Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι δύο μακέτες του Βοτανικού με γήπεδο μπάσκετ και η αλλαγή στάσης του Δήμου Αθηναίων (ΦΩΤΟ)

Οι δύο μακέτες του Βοτανικού με γήπεδο μπάσκετ και η αλλαγή στάσης του Δήμου Αθηναίων (ΦΩΤΟ)

Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο το θέμα του γηπέδου του Παναθηναϊκού, των εγκαταστάσεων όλου του συλλόγου για την ακρίβεια, έχει μπει ξανά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Η αλήθεια είναι πως η κατασκευή γηπέδου μπάσκετ εντός του σχεδίου της Διπλής Ανάπλασης είναι εφικτή και είχε συμπεριληφθεί σε δύο διαφορετικές μακέτες για τον Βοτανικό.

Οι κοινές ομάδες εργασίας του Δήμου Αθηναίων και του Παναθηναϊκού είχαν καταλήξει αρχικά σε δύο πλάνα που περιλάμβαναν εκτός από ποδοσφαιρικό γήπεδο 28-32.000 θέσεων και κλειστό γήπεδο μπάσκετ 12.500-14.000 θεατών μαζί με 4 βοηθητικά κλειστά για τις Ακαδημίες, αλλά και γήπεδο 1.500 θέσεων για τον Ερασιτέχνη, όπως επίσης μουσείο και κτιριακές εγκαταστάσεις.

Ο συνολικός κτιριακός όγκος δεν θα άλλαζε παρά 7%, κάτι που δεν θα έκανε το πρότζεκτ «ευάλωτο» σε προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αφού δεν θα υπήρχαν αλλαγές στον συντελεστή πρασίνου, τη ρυμοτομία, την αποχέτευση και τους δρόμους.

Η μόνη διαφορά που υπήρχε στα δύο αυτά πλάνα ήταν η τοποθέτηση των γηπέδων μπάσκετ και Ερασιτέχνη, καθώς στο πρώτο το κλειστό μπάσκετ ήταν κοντά στην Αγίου Πολυκάρπου και οι Εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη στην Αγίας Άννης, ενώ στο δεύτερο τα δύο κλειστά είχαν τοποθετηθεί αντίστροφα.

Στο συμφωνηθέν σχέδιο συμμετείχε το αρχιτεκτονικό γραφείο του Στέλιου Αγιοστρατίτη, ενώ ενεργό ρόλο είχε ως σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων και η εταιρεία «Dimand» που είχε εμπλακεί στις κατασκευές του «Γ. Καραϊσκάκης» και πλέον της «Αγιά Σοφιάς».

Αρχικά οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η ιδέα για κλειστό μπάσκετ σε όμορο οικόπεδο, αλλά στην τελευταία συνάντηση με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο ο Κώστας Μπακογιάννης φέρεται να επανέφερε την υπόθεση στο τραπέζι, κάτι που προκάλεσε και την αντίδραση του πρώτου και την αναφορά περί αθέτησης της συμφωνίας.