Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κορονοϊός: Νέα μέτρα μετά την 4η Μαΐου; – Από τι θα κριθεί η απόφαση της κυβέρνησης!

Η 4η Μαΐου είναι η μέρα που ξεκινά η άρση των περιορισμών σε μετακινήσεις και σε επισκέψεις στα εμπορικά καταστήματα, με την κυβέρνηση να ζητά σε όλους τους τόνους αυστηρή πειθαρχία και τήρηση των μέτρων, ώστε να μην κινδυνεύσει η μέχρι τώρα προσπάθεια.

Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ήδη ένας μηχανισμός παρακολούθησης που θα συνεδριάζει σε καθημερινή βάση και θα αξιολογεί την πορεία της πανδημίας, επιφορτισμένος με ένα καμπανάκι κινδύνου στην περίπτωση που κάποιος δείκτης ξεφύγει από τα κανονικά όρια.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν πως το πρόγραμμα της επόμενης φάσης είναι «απόλυτα μελετημένο» και μπορεί να κλιμακώνεται ανά εβδομάδα, αλλά θα αξιολογείται ανά 24ωρο από ένα μικτό Παρατηρητήριο Κυβέρνησης, Υπηρεσιών Υγείας και Πολιτικής Προστασίας.

Το νέο αυτό σχήμα θα είναι το διάδοχο της δομής που υπήρχε για την κατάρτιση του σχεδίου μετάβασης στην επόμενη μέρα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ολιγομελές και θα στέλνει μια καθημερινή αναφορά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη σύνθεσή του θα περιλαμβάνονται ο υφυπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού για εσωτερικά θέματα, Θανάσης Κοντογεώργης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ή ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Μιχάλης Αργυρού.

Ο μηχανισμός αυτός θα καταγράφει σε καθημερινή βάση την πορεία της πανδημίας, θα εισάγει όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία, τους δείκτες της οικονομίας, αλλά και βασικούς δείκτες της υγείας και θα καταλήγει σε μια εισήγηση στονπΠρωθυπουργό.

Εξυπακούεται ότι ο μηχανισμός θα έχει κάποιους «κόκκινους δείκτες» (καμπανάκια) που θα ενεργοποιούν την ανάγκη επαναφοράς μέτρων ή λήψης στοχευμένων μέτρων απαγόρευσης.

Βασική μεταβλητή στην εξίσωση θα είναι ο αριθμό R0, ο αριθμός που εκφράζει τον μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν τον ιό από κάποιον που έχει ήδη νοσήσει. Αν ο αριθμός ανέβει πάνω από 1, τότε θα χτυπήσουν καμπανάκια. Αν κρατηθεί χαμηλά, κάτω από 0,5, τότε τα πράγματα θεωρείται πως πηγαίνουν καλά.

Σημαντικό ρόλο, όμως, στην εξίσωση παίζει και ο συνδυασμός άλλων δεδομένων, όπως ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τα στοιχεία που απορρέουν από τα διαγνωστικά τεστ, ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία εκτός ΜΕΘ και οι συνολικοί δείκτες υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ