Μετάβαση στο περιεχόμενο

“Οσο μακριά μπορούμε και στις τρεις διοργανώσεις που συμμετέχουμε”

Όπως ήταν αναμενόμενο η συνέντευξη Τύπου του Φρανκ Άρνεσεν παρουσίασε εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ο Δανός μίλησε για όλα. Για τις μεταγραφές, τον Μπερμπάτοφ, τις παραινέσεις του Ιβάν Σαββίδη και τον Ίγκόρ Τούντορ. Έθεσε ως στόχο… «να πάμε μακριά και στις τρεις διοργανώσεις» διευκρινίζοντας πως για το πρωτάθλημα, ο ΠΑΟΚ θα διεκδικήσει τουλάχιστον την τριάδα. Ακόμη, ο Δανός αθλητικός διευθυντής του Δικεφάλου αναφέρθηκε και στις αποχωρήσεις παικτών, ενώ αρνήθηκε να μιλήσει με ποσά.

Αναλυτικά:

Για τους στόχους του ΠΑΟΚ: «Ο βασικός στόχος όταν ξεκίνησα εδώ επειδή ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλο κλαμπ και συμμετέχουμε σε τρεις διοργανώσεις σας είχα πει ότι είναι η κορυφή. Και στις τρεις διοργανώσεις που συμμετέχουμε θέλουμε να πάμε όσο πιο μακριά και πιο καλά μπορούμε. Στο πρωτάθλημα χάσαμε τέσσερις βαθμούς, αλλά συνεχίζουμε. Ξέρουμε ότι δε θα είναι εύκολο γιατί η προετοιμασία ήταν διαταραγμένη πριν το πρώτο επίσημο παιχνίδι για την Ευρώπη και στην πορεία μπήκαν πολλοί νέοι ποδοσφαιριστές στην ομάδα. Η αλήθεια είναι ότι κ. Τούντορ μπορεί να κατηγορεί εμένα αν θέλει για αυτά την κατάσταση. Είμαι αισιόδοξος γιατί πλέον ο προπονητής μας κοιτώντας τον πάγκο μπορεί να δει ποδοσφαιριστές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και ο στόχος είναι, είναι να όσο καλά και μακριά μπορούμε και στις τρεις διοργανώσεις που συμμετέχουμε. Προφανώς να είμαστε στην πρώτη τριάδα του ελληνικού πρωταθλήματος και όσο πιο μακριά μπορούμε στις άλλες δύο διοργανώσεις».

Για τους δικούς του στόχους: «Κάποιες φορές δεν είναι εύκολο να αποφασίσεις αν κερδίζεις ή αν χάνεις στο ποδόσφαιρο. Ένα παράδειγμα για εμένα είναι το παιχνίδι στα Γιάνεννα, στο οποίο κατά την άποψη μου κάναμε ένα από τα καλύτερα μας πρώτα ημίχρονα και τελικά χάσαμε με 3-1. Το σημαντικό για εμένα είναι να βλέπω καθημερινά πρόοδο στην ομάδα και να βλέπω τους ποδοσφαιριστές να γίνονται καλύτεροι. Από εκεί και πέρα ο στόχος είναι να παίξουμε ελκυστικό ποδόσφαιρο. Μου έχει κάνει αρνητική εντύπωση μέχρι στιγμής η κατάσταση των αγωνιστικών χώρων των γηπέδων».

Για τον Ίγκορ Τούντορ: «Είναι δική μου ευθύνη να τον βοηθήσω. Αυτό γίνεται επικοινωνώντας καθημερινά μαζί του. Όλοι έχουν πίεση. Όταν αναλαμβάνεις προπονητής στον ΠΑΟΚ ξέρεις ότι θα έχει μεγάλη πίεση. Το ίδιο έγινε και στην Χάιντουκ που ήταν πριν. Το εάν νιώθει πίεση ο Τούντορ είναι κάτι που πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο. Εγώ δεν νομίζω ότι αισθάνεται πίεση. Κάνει εξαιρετική δουλειά και είμαστε ικανοποιημένοι».

Για τα χρήματα που δαπανήθηκαν και το μπάτζετ: «Δε ξέρω τι ποσά έχουν γραφτεί στον Τύπο. Δεν είναι δική μου δουλειά. Στόχος μας ήταν να χρησιμοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα διαθέσιμα χρήματα. Για το εάν έχουμε ανταγωνιστική ομάδα; Ναι μπορώ να σας πω ξεκάθαρα ότι έχουμε. Σε όλες τις θέσεις υπάρχει ανταγωνιστικότητα. Είναι ένας συνδυασμός έμπειρων και νεαρών ταλαντούχων παικτών. Επίσης όλοι οι παίκτες είναι σε καλές ηλικίες και μπορείς να επενδύσεις σε αυτούς. Όταν παίρνεις παίκτες 23-24 ετών μετά από 2-3 χρόνια και αφού έχουν παίξει πολλά παιχνίδια για την ομάδα μπορείς να τους πουλήσεις σε εξαιρετική τιμή. Μια τέτοια μεταγραφή είναι μια καλή μεταγραφή».

Για την καθυστέρηση στην απόκτηση επιθετικού και τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ: «Οι μεταγραφές ολοκληρώνονται στην 1 Σεπτεμβρίου. Κάποιες φορές πρέπει να περιμένεις μέχρι την τελευταία στιγμή για να δεις ποιους παίκτες μπορείς να πάρεις. Ο κ. Σαββίδης ήταν ευγενικός και με ρώτησε εάν θα ήθελα να πάρουμε τον Μπερμπάτοφ. Όλοι θα ήθελαν τον Μπερμπάτοφ. Ποιος δε θα τον ήθελε. Το θέμα είναι εάν μπορείς να τον υπογράψεις. Πιστεύαμε ότι δεν θα μπορούσαμε να τον αποκτήσουμε αφού ήταν σε επαφές με δύο ομάδες από την Αγγλία. Είναι εξαιρετικό και για τους φιλάθλους και για τον ποδόσφαιρο που θα παίζει εδώ. Είμαι υπερήφανος εκ μέρους του ΠΑΟΚ που καταφέραμε και αποκτήσαμε τον Μπερμπάτοφ και δεν θα μπορούσαμε να το έχουμε κάνει χωρίς τον κ. Σαββίδη. Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον κ. Σαββίδη. Παρακολουθούσα τον Μπερμπάτοφ από όταν ήταν μικρός, είναι ένα αστέρι παγκόσμιας κλίμακας».

Για τις αποχωρήσεις: «Δεν ήμουν χαρούμενος που ο Λούκας έφυγε. Είναι ένας εξαιρετικός παίκτης και το δείχνουν τα δύο γκολ που έχει βάλει. Δεν ήθελε να παραμείνει και τον ενημερώσαμε ότι θα μπορούσε να φύγει μόνο αν μας έφερνε χρήματα. Τελικά έγινε αυτό και το ίδιο συνέβη με τον Νομπόα».

Για τις επιλογές παικτών: «Όταν ξεκινάς σε μία μεταγραφική περίοδο να φέρεις ποδοσφαιριστές στην ομάδα δε γνωρίζεις από ποιες χώρες θα το καταφέρεις. Γνωρίζαμε ότι ήταν δύσκολο να φέρουμε παίκτες από την Ισπανία. Είχα στη λίστα μου πέντε παίκτες και καταφέραμε να υπογράψουμε μόνο τον Ροντρίγκες, ο οποίος δεν είναι από την Ισπανία. Οι υπόλοιποι επέλεξαν κάτι άλλο. Στην πορεία πήγαμε σε χώρες με ποδοσφαιριστές που θα θέλουν να έρθουν στον ΠΑΟΚ για να μη χάσουμε κι άλλο χρόνο και στην πορεία αυτό έγινε στρατηγική μας. Μάθαμε από την εμπειρία που ζούσαμε».

Για τους τραυματισμούς: «Δεν είχαμε μέχρι τώρα πολλούς τραυματισμούς. Δυστυχώς χτες προέκυψε και το πρόβλημα του Λέοβατς. Ήταν πλήγμα για εμάς γιατί πήγε πολύ καλά μέχρι στιγμής στον ΠΑΟΚ. Συγκριτικά με τις προηγούμενες σεζόν που είχαμε πολλούς τραυματισμούς δεν ανησυχώ πολύ. Θεωρώ ότι έχουμε ένα πολύ καλό ιατρικό τιμ και είμαι ικανοποιημένος πολύ. Θεωρώ ότι οι παίκτες μας θα επιστρέψουν σύντομα».

Για το αν θα δοθεί πίστωση χρόνου στον Τούντορ: «Το ποδόσφαιρο είναι παράξενο και δεν ξέρεις τι θα σου φέρει. Εγώ προσπαθώ να περάσω στην ομάδα και στον κόσμο την υπομονή που πρέπει να έχουμε. Οι παίκτες είναι άνθρωποι δεν είναι μηχανές. Συμβαίνει σε όλες τις ομάδες. Το σημαντικό είναι να μην χάσεις πολλούς βαθμούς. Εάν θα είναι λοιπόν ο Ιγκόρ εδώ τον Μάρτιο; Ευχή μου και πεποίθηση μου είναι ότι θα είναι. Θα είναι δική μου αποτυχία. Εγώ τον επέλεξα. Εγώ είμαι υπεύθυνος για όλους τους παίκτες που ήρθαν αλλά και για αυτούς που έφυγαν».

Για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του ΠΑΟΚ: «Καταστρώσαμε ένα πλάνο και ρωτήσαμε τον κ. Σαββίδη αν μπορεί να προχωρήσει στην επένδυση για τις εργασίες. Αυτό που κάναμε ήταν να αλλάξουμε τα δύο γήπεδα που υπάρχουν πάνω από το μεγάλο βασικό γήπεδο που προπονείται η ομάδα, για να δημιουργηθεί ακόμα ένα μεγάλο γήπεδο όπως αυτό που προπονούμαστε. Αυτή τη στιγμή χτίζεται ανεμοφράκτης για να μην έχουμε πρόβλημα με τον αέρα και για να μην χάνουμε προπονήσεις. Ξέρω ότι πριν έρθω στον ΠΑΟΚ ο κ. Σαββίδης είχε πλάνα να φτιάξει ένα υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο. Κάτι τέτοιο ήταν ένα όνειρο για να πραγματοποιηθεί».

Αν έψαχνε κεντρικό αμυντικό: «Μετά τον Μαλεζά ήμασταν χαρούμενοι και δεν ψάχναμε κεντρικό αμυντικό».

Για τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ: «Μου αρέσει όταν έρχονται νέοι παίκτες από τη νεαρή ομάδα. Έχουμε τέσσερις παίκτες στην Ελπίδων. Έχουμε πολλούς παίκτες στην Εθνική Κ17. Μου αρέσει πολύ αυτό. Πριν έρθω εδώ ήμουν σε μία παρουσίαση από τα τμήματα υποδομών που διήρκησε δύο ώρες. Όπως σας είχα πει και τον Ιούνιο μετά το τέλος της μεταγραφικής περιόδου θα ασχοληθώ με τις ακαδημίες. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την παρουσίαση που μου έγινε. Έχουμε ένα πολύ καλό πρόγραμμα. Δεν είναι εύκολο να καταφέρουμε τον στόχο που έχουμε βάλει να είμαστε μία από τις καλύτερες ακαδημίες στην Ευρώπη. Είναι ένας μεγάλος στόχος, αλλά το πιστεύουμε».

Για το αν θα πάει πλέον σε πιο έτοιμους παίκτες τον Ιανουάριο: “Δεν θεωρώ ότι έχουμε μία πολύ νεανική ομάδα, έχουμε και έμπειρους. Θέλω οι έμπειροι να είναι στον άξονα, στον κορμό, εκεί παίρνονται οι αποφάσεις και κρίνονται τα παιχνίδια. Στην άμυνα όλοι έχουν εμπειρία. Για τον χειμώνα, η δουλειά μου είναι να προετοιμάσω το έδαφος. Αρχίσαμε να βλέπουμε ήδη παιχνίδια, αλλά είναι νωρίς να μιλήσουμε από τώρα γι΄ αυτό. Πήραμε δέκα παίκτες και πρέπει να έχουν το χρόνο να μας δείξουν τι μπορούν να κάνουν”.

Για το αν χρειάζεται και εμπειρία στο ρόστερ: “Χωρίς έμπειρους παίκτες, σίγουρα δεν μπορείς να περιμένεις πάρα πολλά πράγματα, είναι σαφές. Οι έμπειροι χρειάζονται περισσότερο στα δύσκολα. Στα εύκολα μπορούν να παίξουν όλοι. Οι έμπειροι θα δώσουν τις κατευθύνσεις στα δύσκολα”.

Για το τι θα κάνει πετυχημένο το πλάνο του: “Είναι σημαντικό να εξελίξεις τους παίκτες, να τους πουλήσεις για πολλά χρήματα, να είσαι στην κορυφή του πρωταθλήματος. Αν κάνεις μόνο το ένα, δεν είναι μεγάλο επίτευγμα. Για να το πετύχεις πρέπει να παίζεις στην Ευρώπη, για να βλέπουν οι ομάδες τους παίκτες σου, τι μπορούν να κάνουν και σε ποιο επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεταγραφές στην Ευρώπη γίνονται από τον Ολυμπιακό. Παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ, εκεί βλέπουν τους παίκτες του κι αν μπορούν να ανταποκριθούν σ΄ αυτό το επίπεδο”.

Για το πώς επιλέγονται οι παίκτες: “Πάντα όταν υπογράφεις έναν παίκτη, προσπαθείς να μάθεις τα πάντα γι αυτόν, αλλά αυτό που δεν συγκρίνεται με τίποτα, είναι να τον δεις ζωντανά. Τότε μπορείς να νιώσεις στο στομάχι σου, αν αυτός ο παίκτης μπορεί ή όχι. Για να είσαι σίγουρος, έναν παίκτη πρέπει να τον δεις. Δεν είχαμε πολύ χρόνο αυτό το καλοκαίρι, κι έτσι παίρναμε πληροφορίες κι από γνωστούς. Τώρα έχουμε περισσότερο χρόνο”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ