Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πυρά από Αυγενάκη: «Το σχέδιο νόμου που συζητάμε αποτελεί αναγκαιότητα, ώστε να μη δημιουργούνται συνθήκες ασφυξίας στον χώρο του αθλητισμού»

Πυρά από Αυγενάκη: «Το σχέδιο νόμου που συζητάμε αποτελεί αναγκαιότητα, ώστε να μη δημιουργούνται συνθήκες ασφυξίας στον χώρο του αθλητισμού»

Η «εξυγίανση του αθλητικού οικοσυστήματος» είναι ο στόχος της κυβέρνησης σύμφωνα με τα λεγόμενα του Λευτέρη Αυγενάκη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση του αθλητικού νομοσχεδίου.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, που με την τροποποίηση που έκανε παρεμβαίνει στον χρόνο των εκλογών των ομοσπονδιών, τις οποίες προσδιορίζει για το δίμηνο Νοέμβριος-Δεκέμβριος, αν και η ΕΠΟ για παράδειγμα έχει αποφασίσει να διεξαχθούν στις 9 Οκτωβρίου, εξαπέλυσε πυρά για «αθλητικούς φορείς (σωματεία, ενώσεις, ομοσπονδίες), όπου η αρτηριοσκλήρωση των μηχανισμών τους, η έλλειψη πολλές φορές διαφάνειας και δημοκρατικότητας στο εσωτερικό τους και μια σειρά άλλων παθογενειών δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στον χώρο του αθλητισμού. Είναι αυτό που λέμε ότι το χτένι έφτασε στον κόμπο πλέον. Πλέον, μιλούν γεγονότα, αθλητές, παράγοντες».

Και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να είμαι άδικος και αφοριστικός προς την κορυφή του αθλητικού οικοδομήματος. Όμως, θεωρώ πως η διοικητική ανανέωση, ο εκδημοκρατισμός και το νοικοκύρεμα των αθλητικών οργανισμών είναι απολύτως αναγκαία. Θεωρούμε πως η φωνή της βάσης του αθλητικού οικοδομήματος πρέπει να ακούγεται και πως όλοι μαζί πλέον, την επόμενη ημέρα, με την εμπειρία των παλαιοτέρων και τη φρεσκάδα των νέων, να είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε τον αθλητισμό του μέλλοντος, όπως διαμορφώνεται σήμερα».

Όπως τόνισε ο Αυγενάκης, η κυβέρνηση προχωράει βάσει σχεδίου: «Η αθλητική μεταρρύθμιση από την κυβέρνησή μας, με τις μέχρι τώρα νομοθετικές και όχι μόνο πρωτοβουλίες, εξελίσσεται βήμα-βήμα και προχωράμε βάσει σχεδίου. Με απόλυτη συνέπεια στα όσα είχαμε πει πάλι εδώ στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση τότε του πρώτου νομοσχεδίου μας, το οποίο στην ουσία αποτελούσε την αρχή της αυτονόητης, για πολλά χρόνια, αθλητικής μεταρρύθμισης. Απώτερος στόχος μας είναι ο αθλητισμός να βρίσκεται συνεχώς στα χέρια υγιών δυνάμεων, να εξυγιάνουμε το αθλητικό οικοσύστημα, να αναδειχθούν οι θετικές και αναπτυξιακές δυνάμεις, να δώσουμε καθαρό, φρέσκο οξυγόνο στις διοικήσεις των ομοσπονδιών, στους αθλητές και στις αθλήτριες, τη δύναμη να πάνε μπροστά και μαζί τους να συμπαρασύρουν κι άλλο νέο κόσμο. Το σχέδιο νόμου, λοιπόν, που συζητάμε σήμερα αποτελεί αναγκαιότητα».

Τη Δευτέρα (14/9) θα γίνει η ακρόαση των φορέων και η συζήτηση του νομοσχεδίου κατά άρθρο, την Τρίτη (15/9) η δεύτερη ανάγνωση και την Πέμπτη (17/9) η ψήφιση στην Ολομέλεια.