Μετάβαση στο περιεχόμενο

BCL: Τεράστια νίκη για τον σπουδαίο Προμηθέα κόντρα στη Ρίτας!

Μεγάλη νίκη σημείωσε ο Προμηθέας στην Πάτρα, ο οποίος επικράτησε της Ρίτας Βίλνιους με 78-76 , με την ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου να κάνει το δύο στα δύο στον όμιλο της στο Basketball Champions League. Πρώτος σκόρερ για τους νικητές ήταν ο Άντονι Κάουαν με 19 πόντους, ενώ για τους ηττημένους 20 είχε ο Γκόραμ. 

Ο Προμηθέας δεν ξεκίνησε καθόλου καλά την αναμέτρηση, με τους παίκτες των φιλοξενούμενων να παίρνουν τον έλεγχο του αγώνα. Στο πρώτο τετράλεπτο με 5 συνεχόμενους πόντους του Ουλέτσκας η Ρίτας προηγήθηκε με 4-11 κυρίως λόγω των πολλών επιθετικών λαθών της ομάδας του Παπαθεοδώρου, αλλά και των πολύ κακών επιστροφών της στην άμυνα. Ο Έλληνας τεχνικός προχώρησε άμεσα σε αλλαγές της πεντάδας του και με τον Χρυσικόπουλο να παίρνει πρωτοβουλίες οι Πατρινοί επέστρεψαν. Με τρίποντο του Χέιλ, τρία λεπτά πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου ο Προμηθέας «έτρεξε» σερί 10-0, παίρνοντας προβάδισμα με 14-11. Το σερί διευρύνθηκε ακόμα περισσότερο με ένα εντυπωσιακό κάρφωμα του Ετσενίκε, 16-11, με το πρώτο δεκάλεπτο να ολοκληρώνεται με τους Πατρινούς να είναι στο +3, 18-15.

Ο Ετσενίκε έκανε καταπληκτική δουλειά από την ώρα που πάτησε παρκέ και με γκολ-φάουλ στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου διαμόρφωσε το 21-15. Ακολούθησε τρίποντο από την γωνία από τον Κόφι για το 24-17, αλλά στη συνέχεια οι γηπεδούχοι έχασαν τη συγκέντρωσή τους, συνέχισαν να χάνουν τα ριμπάουντ (9 επιθετικά στα πρώτα 13 λεπτά για τους Λιθουανούς) κσι μρ τρίποντο του Ματσιούλις το σκορ έγινε 24-22, στο 14’. Ο Παπαθεοδώρου αποφάσισε να ρίξει στο παρκέ τρεις κοντούς, για να μπορέσει να πιέσει περισσότερο στην περιφέρεια και ταυτόχρονα να κυκλοφορήσει καλύτερα την μπάλα στην επίθεση. Η Ρίτας με τον Νορμάντας έκανε το 24-24, στη συνέχεια δέχθηκε τεχνική ποινή, αλλά ο Προμηθέας δε μπόρεσε να το εκμεταλλευτεί (3 συνεχόμενες άστοχες), με τον Κάουαν όμως να κάνει το 27-24 και τον Βέλιτσκα να απαντάει με το ίδιο νόμισμα, 27-27. Ο Προμηθέας προσπαθούσε αλλά δε μπορούσε να ξεφύγει με τις δύο ομάδες να συμβαδίζουν στο σκορ και τον Γκόραμ με τρίποντο να κάνει το 34-35, δίνοντας προβάδισμα στην ομάδα του, (1 λεπτό πριν το τέλος του ημιχρόνου), με τον Κόνιαρη να απαντά άμεσα για το 37-35 και το ημίχρονο να ολοκληρώνεται με σκορ 37-37.  

Με την επανέναρξη του αγώνα ο Προμηθέας έμοιαζε να μην έχει το… μυαλό του. Συνέχισε να χάνει ριμπάουντ, συνέχισε να υποπίπτει στο ένα λάθος μετά το άλλο και αυτό η Ρίτας το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο. Με τρίποντο του Χόρνσμπι οι Λιθουανοί προηγήθηκαν με 5 πόντους διαφορά, 44-49. Στο 25’ το σκορ έγινε 46-51, με τους Λιθουανούς να βρίσκουν τον 12ο πόντο τους στο ανοιχτό γήπεδο, τη στιγμή που οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου δεν είχαν πάρει απολύτως τίποτα από τον αιφνιδιασμό. Ο Προμηθέας προσπαθούσε να βρει τον τρόπο να απαντήσει και στο 28’, μείωσε σε 51-52, αλλά όσο έχανε τα ριμπάουντ και όσο δε μπορούσε να μειώσει τα λάθη του, δεν έμοιαζε ικανός να κάνει το κάτι παραπάνω. Ο Χέιλ όμως με το δεύτερο προσωπικό του τρίποντο έκανε το 54-53, με τον Κούρκους να τον… μιμείται και αν και πατούσε τη γραμμή να «γράφει» το 56-53, 1:17 πριν τη συμπλήρωση της τρίτης περιόδου. Ο Προμηθέας συνέχιζε το… βιολί του στα λάθη (14) και ο Γκόραμ το… βιολί του από το τρίποντο αφού έφτασε τα 3/3 και τους 17 πόντους, κάνοντας το 56-58, στη λήξη της περιόδου.  

Στην τελευταία περίοδο ο Προμηθέας μπήκε πιο αποφασιστικά και κατάφερε να κρατήσει στο μηδέν την αντίπαλό του για 4 ολόκληρα λεπτά. Αλλά λόγω των συνεχόμενων λαθών του δε μπόρεσε να δημιουργήσει ένα σερί μεγαλύτερο του 6-0, με αποτέλεσμα να προηγηθεί με 62-58. Η Ρίτας μείωσε σε 62-60, με τον Χέιλ όμως να πετυχαίνει ένα πολύ σημαντικό τρίποντο και να «γράφει» το 65-60, 5 λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα. Ο Κάουαν έδωσε… ανάσα 6 πόντων με γκολ-φάουλ, 70-64, 3:20 πριν το τέλος αλλά ο Χόρνσμπι συνέχιζε να εκμεταλλεύεται τα αμυντικά κενά και με ένα ακόμα τρίποντο η Ρίτας μείωσε σε 70-67, με το ματς να έχει μπει στο τελευταίο τρίλεπτο. Τρεις συνεχόμενοι πόντοι από τον Γκόραμ και το σκορ έγινε 70-70 με τον Χέιλ να αστοχεί σε τρίποντο στα 100 δεύτερα για τη λήξη. Αντίθετα, ο Χόρνσμπι πέτυχε ένα ακόμα τρίποντο και έδωσε προβάδισμα 70-73, με τη Ρίτας να έχει κάνει ένα ακόμα σερί (0-9) και να απομένουν 1:20 για το τέλος. Το play του Παπαθεοδώρου βγήκε πάνω στο παρκέ και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο, μιας και ο Κάουαν με γκολ-φάουλ έφερε το ματς και πάλι στα ίσια (73-73), 64 δεύτερα πριν το τέλος. Και κάπου εκεί ο Κόφι έγινε ο ήρωας της αναμέτρησης. Ο Κόφι με ένα εντυπωσιακό κόψιμο πάνω στον  Βέλιτσκα έβγαλε την άμυνα και τρέχοντας στο ανοιχτό γήπεδο τελείωσε τη δημιουργία του Κάουαν κάνοντας το 75-73, ενώ απέμεναν 37 δεύτερα στο χρονόμετρο. Ο Κάουαν έβγαλε την άμυνα του αγώνα στην αμέσως επόμενη φάση, κέρδισε το φάουλ, πήγε στη γραμμή των βολών και με 1/6 έκανε το 76-73, με τη Ρίτας να έχει 18 δεύτερα στη διάθεσή της. Ο Κόφι χωρίς κανένα απολύτως λόγο έκανε φάουλ χωρίς να τρέξει ο χρόνος δίνοντας δύο βολές στη Ρίτας. Ο Βέλιτσκα με 2/2 βολές έκανε το 76-75. Το ματς είχε πάει στη… ρουλέτα των βολών, με τον Κούρουκς να έχει 0/2 στα τελευταία 3 δευτερόλεπτα κάτι που ευτυχώς οι Πατρινοί δεν το πλήρωσαν. 

Τα Δεκάλεπτα: 18-15, 37-37, 56-58, 78-76

Δείτε εδώ τα συνολικά στατιστικά της αναμέτρησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ