Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο Λάσμε μιλά για τη φυγή του από τον Παναθηναϊκό και όχι μόνο!

Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο Στεφάν Λάσμε, όπου, μεταξύ άλλων, μίλησε για τη φυγή του από τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Αναλυτικά όσα είπε στο gazzetta.gr:

Πως βιώνεις έως τώρα, την αλλαγή σελίδας στην καριέρα σου και την μετακόμισή σου στην Τουρκία;

 «Δεν νομίζω ότι είχα άλλη επιλογή από το να φύγω από τον Παναθηναϊκό και την Ελλάδα! Στα δύο χρόνια που ήμουν στην Αθήνα, όμως, πέρασα καλά, έζησα όμορφες στιγμές και έχω πολύ θετικές αναμνήσεις… Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι μου άρεσε η απόφαση της ομάδας να με αποδεσμεύσει μετά από δύο επιτυχημένες χρονιές… Δεν κρύβω ότι στην αρχή εξεπλάγην, αλλά επειδή αυτό έχει συμβεί κι άλλες φορές στην καριέρα μου, έχω μάθει πλέον να αντιμετωπίζω ψύχραιμα αυτού του είδους τις επαγγελματικές αποφάσεις και να αλλάζω γρήγορα σελίδα. Οπότε, δεν έχει και τόσο σημασία το πως αισθάνθηκα…».

Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού, πάντως, δεν είδαν με καλό μάτι τόσο την αποχώρηση την δική σου, όσο κι εκείνη του Ματσιούλις… Μαζί με τον Διαμαντίδη, είσαστε οι καλύτεροι παίκτες της ομάδας σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς και ειδικότερα στους τελικούς με τον Ολυμπιακό;

 «Με όλον το σεβασμό προς τους φιλάθλους της ομάδας, που με αγκάλιασαν σε όλη τη διάρκεια της παραμονής μου στην ομάδα, έχω μάθει να μην παίρνω τοις μετρητοίς τι πιστεύει ο κόσμος, γιατί αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους ανθρώπους που πληρώνουν και στο τέλος της ημέρας, οφείλεις να τις σεβαστείς… Από ‘κει και πέρα, σίγουρα μου λείπει η ατμόσφαιρα του ΟΑΚΑ και των αποδυτηρίων του Παναθηναϊκού, η παρέα με τα παιδιά και η συνεργασία με τον Μήτσο (σ.σ.: Διαμαντίδη), αλλά όλο αυτό πλέον, ανήκει στο παρελθόν…».

 Στη διάρκεια της θητείας σου στον Παναθηναϊκό, κατέκτησες τους μοναδικούς τίτλους στην καριέρα σου και πέτυχες ατομικές διακρίσεις… Πως ήταν η συνεργασία σου με τον Αργύρη Πεδουλάκη και με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, που τον αντικατέστησε στα μέσα της περυσινής χρονιάς;

 «Ήταν πολύ καλή και μπορώ να σου πω ότι έμαθα πολλά και από τους δύο! Ο coach Πεδουλάκης μου δίδαξε πολλά πράγματα και με τον τρόπο που με χρησιμοποίησε, ανέβασε την καριέρα μου ένα επίπεδο πιο πάνω, οπότε του είμαι ευγνώμων. Με τον Frankie είχα εξαιρετική σχέση και πριν αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας και μου άρεσε πολύ ο τρόπος που διαχειρίστηκε το ρόστερ, όταν προωθήθηκε στην θέση του head-coach… Καταλαβαίνει πολύ καλά τους παίκτες, είναι ντόμπρος και ωραίος τύπος…».

 Ο καλύτερος “προπονητής” που είχες στον Παναθηναϊκό, όμως, να υποθέσω ότι ήταν αυτός που έπαιζε μαζί σου, μέσα στις τέσσερις γραμμές…

 «Ούτε λόγος να γίνεται! Δεν σου δίνεται πολλές φορές η ευκαιρία να έχεις συμπαίκτη, έναν τόσο προικισμένο point-guard! Θεωρώ εαυτόν ευλογημένο που έπαιξα μαζί με τον Διαμαντίδη και η συνεργασία που είχα μαζί του μ’ έκανε καλύτερο μπασκετμπολίστα!».

 Έχοντας παίξει στην Ελλάδα και τη Σερβία κι έχοντας ζήσει τις πιο “σκληρές” αντιπαλότητες ανάμεσα σε δύο ομάδες, η αναμέτρηση Εφές-Φενέρμπαχτσέ πρέπει να σου φαίνεται πιο πολύ σαν φιλικό παρά σαν παραδοσιακό ντέρμπι…

 «Δεν ξέρω ποια είναι η ιστορία των δύο ομάδων και τι διαφορές έχουν, αλλά γνωρίζω ότι θεωρούνται οι δύο κορυφαίες του τουρκικού μπάσκετ και θεωρητικά θα διεκδικήσουν το πρωτάθλημα μέχρι το τέλος… Ωστόσο, τίποτε δεν μπορεί να συγκριθεί με την ένταση και το πάθος που υπάρχει στα ντέρμπι Παρτιζάν – Ερυθρός Αστέρας και Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός! Έχω παίξει και στα δύο και η αντιπαλότητα που υπάρχει, αρκετές φορές ξεπερνάει τα όρια της λογικής… Είναι ωραίο, όμως, να παίζεις σ’ αυτά τα παιχνίδια!».

 Πως πάει μέχρι στιγμής η χρονιά στην Κωνσταντινούπολη; Ποιος είναι ο εφετινός στόχος της Εφές Αναντολού;

 «Δουλεύουμε πολύ σκληρά, γιατί είμαστε μία νέα ομάδα, με πολλές καινούριες προσθήκες, αρκετούς νεαρούς παίκτες και προσπαθούμε να αφομοιώσουμε την φιλοσοφία του coach Ιβκοβιτς. Νομίζω ότι από την αρχή της χρονιάς, έχουμε κάνει αρκετά βήματα προόδου, μαθαίνουμε γρήγορα και πλέον είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από το να είμαστε ανταγωνιστικοί σε κάθε παιχνίδι και να μπορούμε να διεκδικήσουμε τη νίκη απέναντι σε κάθε αντίπαλο…».

 Πόσο απαιτητικός προπονητής είναι ο Ντούσαν Ίβκοβιτς;

 «Πάρα πολύ! Δίνει πολύ βάση στις μικρές λεπτομέρειες του παιχνιδιού και είναι ικανός να εξοργιστεί με το παραμικρό λάθος που μπορεί να γίνει και να φωνάζει τόσο πολύ, που να μην καταλαβαίνεις τι σου λέει… Αλλά έχει κι αυτό τα θετικά του, γιατί σε αναγκάζει να βρίσκεσαι συνεχώς στο ζενίθ της συγκέντρωσής σου! Είχα ακούσει διάφορα γι’ αυτόν, πριν τον γνωρίσω, αλλά μπορώ να σας πω ότι είναι σπάνιο μπασκετικό μυαλό, ακούει τους παίκτες του και είναι προσιτός ως προς αυτούς…».

 Δεν υπάρχει πίεση κατάκτησης κάποιου τίτλου ή πρόκρισης στο φάϊναλ-φορ της Ευρωλίγκα; Σε ρωτάμε γιατί η Εφές ήταν η τελευταία τουρκική ομάδα που έδωσε το παρών στο κορυφαίο ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αλλά από τότε (2001) πάνε σχεδόν 14 χρόνια…

«Δεν το ήξερα αυτό! Αλλά αν υπάρχει κάποια τέτοιου είδους πίεση, τουλάχιστον εγώ δεν την έχω αισθανθεί! Ο στόχος είναι ξεκάθαρος και έχει να κάνει με την προσπάθειά μας να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι σε άμυνα κι επίθεση και μέσα από την βελτίωση να παίρνουμε θετικά αποτελέσματα… Δεν μας έχει μιλήσει κανείς για κάτι τέτοιο, γιατί ανά τρεις μέρες έχουμε κάποιο δύσκολο παιχνίδι μπροστά μας, είτε πρόκειται για την Ευρωλίγκα, είτε για το τουρκικό πρωτάθλημα, που είναι εξαιρετικά δύσκολο και ανταγωνιστικό… Κατά συνέπεια, τώρα σκεφτόμαστε μόνο τον Ολυμπιακό και την αναγκαιότητα να επιστρέψουμε στις νίκες για να αυξήσουμε τις πιθανότητές μας για πρόκριση στις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.».

Πως σου φαίνεται ο εφετινός Ολυμπιακός;

«Κατ’ αρχήν, να σου πω ότι ανήκει στην αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού μπάσκετ και είναι μία ομάδα είναι συνεπής στην διεκδίκηση των τίτλων σε όλες τις διοργανώσεις που συμμετέχει. Φέτος έχει αρκετά νέα πρόσωπα και καινούριο προπονητή και δείχνει ακόμη καλύτερος από τα προηγούμενα χρόνια, οπότε σίγουρα θα έχουμε πολύ δύσκολο έργο… Μπορεί ο Σπανούλης να παραμένει ο ηγέτης της ομάδας, ωστόσο, ο αντίπαλοί μας φέτος έχουν πολύ περισσότερες επιλογές και σίγουρα είναι πολύ επικίνδυνοι.».

Στα δύο χρόνια που έπαιξες στον Παναθηναϊκό, τόσο εσύ, όσο και ο Γκιστ, είχατε σημαντική συμβολή στον περιορισμό του ηγέτη των “ερυθρολεύκων”, του Βασίλη Σπανούλη, που τελευταία βρίσκεται και σε μεγάλη φόρμα… Να περιμένουμε ότι και την Πέμπτη (29/01, 21.45) θα σε βρίσκει μπροστά του σε όλα τα pick & roll που θα επιχειρήσει;

«Τα προηγούμενα χρόνια, ο Ολυμπιακός εξαρτούνταν περισσότερο από τον Σπανούλη και ο Παναθηναϊκός είχε πολλά και αξιόπιστα αμυντικά εργαλεία! Δεν τον σταματούσα μόνος μου, γιατί πολύ απλά δεν θα μπορούσα… Όλη η ομάδα συμμετείχε στην προσπάθεια περιορισμού του, ήταν συλλογική προσπάθεια.».

Θα ήθελες να καταθέσεις την άποψή σου στο άτυπο debate για το ποιος εκ των Διαμαντίδη και Σπανούλη είναι καλύτερος;

«Είναι και οι δύο πολύ μεγάλοι παίκτες, ίσως οι δύο καλύτεροι γκαρντ στην Ευρώπη! Ωστόσο, είναι πολύ διαφορετικοί, γιατί ο μεν Διαμαντίδης είναι πιο δημιουργικός, με ιδιαίτερο χάρισμα στην άμυνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να σκοράρει και να “πάρει” μεγάλα και κρίσιμα σουτ, ενώ ο Σπανούλης είναι πολύ πιο δυνατός και αθλητικός, έχει καλύτερη επαφή με το καλάθι και είναι από τους λίγους μεγάλους σκόρερ που ξέρει να αξιοποιεί σωστά τους συμπαίκτες του… Δε νομίζω ότι είμαι ο κατάλληλος να απαντήσω γιατί έχω μονόπλευρη άποψη και για να είμαι δίκαιος στην κρίση, θα έπρεπε να έχω παίξει στην ίδια ομάδα και με τον Σπανούλη…».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ