Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βόλος-Ολυμπιακός

ΒΙΝΤΕΟ: Τι υποστήριξε ο Κλάτενμπεργκ για το γκολ του Εμβιλά και τις αμφισβητούμενες φάσεις του Παναθηναϊκός-ΑΕΚ

Στην καθιερωμένη ανάλυση των φάσεων της αγωνιστικής της Super League 1 ο αρχιδιαιτητής, Μαρκ Κλάτενμπεργκ, υποστηρίζει ότι το γκολ σωστά μέτρησε έπειτα από χρήση VAR, γιατί μπορεί ο Χασάν να είναι σε θέση οφσάιντ, αλλά «όταν γίνεται το σουτ ο τερματοφύλακας είναι εκτός θέσης και ενώ έχει καθαρή οπτική επαφή με την μπάλα δεν είναι σε θέση να τη σώσει από το να εισέλθει στο τέρμα».

Αναλυτικά ο Άγγλος αρχιδιαιτητής σημειώνει ότι:

«Ο διαιτητής έπειτα από σύσκεψη με το βοηθό καταλόγισε έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα για παράβαση offside θεωρώντας ότι ένας επιτιθέμενος ποδοσφαιριστής επηρέαζε τον τερματοφύλακα σε φάση που σημειώθηκε τέρμα. Ο VAR αφού εξέτασε αρκετές γωνίες λήψης συνέστησε ανασκόπηση της φάσης εντός του αγωνιστικού χώρου έπειτα από την οποία ο διαιτητής άλλαξε την απόφαση του και καταλόγισε γκολ. 

Η ΚΕΔ συμφωνεί ότι πρόκειται για κανονικό γκολ. Τη στιγμή του σουτ προς το τέρμα, ο επιτιθέμενος παίκτης βρίσκονταν σε  θέση offside αλλά αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί παράβαση offside αν δεν αγγίξει τη μπάλα, μπλοκάρει το οπτικό πεδίο του τερματοφύλακα ή ξεκάθαρα επηρεάζει την ικανότητα του τερματοφύλακα να παίξει τη μπάλα.

Όταν γίνεται το σουτ ο τερματοφύλακας είναι εκτός θέσης και ενώ έχει καθαρή οπτική επαφή με τη μπάλα δεν είναι σε θέση να τη σώσει από το να εισέλθει στο τέρμα. Συνεπώς καθώς ο επιτιθέμενος δεν άγγιξε τη μπάλα το γκολ πρέπει να κατακυρωθεί»

Για πιθανό πέναλτι του Νιάς στον Μάνταλο: "Υπήρχαν διαμαρτυρίες για πιθανό πέναλτι σε φάση κατά την οποία επιτεθεμένος παίκτης της ΑΕΚ έπεσε στο έδαφος εντός της περιοχής πέναλτι. Ο διαιτητής έδωσε συνέχεια στο παιχνίδι καθώς ξεκάθαρα διαπίστωσε ότι ο αμυνόμενος έπαιξε την μπάλα. Επιπρόσθετα η διεκδίκηση για την μπάλα συνέβη εκτός της περιοχής πέναλτι.

Για τη φάση του Λάτσι: "Ο διαιτητής καταλόγισε πλάγιο σε διεκδίκηση δύο ποδοσφαιριστών για τη μπάλα. O VAR έλεγξε το περιστατικό για πιθανό σοβαρό επικίνδυνο παιχνίδι και διαπίστωσε ότι το μαρκάρισμα ήταν ριψοκίνδυνο. Η ΚΕΔ θεωρεί ότι παρά ότι ο αμυνόμενος έπαιξε την μπάλα το πόδι του ήταν ψηλά με συνέπεια να βρει τον αντίπαλό του. Το μαρκάρισμα δεν είχε βαναυσότητα και συνεπώς δεν πληρούνται όλα τα κριτήρια για να δοθεί κόκκινη κάρτα. Ωστόσο έπρεπε να πάρει κίτρινη για ριψοκίνδυνο παιχνίδι".

Για την κίτρινη κάρτα στον Ενγκμπακοτό: "Ο διαιτητής έδωσε κίτρινη έπειτα από παράβαση φάουλ που διέπραξε σε αντίπαλό του. Ο VAR έλεγξε το περιστατικό για πιθανό σοβαρό επικίνδυνο παιχνίδι και συμφώνησε με την απόφαση του διαιτητή στο γήπεδο. Η ΚΕΔ συμφωνεί με την κίτρινη κάρτα καθώς ο παίκτης της ομάδας του Παναθηναϊκού πατά τον αντίπαλό του στον αστράγαλο αλλά χωρίς να χρησιμοποιήσει ταχύτητα η βαναυσότητα."