Μετάβαση στο περιεχόμενο

O Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ είναι (και πάλι) εδώ!

Η ετήσια γιορτή βραβεύσεων των κορυφαίων αθλητών και αθλητριών της χρονιάς  από την AIMS πραγματοπoιήθηκε στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Τιμήθηκαν οι Ολυμπιονίκες Κενυάτες Μαραθωνοδρόμοι Ελιούντ Κιπτσόγκε και Τζεμίμα Σούμγκογκ και ο Αιθίοπας δρομέας θρύλος Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ. Οι  δύο πρώτοι ως οι κορυφαίοι  Μαραθωνοδρόμοι του κόσμου για το 2016, ο δε Γκεμπρεσελασιέ, ως «Ξεχωριστή Προσωπικότητα» στον χώρο του αθλητισμού για το «Έργο Ζωής του».

 Το χειροκρότημα του κοινού απέσπασε και μόνο η αναφορά των επιτευγμάτων του Κενυάτη αθλητή Ελιουντ Κιπτσόγκε, ο οποίος βραβεύεται για δεύτερη συνεχόμενη φορά ως κορυφαίος μαραθωνοδρόμος της χρονιάς. Εκτός από το Ολυμπιακό μετάλλιο στους αγώνες του Ρίο ο Κιπτσόγκε -ο οποίος δεν κατάφερε να παρευρεθεί στην τελετή- κέρδισε επίσης στον Μαραθώνιο του Λονδίνου, σημειώνοντας νέο ρεκόρ διαδρομής (2.03.05).

 Συγκινημένη παρέλαβε το βραβείο της και η 31χρονη Τζεμίμα Σούμγκογκ, η οποία επίσης κέρδισε μέσα στο 2016  το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και αναδείχθηκε νικήτρια στον Μαραθώνιο του Λονδίνου. Κι αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την διάκριση που της απένειμαν δήλωσε: «Είμαι περήφανη για το βραβείο, σας ευχαριστώ πολύ». Το βραβείο στην αθλήτρια από την Κένυα παρέδωσε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος μαζί με τον Δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη.
 
Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς ήταν η βράβευση του 43χρονου Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ, του Αιθίοπα αθλητή με τα δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και τους εννέα τίτλους σε ανοιχτό και κλειστό στίβο, πρόσφατα εκλεγμένου Προέδρου της Ομοσπονδίας Στίβου της Αιθιοπίας, για την προσφορά του στον αθλητισμό και το έργο ζωής του.

Ο Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ πέτυχε την πρώτη σπουδαία διάκριση το 1992 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων, όταν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους αγώνες των 5.000 μ. και 10.000 μέτρα. Από εκείνη τη διάκριση μέχρι και το 2015, οπότε και έβαλε οριστικά τελεία στην αθλητική του καριέρα, κατάφερε να γράψει ιστορία. Διακρίθηκε κυρίως στους αγώνες δρόμου 5.000 μ. και 10.000 μ., ωστόσο δοκίμασε τις δυνάμεις του και στον Μαραθώνιο όπου κατάφερε να σημειώσει νίκες σε κορυφαίες διοργανώσεις πετυχαίνοντας και δύο παγκόσμιο ρεκόρ στο Βερολίνο, διαδοχικά το 2007 και το 2008.

Κατά την παραλαβή της τιμητικής διάκρισης ο Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ δήλωσε: «Ευχαριστώ που ήρθατε από όλο τον κόσμο, είναι πολύ σημαντικό για εμένα». Τη δεξίωση τίμησε με την παρουσία του και ο υφυπουργός  Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, που μαζί με τον πρόεδρο της AIMS Πάκο Μποράο απένειμαν το βραβείο στον Γκεμπρεσελασιέ.
 
Όπως κάθε χρόνο η AIMS και φέτος απένειμε δύο ακόμη βραβεία:  Κοινωνικού και Πράσινου Μαραθωνίου.  Το βραβείο Κοινωνικού Μαραθωνίου κέρδισε η διοργάνωση του Μονάχου, λόγω της προώθησης του προγράμματος «Laufend integrieren» (Συνεχής Ενσωμάτωση) μέσω του οποίου οι διοργανωτές αξιοποιούν τον αγώνα για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες που ζουν στη Γερμανία να ενσωματωθούν στην τοπική κοινωνία και να κατανοήσουν την εγχώρια νοοτροπία.
 
Το βραβείο Πράσινου Μαραθωνίου απονεμήθηκε στον μεγαλύτερο Ημιμαραθώνιο στον κόσμο, σε εκείνον του Γκέτεμποργκ. Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί βασική προτεραιότητα των διοργανωτών κάτι που αποδεικνύεται και από τα δύο περιβαντολλογικά διπλώματα (2012 και 2014) τα οποία έχει αποσπάσει ο Ημιμαραθώνιος με τους 64.000 δρομείς και από το γεγονός ότι έλαβε πιστοποιητικό ISO 20121, που αφορά στο σύστημα διαχείρισης και βελτίωσης βιωσιμότητας μιας εκδήλωσης. Το 2016 οι διοργανωτές, προκειμένου να πετύχουν μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων εξασφάλισαν για τρεις ημέρες δωρεάν μετακίνηση στους συμμετέχοντες  στον αγώνα.
 
Η AIMS και ο ΣΕΓΑΣ βράβευσαν επίσης το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος, διότι με τη γενναιοδωρία του κατάφερε να αποκτήσει μέσω δημοπρασίας το ασημένιο κύπελλο που εμπνεύστηκε ο Μισέλ Μπρεάλ για τον νικητή του πρώτου Μαραθωνίου, εκείνου των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896. Το κύπελλο που είχε κερδίσει ο πρώτος Μαραθωνοδρόμος -Ολυμπιονίκης, Σπύρος Λούης, αγοράστηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το 2012 από δημοπρασία του οίκου Κρίστις στο Λονδίνο με στόχο τη μόνιμη έκθεση του στο Κέντρο Πολιτισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ