Μετάβαση στο περιεχόμενο

«Συναγερμός» στην κυβέρνηση για τις 2 κλινικές με τους 3 νεκρούς: «Ανεύθυνες συμπεριφορές θέτουν σε κίνδυνο την επιστροφή στην ομαλότητα»

Ανησυχία και εκνευρισμό έχουν προκαλέσει σε κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας τα κρούσματα που υπήρξαν σε δύο κλινικές στα νότια προάστια και στν δυτική Αττική, καθώς δεν τηρήθηκαν τα αυστηρά μέτρα υγιεινής, τα οποία προκάλεσαν την εξάπλωση της νόσου.

Η “Κασταλία” στο Ελληνικό και οι “Ταξιάρχαι” στο Περιστέρι έχουν μετατραπεί πλέον σε υγειονομικές “βόμβες”, με τους δεκάδες νοσηλευόμενους και το προσωπικό να αγωνιούν για την κατάσταση της υγείας τους. Μάλιστα, υπάρχουν καταγγελίες που αρχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες, οι νεφροπαθείς που πήγαιναν για αιμοκάθαρση δεν γνώριζαν ότι υπήρχε θετικό κρούσμα στην κλινική.

Μάλιστα, ο διοικητής της κλινικής στο Περιστέρι, Αλέκος Κοκκινάκης, με μπαράζ συνεντεύξεων υποστήριξε ότι τηρούνται μέτρα ασφαλείας, κάτι που ωστόσο αμφισβητείται από τα κρούσματα και τους τρεις θανάτους που υπήρξαν.

“Όποιος πάει να μπει στην είσοδο της κλινικής θα θερμομετρηθεί”, τόνισε ο κ. Κοκκινάκης χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις για τα μέτρα υγιεινής που λαμβάνονται στο εσωτερικό της κλινικής.

Εκνευρισμός Τσιόδρα

Η ολιγωρία που έδειξαν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην μερική άρση των μέτρων προκάλεσαν την έντονη δυσφορία ακόμα και του Σωτήρη Τσιόδρα.

“Δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε και να χάνουμε την επαγρύπνησή μας, να ανάβουν συνεχώς εστίες μετάδοσης. Η απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων είναι άδικη για όλους όσοι προσέχουν”, τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

Η επιστημονική ομάδα του υπουργείου Υγείας δεν περίμενε να υπάρχει ανεύθυνη συμπεριφορά από τους υγειονομικούς, οι οποίοι θα έπρεπε άμεσα να έχουν πάρει τα κατάλληλα μέτρα και να έχει θερμομετρηθεί πριν μπει στην κλινική του Περιστερίου ο ασθενής που πήγε να κάνει αιμοκάθαρση, ώστε να είχε διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας του και να μεταφέρονταν σε νοσοκομείο αναφοράς,

Τίποτα, όμως, απ’ όλα αυτά δεν έγιναν και τώρα κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακόμα το μέγεθος της διασποράς του κορονοϊού.

Η ίδια εικόνα και στην κλινική “Κασταλία” που κατέληξε ένας ασθενής που είχε βρεθεί θετικός στη νόσο μέσα ουσιαστικά σε μία ημέρα από την στιγμή που διαπιστώθηκε το κρούσμα. Αμέσως άρχισαν να υποβάλλονται σε τεστ τόσο οι 300 τρόφιμοι όσο και οι 170 εργαζόμενοι καθώς η ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού στην συγκεκριμένη δομή υγείας και κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες που υπάρχουν εκεί είναι μεγάλος.

“Η κατάσταση παραμένει καλή, αλλά γρήγορα μπορεί να ξεφύγει, όπως φαίνεται από τις δύο τοπικές επιδημίες των τελευταίων 48 ωρών. Τυχόν άνοδος των κρουσμάτων στην κοινότητα, λόγω χαλάρωσης της επαγρύπνησής μας, θα είναι ένα τεράστιο βήμα πίσω. Δεν εφησυχάζουμε, δεν διακινδυνεύουμε να χάσουμε αυτά που κερδίσαμε”, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Για κακούργημα διώκονται οι υπεύθυνοι

Η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, μετά από σχετική παραγγελία του προϊσταμένου της Ευάγγελου Ιωαννίδη, ξεκίνησε την έρευνα για διάπραξη κακουργηματικών πράξεων. Η εντολή του κ. Ιωαννίδη είναι να ερευνηθεί αν οι υπεύθυνοι των δύο κλινικών παραβίασαν τα μέτρα πρόληψης για την διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα στον οποίο ορίζεται ότι όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:

Με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων. Με κάθειρξη έως 10 χρόνια αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί σε άνθρωπο. Με κάθειρξη έως 10 χρόνια εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου με ισόβια αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Δεύτερη φορά που παρεμβαίνει η δικαιοσύνη

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε περίπου δέκα ημέρες που η κυβέρνηση ζητά την παρέμβαση της δικαιοσύνης την περίοδο της πανδημίας. Είχε προηγηθεί στις εκκλησίες στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα όταν οι ιερείς παραβίασαν τα περιοριστικά μέτρα, ενώ το ίδιο συνέβη και χωρίς καμιά καθυστέρηση στις δύο κλινικές στο Ελληνικό και το Περιστέρι.

Χαρδαλιάς: “Εκπτώσεις δεν γίνονται για κανέναν”

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ήταν κατηγορηματικός τονίζοντας πως οι υπεύθυνοι θα υποστούν τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

“Οι επιστημονικά υπεύθυνοι θα ελεγχθούν και θα ελεγχθούν και πειθαρχικά και ποινικά σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά και, κυρίως, για πιθανές ευθύνες ή αμέλεια στην τήρηση των διαδικασιών. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι εκπτώσεις στην άσκηση των καθηκόντων όλων όσοι διαχειρίζονται ανθρώπινη ζωή, δεν πρόκειται να υπάρξουν για κανέναν”.

“Πάγωσαν” τα χαμόγελα αισιοδοξίας

Τόσο το Μαξίμου όσο και η επιστημονική ομάδα του υπουργείου Υγείας σημειώνει πως η δυσκολότερη περίοδος θα είναι όταν θα αρχίσει σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, καθώς τότε θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η ατομική ευθύνη και η αυστηρή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής. Εκείνο που προκαλεί έκδηλη ανησυχία είναι ένα ενδεχόμενο πισωγύρισμα το οποίο θα επαναφέρει την καραντίνα, θα δοκιμαστούν οι αντοχές του συστήματος υγείας, αλλά και θα αυξήσει τις επιπτώσεις στην οικονομία.

Σε καραντίνα η κλινική στο Περιστέρι – 28 κρούσματα

Σημειώνεται στην κλινική στο Περιστέρι, η ιχνηλάτηση ασθενούς θετικού στον κορονοϊό αποκάλυψε 28 ακόμη κρούσματα, με αποτέλεσμα να τεθεί σε καραντίνα.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, με βάση τα δείγματα που είχαμε πάρει εντοπίστηκαν 28 κρούσματα κορονοϊού στο Περιστέρι. Από τα 28, τα 13 αφορούσαν τροφίμους της κλινικής, τα 11 εργαζομένους, ενώ τα τέσσερα είναι τα κρούσματα βάσει των οποίων σήμανε ο συναγερμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ