δυνατό σουτ νίκησε τον Γουόρντ για το 1-1.

Από τότε, η Σλοβακία πήρε τα πάνω της απειλώντας την ουαλική εστία. Στο 64’, ο Κούτσκα σούταρε, με τον Γουόρντ να απομακρύνει δύσκολα. Στο 68’, ο εξαιρετικός Μακ επίσης απείλησε, αλλά δεν βρήκε στόχο.

Στο 73’ μετά από σέντρα του Ρόμπσον – Κανού, ο Ράμσεϊ πήρε ανενόχλητος την κεφαλιά, αστοχώντας από ευνοϊκή θέση, στη δεύτερη μεγάλη φάση για τους Βρετανούς στο δεύτερο μέρος.

Στη συνέχεια, ο ρυθμός έπεσε. Στο 81’ όμως, από ατομική ενέργεια του Ράμσεϊ, η μπάλα βρέθηκε στα πόδια του Ρόμπσον – Κανού, ο οποίος έκανε το 2-1 για τους Ουαλούς.

Στο 86’, ο Νέμετς με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι του Γουόρντ, χάνοντας τεράστια ευκαιρία για εκ νέου ισοφάριση.

Από εκεί και πέρα, όλοι στην Ουαλία κράτησαν στο υπέρ τους σκορ, πανηγυρίζοντας τελικά μία ιστορικής σημασίας νίκη κόντρα στους Σλοβάκους.

ΟΥΑΛΙΑ (Κόλμαν): Γουόρντ, Ντέιβις, Α. Γουίλιαμς, Τσέστερ, Γκάντερ, Τέιλορ, Άλεν, Ράμσεϊ (88’ Ρίτσαρντς), Έντουαρντς (69’ Λέντλεϊ), Μπέιλ Τζ. Γουίλιαμς (71’ Ρόμπσον – Κανού).

ΣΛΟΒΑΚΙΑ (Κόζακ): Κόζατσικ, Πεκαρίκ, Σκρτελ,Ντούριτσα, Σβέντο, Χροσόφσκι (60’ Ντούντα), Χάμσικ, Κούτσκα, Μακ, Βάις (83’ Στοχ),  Ντούρις (60’ Νέμετς).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ