Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
wrc

WRC: Θρίαμβος του Τάνακ στην Πορτογαλία

Με κεκτημένη ταχύτητα από το ράλι της Χιλής, πριν 15 μέρες, ο Οτ Τάνακ πέτυχε τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του και τρίτη φετινή, σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα που εξελίσσεται με συναρπαστικό τρόπο, όπως και το περσινό που κρίθηκε στο τελευταίο ράλι στην Αυστραλία.
 
Ο Τάνακ, οδηγώντας θαυμάσια το Toyota Yaris, κατάφερε να ηγηθεί από την πρώτη μέρα του αγώνα, την Παρασκευή και έκτοτε, παρά την πολύ μεγάλη πίεση, κυρίως από τον ομόσταβλούς του, Λάτβαλα και Μικ, μπόρεσε να κερδίσει, πλησιάζοντας την κορυφή της βαθμολογίας.

Ο Εσθονός τερμάτισε 15,9 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Βέλγο Τιερί Νεβίλ, ο οποίος κινήθηκε γρήγορα στα χώματα της Πορτογαλίας με το Hyundai i20, ξεπερνώντας τον πόνο που ένιωθε στο πόδι του, απόρροια του σφοδρού ατυχήματος που είχε την Χιλή, με το τουμπάρισμα.

Τρίτος τερμάτισε ο Γάλλος Σεμπαστιάν Οζιέ, 5 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, με το Citroen C3. Ήταν γρήγορος μεν, ωστόσο όχι τόσο για να απειλήσει για την κορυφή. Πάντως, παραμένει οριακά επικεφαλής στη βαθμολογία του πρωταθλήματος.

Ωστόσο, για να ανέβουν στο δεύτερο και τρίτο σκαλί του βάθρου οι Νεβίλ και Οζιέ, έπρεπε να πάθουν ζημιές οι Λάτβαλα και Μικ, οι δύο άλλοι οδηγοί της Toyota. Ο Λάτβαλα, έσπασε την ανάρτηση χθες, κι ενώ πίεζε πολύ τον Τάνακ, εγκατέλειψε, ξαναμπήκε όμως στον αγώνα σήμερα από την 11η θέση και τερμάτισε στην 8η, δίνοντας βαθμούς στην ομάδα του, στη μάχη του πρωταθλήματος κατασκευαστών. 
 
Ο Μικ, που κι αυτός πίεζε σήμερα  τον Τάνακ, όντας δεύτερος, είχε έξοδο στην τελευταία ειδική διαδρομή, πιέζοντας στο όριο, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει και να χάσει το βάθρο, χάνοντας και η ομάδα τους βαθμούς.

"Αυτή είναι μία από τις σκληρότερες νίκες μου. Είχαμε μια μεγάλη μάχη και μερικά μικρά προβλήματα, αλλά καταφέραμε να κερδίσουμε," δήλωσε ο Εσθονός, ο οποίος στην υπερειδική διαδρομή έχασε χρόνο σε μια στροφή, που ίσως του απέφερε έναν επιπλέον βαθμό.

Εκτός βάθρου έμειναν οι δύο οδηγοί της Ford, Σούνινεν και Εβανς, ενώ ο πιτσιρικάς Ροβάνπερα πήρε την 6η θέση με τη Skoda Fabia, κατηγορίας WRC 2.

Βρισκόμαστε ακριβώς στα μέσα της χρονιάς και απομένουν 7 ράλι, με το επόμενο να πραγματοποιείται στο χρονικό διάστημα 13-16 Ιουνίου στη Σαρδηνία.

ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Τάνακ (Toyota Yaris WRC) 3h20’22’’8

Νεβίλ (Hyundai i20 WRC) +15’’9

Οζιέ (Citroën C3 WRC) +57’’1

Σούνινεν (Ford Fiesta WRC) +2’41’’5

Εβανς (Ford Fiesta WRC) + 7’08’’3

Ροβάνπερα (Skoda Fabia R5) + 10’34’’2

Λάτβαλα (Toyota Yaris WRC) + 11’28’’2

Κοπέτσκι (Skoda Fabia R5) + 11’41’’9

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ

Οζιέ – 142 β.

Τάνακ– 140

Νεβίλ – 132

Εβανς – 65

Μικ – 56

Σούνινεν – 44

Λεμπ – 39

Λάτβαλα – 38

Μίκελσεν – 36

Λάπι – 34