Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι αλλαγές στον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ – Τι προβλέπεται για ΕΕΑ, πολυϊδιοκτησία, επεισόδια και VAR (ΦΩΤΟ)

Στις αλλαγές που έγιναν στον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ για το πρωτάθλημα της Super League 1, το οποίο μόλις άρχισε, έχει περάσει διάταξη που «αδειάζει» ουσιαστικά την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, καθιστά και επίσημα το πόρισμα που εκδίδει «μη δεσμευτικό» και δίνει το δικαίωμα στα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου, που αποτελούνται από εν ενεργεία δικαστές, να το ελέγχουν και να αξιολογούν τη βασιμότητά του.

«Η Πειθαρχική Επιτροπή της Διοργανώτριας Ένωσης δεν δεσμεύεται από τα συμπεράσματα του πορίσματος της Ε.Ε.Α., έχει την εξουσία να ελέγξει και να αξιολογήσει την ουσιαστική βασιμότητα του πορίσματος της Ε.Ε.Α. και να επιβάλλει ποινές ανάλογα με τη βαρύτητα της υπόθεσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η άλλη σημαντική αλλαγή είναι ότι προστέθηκε παράρτημα στον Πειθαρχικό Κώδικα που απαγορεύει την πολυϊδιοκτησία (η οποία είχε αφαιρεθεί από τον ΚΑΠ) και προβλέπει ποινές από -5 έως -10 βαθμούς, όπως και ο αθλητικός νόμος άλλωστε, στην ΠΑΕ πρόστιμο από 100.000 έως 500.000 ευρώ και  στα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε μία παραβίαση 20.000 έως 200.000 ευρώ.

Όπως αναφέρεται ακόμη, «κάθε παράνομη μεταβίβαση μετοχών είναι άκυρη», ενώ η υπαίτια ΠΑΕ οφείλει εντός 10 ημερών από την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης των δικαστικών οργάνων να αποκαταστήσει τη νομιμότητα. «Για κάθε εβδομάδα καθυστέρησης πέραν του 10 ημέρου, της επιβάλλεται χρηματική ποινή 50.000,00 ευρώ και της αφαιρούνται -3 βαθμοί».

Να σημειωθεί, επίσης, ότι έχει αντικατασταθεί με αφαίρεση βαθμών η ποινή του υποβιβασμού ή του αποκλεισμού από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα για τις «βαρείες παραβάσεις» όπως για παράδειγμα την προέλευση των πόρων των μετόχων.

Το παράρτημα για την πολυϊδιοκτησία με την αναφορά στην ΕΕΑ:

Απειλές, βία και το «εντεταλμένο εν γένει ποδοσφαιρικό όργανο»

Στο άρθρο 19 που αφορά απειλές/εκφοβισμό αξιωματούχων, η τιμωρία για τα φυσικά πρόσωπα μειώνεται, αφού απαλείφθηκε το μίνιμουμ της ποινής των τριών ετών, ενώ παρέμεινε το πλαφόν των πέντε ετών. 

Ωστόσο, διευρύνεται και εκτός αγώνων η έκταση των προσώπων και των δραστηριοτήτων, όπου το εν λόγω άρθρο έχει εφαρμογή με την προσθήκη για απειλές σε «οποιονδήποτε εντεταλμένο εν γένει ποδοσφαιρικό όργανο». Επίσης, οι προβλεπόμενες ποινές επιβάλλονται ακόμη και αν το αδίκημα δεν έχει τελεστεί στο πλαίσιο ενός αγώνα.

Το νέο άρθρο διατυπώνεται ως εξής: «Οποιοσδήποτε εμπίπτει στον παρόντα κώδικα ο οποίος εκφοβίζει έναν αξιωματούχο του αγώνα ή οποιονδήποτε εντεταλμένο εν γένει ποδοσφαιρικό όργανο με απειλές ή με άλλο άμεσο ή έμμεσο τρόπο, θα τιμωρείται με χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων (50.000) Ευρώ τουλάχιστον και αγωνιστικό αποκλεισμό ή απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο έως πέντε (5) έτη. Ως εντεταλμένο εν γένει ποδοσφαιρικό όργανο θεωρείται κάθε πρόσωπο που έχει οποιαδήποτε ιδιότητα εξ αυτών που προβλέπονται στο καταστατικό, στους κανονισμούς και στις προκηρύξεις της ΕΠΟ, των διοργανωτριών αρχών και των Ε.Π.Σ., καθώς και κάθε πρόσωπο που ανήκει στα όργανα ή σε υπηρεσίες αυτών με οποιαδήποτε σχέση. Το αδίκημα του παρόντος άρθρου τιμωρούνται ακόμα κι αν δεν έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ενός αγώνα. Εάν υπαίτια είναι ομάδα, επιβάλλονται ποινές ανάλογα με την βαρύτητα του παραπτώματος: α. διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές, β. αφαίρεσης βαθμών και γ. υποβιβασμού ομάδας».

Επίσης, στο άρθρο 20 ανοίγει το εύρος των προσώπων στα οποία απαγορεύεται να ασκηθεί και βία (εκτός από απειλές – εκφοβισμός) με την προσθήκη κι εδώ της φράσης σε «ένα εντεταλμένο εν γένει ποδοσφαιρικό όργανο».

Οι αλλαγές στο άρθρο 15 για τα επεισόδια

– Το κατώτατο πρόστιμο για χρήση λέιζερ ή υβριστικά συνθήματα, από 2.000 μειώνεται σε 1.000. Αν συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του αγώνα, παρά τις προειδοποιήσεις, τότε το ανώτατο πρόστιμο που προβλέπεται από 50.000 μειώθηκε στις 40.000 ευρώ.

– Το κατώτερο πρόστιμο για άναμμα πυρσών ή φωτοβολίδων από 2.000 ευρώ μειώθηκε στα 1.000 ευρώ.

– Στο άρθρο 15, προβλέπεται πλέον, πρόστιμο 5.000 ευρώ έως 70.000 ευρώ για ρίψη αντικειμένων τα οποία κατά την κοινή πείρα ήταν πρόσφορα κατά κανόνα, να προκαλέσουν σωματική βλάβη προσώπου, νόμιμα ευρισκομένου στον αγωνιστικό χώρο, ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΕ και η οποία δεν είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή ή την προσωρινή αναστολή έναρξης του αγώνα, εκ μέρους του διαιτητή.

– Αν υπάρχει εισαγωγή-άναμμα πυρσών και ρίψη αντικειμένων (και πυρσών), επιβάλλεται ποινή μόνο για τη ρίψη αντικειμένων.

– Σε περίπτωση επεισοδίων μικρής κλίμακας που δεν επέφεραν σωματική βλάβη σε κανένα πρόσωπο, δεν θα επιβάλλεται η προβλεπόμενη ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές (2-4 αγωνιστικές), αλλά μόνο το πρόστιμο που ξεκινάει από τις 50.000 ευρώ και φτάνει τις 250.000!

– Επίσης, προστέθηκε στο ίδιο άρθρο ότι σε περίπτωση τιμωρίας ομάδας για τουλάχιστον τέσσερις φορές εντός της ίδιας αγωνιστικής περιόδου για αδικήματα του άρθρου 15 παρ. 4 που σχετίζονται με βιαιοπραγίες των φιλάθλων της (είσοδος στον αγωνιστικό χώρο, επεισόδια στον εν γένει χώρο του γηπέδου) τότε στην εν λόγω ομάδα θα επιβάλλεται επιπροσθέτως ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές για οκτώ  αγωνιστικές ημέρες!

– Στην είσοδο οπαδών στον αγωνιστικό χώρο πριν ή μετά τη λήξη του αγώνα δεν θα επιβάλλεται καμία ποινή «αν η είσοδος μικρού αριθμού οπαδών έγινε για μη επιλήψιμους λόγους (π.χ. ανάρτηση πανό ή εθιμοτυπικούς λόγους)».

– Ακόμη, οι δυσφημιστικές δηλώσεις, δεν είναι απαραίτητο πλέον να περιέχουν μομφές, αλλά αρκεί «κατ’ αντικειμενική κρίση να δύναται να βλάψουν την τιμή και την υπόληψη των ως άνω προσώπων».

– Επίσης, δυσφήμιση, εκτός από τις περιπτώσεις της απλής και της συκοφαντικής, θεωρείται πλέον, «η προσβολή της τιμής του άλλου με λόγο ή με έργο ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο».

Η γηπεδούχος θα τιμωρείται για επεισόδια της φιλοξενούμενης!

Στην ευθύνη των ομάδων για επεισόδια έχει σημειωθεί μια αλλαγή που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

«Η ομάδα που αγωνίζεται εκτός έδρας υπέχει ευθύνη για την απρεπή συμπεριφορά μεταξύ των δικών της φιλάθλων που βρίσκονται στο γήπεδο και ομοίως ενδέχεται να τιμωρηθεί με χρηματικό πρόστιμο και με περαιτέρω κυρώσεις. Οι οπαδοί που καταλαμβάνουν το τμήμα του σταδίου για τους φιλοξενούμενους, θεωρούνται ως οπαδοί της φιλοξενούμενης ομάδας, εκτός αν αποδειχθεί το αντίθετο» αναφέρεται  στο άρθρο 14, 4β στο οποίο προστέθηκε η εξής παράγραφος που προκάλεσε αντιδράσεις.

«Ωστόσο, η φιλοξενούμενη ομάδα δεν τιμωρείται και τιμωρείται η γηπεδούχος, αν η πρώτη (σ.σ. η φιλοξενούμενη) δεν ζήτησε εισιτήρια από τη δεύτερη και παρά ταύτα η δεύτερη (σ.σ. η γηπεδούχος) πώλησε εισιτήρια σε φιλάθλους της πρώτης».

Αγώνας χωρίς VAR!

Σε ό,τι αφορά τον ΚΑΠ, με διάταξη που πέρασε, θα μπορούν να διεξαχθούν αγώνες χωρίς VAR εφόσον α) το VAR τεθεί εκτός λειτουργίας την ημέρα ή κατά τη διάρκεια του αγώνα και β) εφόσον κατά τον ορισμό του αγώνα δεν μπορεί να διασφαλιστεί η χρήση VAR, αλλά λόγοι ανωτέρας βίας επιβάλλουν τη διεξαγωγή του.

Η διάταξη έχει ως εξής: «Αν δεν μπορεί να διασφαλιστεί η λειτουργία του συστήματος VAR κατά το χρόνο ορισμού ενός αγώνα, αυτός θα πρέπει να ορίζεται σε άλλη ημερομηνία, πλην αν όλος εξαιρετικοί λόγοι ανωτέρας βίας (λ.χ. μη ύπαρξη διαθέσιμων ημερομηνιών κλπ.) επιβάλλουν την τέλεσή του. Αν προκύψει πρόβλημα μη εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος VAR την ημέρα του αγώνα (είτε πριν την έναρξη του είτε και κατά τη διάρκεια αυτού) ο αγώνας διεξάγεται κανονικά».

Πηγή: sdna.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ