Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δύο χρόνια χωρίς την Άννα Πολλάτου

Ήταν 17 Μαΐου του 2014, ακριβώς πριν από δύο χρόνια όταν η είδηση πως μια νέα κοπέλα έφυγε πρόωρα σε ηλικία μόλις 31 ετών.

Η Άννα Πολλάτου, η πρωταθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής που μαζί με τα υπόλοιπα κορίτσια του ανσάμπλ (Χαρά Καρυάμη, Ειρήνη Αϊνδηλή, Μαρία Γεωργάτου, Εύα Χριστοδούλου και Κλέλια Πανταζή) κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000 έφυγε από τη ζωή σε τροχαίο δυστύχημα.

Η είδηση του θανάτου της συγκλόνισε το πανελλήνιο. Η αδικοχαμένη Ολυμπιονίκης κατευθυνόταν προς το λιμάνι της Κυλλήνης, προκειμένου να πάρει το καράβι για την Κεφαλλονιά. Ήθελε να στηρίξει τον αδερφό της, Διονύση Πολλάτο, υποψήφιο στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στις εκλογές εκείνης της Κυριακής (18/5/14). 

Την ώρα που βρισκόταν στην Ε.Ο. Πύργου-Πατρών στο ύψος του Γηροκομείου της Βάρδας, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου μάρκας Smart που οδηγούσε με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να κάνει τετακέ και να συγκρουστεί νωτομετωπικά με αγροτικό Ι.Χ. που κατευθυνόταν προς Πάτρα. Ο θάνατός της ήταν ακαριαίος.

Δύο χρόνια μετά τον πρόωρο χαμό της Πολλάτου, ο δικηγόρος της οικογένειας, Γιάννης Μαρακάκης πήρε στα χέρια του τα πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας, αποκαλύπτοντας σοκαριστικά στοιχεία για την ασφάλεια του αυτοκινήτου που οδηγούσε η 31χρονη.

Ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας μετά από μακροχρόνια έρευνα έκανε τις ίδιες διαπιστώσεις με τους ανεξάρτητους πραγματογνώμονες της Τροχαίας. Συγκεκριμένα, στο αυτοκίνητο διαπιστώθηκε πως υπήρχε “παντελής έλλειψη παθητικής ασφάλειας” και “το οποίο τελικά αποδείχτηκε πως με μία πολύ απλή σύγκρουση, που έγινε με πολύ λίγα χιλιόμετρα, ήτανε μία ωρολογιακή βόμβα που έσκασε στα χέρια της οδηγού”.

“Προκλήθηκε μία σύγκρουση με ένα αγροτικό αυτοκίνητο που ερχόταν από το αντίθετο ρεύμα επίσης με λίγα χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα να βρεθεί σε μία σύγκρουση με την πλάτη το όχημα της Άννας. Και ενώ φορούσε ζώνη θα περίμενε κανείς να έχει μια φυσιολογική κατάληξη το αυτοκίνητο με υλικές ζημιές. Τελικώς, αυτό που συνέβη ήταν να ξηλωθεί όλο το ταμπλό και να εισχωρήσει κατά μισό μέτρο μέσα στη καμπίνα”, είπε ο κ. Μαρακάκης και προανήγγειλε ότι η οικογένεια θα αναζητήσει ποινικές και αστικές ευθύνες.

“Η οικογένεια μάζεψε τα κομμάτια της. Έριχναν ο ένας στον άλλο πολύ αγάπη και πλέον είναι έτοιμοι να κάνουμε αυτό που πρέπει για την τιμή της και για να ηρεμήσει η ψυχή της”.

Λίγα λόγια για την Άννα

Η Άννα Πολλάτου γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου του 1983 στην Κεφαλλονιά και σε ηλικία 5 ετών άρχισε την ενασχόλησή της με τη ρυθμική γυμναστική και όταν μεγάλωσε κατάφερε να κάνει τη χώρα μας υπερήφανη.

Ήταν μέλος της ομάδας του ανσάμπλ (Χαρά Καρυάμη, Ειρήνη Αϊνδηλή, Μαρία Γεωργάτου, Εύα Χριστοδούλου και Κλέλια Πανταζή τα άλλα μέλη), η οποία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο σύνθετο ομαδικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000. Ένα λάθος στο πρόγραμμα με τα πέντε ζευγάρια κορύνες τους χάλασε τον τελικό και τους στέρησε το χρυσό που τόσο ήθελαν. Ήταν όμως ήδη νικήτριες.

Η επιτυχία αυτή μόνο τυχαία δεν ήταν αφού ένα χρόνο πριν, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Οζάκα (1999) κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα τελικά οργάνων (2 στεφάνια – 3 κορδέλες) και στις 10 κορύνες, ενώ στην ίδια διοργάνωση πήρε το ασημένιο μετάλλιο στο σύνθετο ομαδικό.

Την ίδια χρονιά στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βουδαπέστης κατέκτησε ένα χρυσό μετάλλιο στο σύνθετο ομαδικό, ένα ασημένιο στο σύνθετο και ένα χάλκινο στις κορύνες. Στο διεθνές meeting του Τιέ το 2000 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 2 στεφάνια – 3 κορδέλες, το ασημένιο στο σύνθετο και το χάλκινο στις κορύνες. Πριν καν μπει στα 18 της χρόνια η Πολλάτου αποχώρησε. Τα “χάλκινα” κορίτσια του Σίδνεϊ δεν χάθηκαν ποτέ μεταξύ τους. Σχεδόν όλες έγιναν προπονήτριες εμπνέοντας νεότερα κορίτσια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ