Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γιάχος: «Έξυπνο το χέρι του Μανιάτη στον τελικό, δεν το πήρα καν χαμπάρι»!

Γιάχος: «Έξυπνο το χέρι του Μανιάτη στον τελικό, δεν το πήρα καν χαμπάρι»!

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, απολογήθηκαν οι τέσσερις πρώην διαιτητές, Θανάσης Γιάχος, Γιάννης Κάμπαξης, Αλέξανδρος Δημητρόπουλος και Ηλίας Σπάθας για αλλοίωση αποτελεσμάτων στο διάστημα 2012-2015.

Ο πρώτος που απολογήθηκε ήταν ο Θανάσης Γιάχος, για τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ Ολυμπιακού και Αστέρα Τρίπολης για το πέναλτι που δεν έδωσε στους τυπικά φιλοξενούμενους, στο χέρι του Μανιάτη.

«Κατηγορούμαι για μια φάση, το χέρι του Μανιάτη στον τελικό Κυπέλλου του 2013. Το ματς είχε επιπρόσθετους διαιτητές. Η συγκεκριμένη φάση έγινε λιγότερο από 4 μέτρα από τον επιπρόσθετο (σ.σ. Τριτσώνης) που ήταν και πιο έμπειρος από μένα. Εγώ έβλεπα από μακριά και είχα και κόσμο μπροστά μου. Δεν πήρα καν χαμπάρι, ήταν έξυπνο χέρι.

Ο συνάδελφος μου είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα. Όλοι πάνω του πέσανε, γιατί ήταν δική του ευθύνη. Όταν τελείωσε το παιχνίδι καταλάβαμε τι είχε γίνει. Και προς τιμήν του παραδέχτηκε ότι έδωσε λάθος πληροφόρηση. Εγώ πήρα 7,8 και εκείνος 7,4.

Από αυτή τη φάση, είμαι σήμερα εδώ. Τιμωρήθηκα τότε από την ΚΕΔ για 4 μήνες.

Είχα σοβαρά θέματα με τη δουλειά μου, γιατί είμαι τραπεζικό στέλεχος και κατηγορούμαι για κακούργημα. Έχω ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ εγώ και η οικογένειά μου και θέλω να αποδοθεί δικαιοσύνη και να γυρίσουμε σπίτι καθαροί και τίμιοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια απολογήθηκε ο Γιάννης Κάμπαξης για τις διαιτησίες του στα Play off της Football League τον Μάιο του 2012.

«Είχα υψηλές βαθμολογίες στα παιχνίδια για τα οποία κατηγορούμαι. Αλλά στην Ελλάδα αν κάποιος φωνάζει, βρίσκεσαι κατηγορούμενος. Στην Ελλάδα ποτέ δεν θα πουν ότι φταίει ο ποδοσφαιριστής, πάντα φταίει ο διαιτητής. Ένα φάουλ που έγινε στο κέντρο έχασα. Το έχασα, εντάξει, άνθρωποι είμαστε. Τις υπόλοιπες φάσεις, χίλιες φορές να σφύριζα, τα ίδια θα έδινα».

Ο Αλέξανδρος Δημητρόπουλος για το παιχνίδι Κυπέλλου Παναιχαϊκή-Ολυμπιακός το 2012 που δεν ολοκληρώθηκε λόγω επεισοδίων.

«Το Παναχαϊκή-Ολυμπιακός για το Κύπελλο στιγμάτισε την καριέρα μου, δεν θα το ξεχάσω. Συνέβησαν πολλά πράγματα, με επεισόδια πριν από το παιχνίδι και μετά. Υπήρχε μεγάλη πίεση από την εξωαγωνιστική ατμόσφαιρα.

Όποια λάθη έκανα ήταν λόγω αυτής της πίεσης. Αλλά και ο παρατηρητής έχει γράψει ότι έκανα λάθη εκατέρωθεν. Δεν είχα πρόθεση να ευνοήσω ή να αδικήσω κάποιον. Ο αγώνας δεν τελείωσε, είχε διακοπεί οριστικά.

Στο ΟΦΗ-Παναθηναϊκός είχα καλή διαιτησία και υψηλή βαθμολογία.

Δεν ασκείται πίεση στους διαιτητές από τους παράγοντες. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό. Εγώ προσωπικά δεν έχω δεχτεί. Πίεση ασκείται από το άγχος του διαιτητή να πάει καλά γιατί τον βλέπουν όλοι».

Τέλος, ο Ηλίας Σπάθας κατηγορείται για τον αγώνα Ξάνθη - Παναθηναϊκός το 2014 και το ματς Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός επίσης το 2014.

«Για το Ξάνθη-Παναθηναϊκός το 2014, κατά την άποψή μου, είχα μια καλή διαιτησία και δεν αλλοιώθηκε το αποτέλεσμα. Ο κ. Αλαφούζος έχει πει πάρα πολλά, αλλά ουδέν πραγματικό στοιχείο ή πραγματικό γεγονός έχει φέρει στο δικαστήριο. Είναι μόνο κρίσεις του και γνώμες του.

Για το Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός 0-0 το 2014, κατηγορούμαι για την αποβολή του Μάσα. Θεωρώ ακόμα και σήμερα ότι η απόφασή μου ήταν σωστή. Το ίδιο και ο παρατηρητής. Και τον ίδιο παίκτη τον απέβαλε και ο Κύζας τρία χρόνια αργότερα για τον ίδιο λόγο, για θέατρο.

Δεν έχω παίξει ποτέ παράνομο στοίχημα και δεν έχω κερδίσει ποτέ λεφτά από το στοίχημα. Σεβάστηκα το δικαστήριο, ήμουν στις περισσότερες συνεδριάσεις εδώ. Έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και θέλω να κριθώ δίκαια».