Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νόβακ Τζόκοβιτς: Τι έκανε τον πατέρα του Νο1 τενίστα στον κόσμο να δανειστεί από τοκογλύφους

Ο Σέρβος που έσπασε το δίπολο Φέντερερ-Ναδάλ δεν είχε καμία προϋπόθεση για να κάνει κάτι τέτοιο. Προερχόμενος από μια μεσοαστική οικογένεια και μια ρημαγμένη χώρα  είχε μόνο ένα εφόδιο: ατσαλένια θέληση. «Στην αρχή της καριέρας μου», λέει ο ίδιος, «αντιμετωπίστηκα ως ένας ταραξίας, ως ένας θρασύς που προκαλεί τους δυο καλύτερους του κόσμου. “Ποιος είναι αυτός ο τύπος που έρχεται από το πουθενά και τολμά να λέει πως θα γίνει Νο1;”. Το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να αποδείξω όσα λέω».

Άλλωστε, στη ζωή του δεν του ήρθαν όλα εύκολα. Όταν ο Νόβακ Τζόκοβιτς έγινε 12 χρόνων, η Gencic ήξερε πως δεν μπορούσε να τον βοηθήσει άλλο. «Είχε γίνει τόσο καλός που έπρεπε να του βρίσκω διαρκώς μεγαλύτερα παιδιά, για να προπονείται. Συνήθως, μετά το πρώτο σετ, οι άλλοι παραιτούνταν λέγοντας πως είναι πολύ καλός για εκείνους». Τον έστειλε λοιπόν, στο Μόναχο, σε ακαδημία που άνηκε στον συνάδελφο της Niki Pilic. Στην Γερμανία κάθε βράδυ έκλαιγε. Δεν ήταν παρά ένα μικρό παιδί μακριά από την οικογένεια του, σε μια ξένη χώρα.

djokovik people 139 (11)

Τα έξοδα ήταν δυσβάσταχτα για την οικογένεια του. Μόνο τα δίδακτρα ήταν 3.000 δολάρια το μήνα. Ο πατέρας του αναγκάστηκε να δανειστεί από τοκογλύφους. Ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα τότε» θυμάται η μητέρα του, «ο Νόβακ ήταν στη διαδικασία εξέλιξης, χρειαζόταν συνοδεία όπου πήγαινε και εμείς δεν ήμασταν πλούσιοι. Η χώρα μας περνούσε μια πολύ δύσκολη περίοδο και εμείς προσπαθούσαμε να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας, για το γιο μας (ενώ είχαν άλλους δυο γιους που δεν συμφιλιώθηκαν αμέσως με την ιδέα πως ο Νόβακ εκείνος είχε τα καλύτερα και αυτοί ζορίζονταν)».  Ο προπονητής του διαπίστωσε σύντομα πως αυτό το παιδί είχε μια απίστευτη θέληση. «Όλα τα άλλα παιδιά ετοιμάζονταν για να πάνε σε ένα πάρτι. Τον ρώτησα αν θα τους ακολουθήσει. Με ρώτησε “αν πάω στο πάρτι, θα είναι καλό για το τένις μου;”. Του απάντησα “απλά πήγαινε να διασκεδάσεις, έχεις δουλέψει σκληρά “. Με διέκοψε για να μου διευκρινίσει ότι “δεν σε ρώτησα αν θα είναι καλό για εμένα. Σε ρώτησα αν θα είναι καλό για το τένις μου”. Δεν ήταν ότι δεν ήθελε να ζήσει την ηλικία του. Ήταν πως είχε πλήρη επίγνωση ότι η οικογένεια του είχε επενδύσει πάνω του, όλα της τα χρήματα -συν αυτά που δεν είχε».

Στα 14 του, μαζί με τον -κατά επτά ημέρες μεγαλύτερο του, Αντι Μάρεϊ– αναδείχθηκαν σε καλύτεροι έφηβοι της Ευρώπης. Στα 18 του, έγινε ο νεαρότερος αθλητής που μπήκε στο ΤΟΡ 100.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ