Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
142

Απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στα γήπεδα για το Μουντιάλ του Κατάρ εν μέσω πανδημίας

Την ώρα που ο πλανήτης πλήττεται από τον κορονοϊό, στο Κατάρ συνεχίζουν κάποιοι άνθρωποι να δουλεύουν σε συνθήκες… σκλαβιάς και υψηλού κινδύνου, προκειμένου να προλάβουν να είναι όλα έτοιμα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τις μεγάλες συναθροίσεις, αλλά οι εργάτες στοιβάζονται σε κατοικίες εργατών (όπου ζουν 8-10 άτομα μαζί), ακόμη και ανά 60 στα λεωφορεία που τους μεταφέρουν στα εργοτάξια.

Οι οδηγίες για απόσταση δύο μέτρων του ενός από τον άλλον; Ούτε για αστείο δεν τηρούνται.

«Ανησυχώ για πολλά σχετικά με τον κορονοϊό, αλλά έχω ανάγκη τα χρήματα. Φοράω γάντια και μάσκα, αλλά δεν αρκούν», δήλωσε στον «Guardian» Κενυάτης εργάτης.

«Πώς να διατηρήσουμε απόσταση δύο μέτρων όταν κάνουμε τέτοιες κατασκευές. Κανείς δεν νοιάζεται για την ασφάλειά μας. Δεν είμαστε ρομπότ, ούτε έχουμε ανοσία στον ιό», πρόσθεσε.

Πέρα από τον κίνδυνο να προσβληθούν από τον Covid-19, οι ξένοι εργάτες, που απασχολούνται στις υποδομές του Κατάρ, αντιμετωπίζουν κι άλλες απάνθρωπες συνθήκες.

Κάνουν υπερωρίες, ενώ, παρότι πλήρωσαν χρήματα για να εξασφαλίσουν θέση εργασίας στο Κατάρ, δεν κάνουν εύκολα απόσβεση, καθώς οι μισθοί τους είναι συχνά μικρότεροι από ό,τι τους είχαν υποσχεθεί και καταβάλλονται με μεγάλη καθυστέρηση.

Κι ασφαλώς ουδείς διανοείται να διαμαρτυρηθεί, υπό το φόβο να απολυθεί και έχοντας ανάγκη τα χρήματα για να ζήσει ο ίδιος και η οικογένειά του.