Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί σημαιοφόρου και «αντιπαλότητας» που άργησε… 28 χρόνια

Η αλήθεια είναι ότι πέρασαν αρκετά χρόνια από την τελευταία φορά που υπήρξε έντονη «διαμάχη» για τον σημαιοφόρο της ελληνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τον αθλητή ή την αθλήτρια, δηλαδή, που στην τελετή έναρξης του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος στον πλανήτη μπαίνει πρώτος-η στο στάδιο που φιλοξενεί τους Αγώνες.

Η Ελλάδα ανοίγει την παρέλαση των ομάδων και η διοργανώτρια χώρα την ολοκληρώνει. Ακόμα και το 2004 στην Αθήνα, ο Πύρρος Δήμας μπήκε πρώτος με τη σημαία στο ΟΑΚΑ και η ελληνική ομάδα έκλεισε την παρέλαση, αφού η χώρας μας  ήταν διοργανώτρια.

Πάμε τώρα στα του σημαιοφόρου. Ήταν άνοιξη του 1996, όταν «άναψε» για τα καλά η «μάχη» για τον σημαιοφόρο της ελληνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Για όσους το… ξέχασαν ή το αγνοούν, μιλάμε για την «χρυσή» Ολυμπιάδα, την οποία διεκδίκησε η χώρα μας και έχασε… πανηγυρικά τον Σεπτέμβριο του 1990 στο Τόκιο. Τα 100 χρόνια από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων «γιορτάστηκαν» στην Ατλάντα.

Στην Αθήνα για… τα «γενέθλια» των Αγώνων έγινε κάτι σαν αγώνες στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Κάπου εκεί άρχισε και η συζήτηση με ισχυρά επιχειρήματα και όχι απόψεις της πλάκας που διαβάζουμε αυτές τις ημέρες στα social. Τα δύο πρόσωπα που είχαν καταλήξει όλοι ως επικρατέστερα για τη θέση του σημαιοφόρου ήταν ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης στην άρση βαρών Πύρρος Δήμας και ο αρχηγός της εθνικής ομάδας μπάσκετ Παναγιώτης Γιαννάκης. Έως τότε η «επίσημη αγαπημένη» αγνοούσε τι σημαίνει συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Πόσω μάλλον  τη διάκριση στους Αγώνες.

Συζητήσεις επί συζητήσεων για το θέμα, έγκριτα ρεπορτάζ και καλογραμμένα σχόλια και άρθρα στις εφημερίδες της εποχής, που καθημερινά πουλούσαν εκατοντάδες χιλιάδες φύλλα συνέθεταν το παζλ. Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε και (σκληρή) αντιπαλότητα μεταξύ εκπροσώπων αθλημάτων

Πάμε τώρα και σε ορισμένα πρόσωπα. Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ήταν ο αείμνηστος Αντώνης Τζίκας, ενώ αρχηγός της ελληνικής αποστολής στην Ατλάντα επιλέχθηκε να είναι ο Σπύρος Καπράλος, μέλος της ΕΟΕ τότε και πρόεδρός της στις μέρες μας. Μέλη της ΕΟΕ  – τότε – τα δύο μέλη της Ελλάδας στην ΔΟΕ Νικολάου και Φιλάρετος, αντιπρόεδρος ο – πανίσχυρος ύστερα από χρόνια στην Αθήνα 2004 – Μάρτον Σίμιτσεκ και γενικός γραμματέας ο πολύπειρος Διονύσης Γάγγας.

Εκείνη την εποχή, λοιπόν, πριν από 28 χρόνια, αποφασίστηκε να είναι σημαιοφόρος στην Ατλάντα ο Πύρρος Δήμας, ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης. Δεν θα μπορούσε να είναι σημαιοφόρος ένας αθλητής που δεν έχει αγωνιστεί στους Αγώνες, είχε ειπωθεί τότε ανεπισήμως από ορισμένα μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πύρρος κατέκτησε το δεύτερο χρυσό του μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Η εθνική ομάδα μπάσκετ στην πρεμιέρα της σε Ολυμπιακούς Αγώνες κατέλαβε την 5η θέση.

Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι το όνομα της Βούλας Πατουλίδου δεν μπήκε καν σε συζήτηση για τη θέση της σημαιοφόρου στην Ατλάντα κι αυτό διότι στο πρόσωπο της Βούλας οι Αμερικάνοι τίμησαν την Ελλάδα ως γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Η «χρυσή» Ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης το 1992 ήταν λαμπαδηδρόμος μέσα στο στάδιο της Ατλάντα.

Όσο για την επιλογή του σημαιοφόρου της ελληνικής ομάδας από το 2000 έως και το 2021 (ελέω κορονοϊού) στο Τόκιο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και μία «εύκολη μέρα στη δουλειά» για εκείνους που έπαιρναν τις αποφάσεις. 

Οι σημαιοφόροι

Το 1896, το 1900 και το 1904 δεν έγινε παρέλαση ομάδων

1908 Νικόλαος Γεωργαντάς Στίβος

1912 Κωνσταντίνος Τσικλητήρας Στίβος

1920 Βασίλης Ζαρκάδης Ξιφασκία

1924 Χρήστος Βρεττός Στίβος

1928 Αντώνης Καρυοφύλλης Στίβος

1932 Χρήστος Μάντικας Στίβος

1936 Ιωάννης Σεραϊδάρης Στίβος

1948 Γιώργος Καλαμποκίδης Ιστιοπλοΐα

1952 Νίκος Σύλλας Στίβος

1956 Γιώργος Ρουμπάνης Στίβος

1960 Ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος Ιστιοπλοΐα

1964 Γιώργος Μαρσέλλος Στίβος

1968 Χρήστος Παπανικολάου Στίβος

1972 Χρήστος Παπανικολάου Στίβος

1976 Βασίλης Παπαγεωργόπουλος Στίβος

1980 Ηλίας Χατζηπαυλής Ιστιοπλοΐα

1984 Στέλιος Μυγιάκης Πάλη

1988 Μπάμπης Χολίδης Πάλη

1992 Λάμπρος Παπακώστας Στίβος

1996 Πύρρος Δήμας Άρση Βαρών

2000 Νίκος Κακλαμανάκης Ιστιοπλοΐα

2004 Πύρρος Δήμας Άρση Βαρών

2008 Ηλίας Ηλιάδης Τζούντο

2012 Αλέξανδρος Νικολαϊδης Ταεκβοντό

2016 Σοφία Μπεκατώρου Ιστιοπλοΐα

2020 Άννα Κορακάκη Σκοποβολή

Λευτέρης Πετρούνιας Γυμναστική

Ο στίβος είναι το άθλημα με τους περισσότερους Έλληνες σημαιοφόρους, αφού 13 φορές αθλητές του έχουν κρατήσει τη σημαία.

Ακολουθεί η ιστιοπλοΐα με 5, η πάλη και η άρση βαρών με 2, η ξιφασκία, το τζούντο, το ταεκβοντό, η γυμναστική και η σκοποβολή με 1.

Αξίζει να σημειωθεί πως δύο αθλητές, ο Χρήστος Παπανικολάου και ο Πύρρος Δήμας, υπήρξαν από δύο φορές σημαιοφόροι.

                                                                                Θ.Γ. 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ