Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Βρετανία: Άνοιξαν και μας περιμένουν – Τέλος η απαγόρευση για 70 χώρες

Από σήμερα δεν εφαρμόζονται πλέον τα μέτρα καραντίνας για όσους ταξιδεύουν στη Βρετανία από περίπου 70 χώρες και υπερπόντια εδάφη, περιλαμβανομένων της Γαλλίας και της Ιταλίας, κάτι που αναμένεται ότι θα ενισχύσει τους πληττόμενους από τον Covid-19 τομείς των αερομεταφορών και των ταξιδιών.
 

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Από 2.000 έως 500.000 ευρώ θα δουν στους λογαριασμούς τους 100.000 επιχειρήσεις - Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι

Μέχρι τα μέσα Ιουλίου υπολογίζουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα ξεκινήσουν οι πληρωμές στους δικαιούχους του δεύτερου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Σχεδόν 100.000 επιχειρήσεις τα λάβουν χρήματα τα οποία θα κυμαίνονται από 2.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που υπέβαλαν αίτηση θα πρέπει έως τις 15 Ιουλίου να επισκεφτούν εκ νέου την σελίδα «Mybusiness support» και να ζητήσουν οριστικά τα χρήματα του δανείου που τους έχει εγκριθεί.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, το ύψος του ελάχιστου δανείου διαμορφώνεται σε:

Επιστροφή φόρου: Πότε θα μπουν λεφτά στο λογαριασμό

Απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης προσδιορίζει αναλυτικά το πως θα δίνεται η επιστροφή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Η απόφαση (Α.1153/2020) προβλέπει τα εξής:

Κουπόνια 300 ευρώ για διακοπές για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα!

Ταξιδιωτικά voucher έως 300 ευρώ ανά εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα προωθεί το υπουργείο Τουρισμού.

Μετά από εισήγηση του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του φορολογικού νομοσχεδίου, φέρνει προς διαβούλευση και προς ψήφιση διάταξη, με την οποία θεσμοθετούνται voucher ύψους έως 300 ευρώ ανά εργαζόμενο σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Άμεσα, για τις καλοκαιρινές διακοπές του 2020, οι επιχειρηματίες έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρέχουν στους υπαλλήλους τους εν είδει bonus κουπόνια για τον εσωτερικό τουρισμό.

Φόρος εισοδήματος: Σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί - Ποιοι δικαιούνται έκπτωση

Ανεβάζουν ρυθμούς οι φορολογούμενοι, υποβάλλοντας μαζικά φορολογικές δηλώσεις, αν και ακόμη υπολείπονται κατά πολύ του στόχου.

Μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 3.756.566 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6.500.000 που αναμένεται να υποβληθούν. Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων εκπνέει στις 29 Ιουλίου, δηλαδή σε 20 ημέρες, ενώ δύο ημέρες αργότερα είναι προγραμματισμένη η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου.

Προσωρινή σύνταξη: Αύξηση του ποσοστού κατά 30% - Προκαταβολή στο εφάπαξ

Νομοθετική πρωτοβουλία, με την οποία διευρύνεται το ποσοστό της προσωρινής σύνταξης και θα δίνεται για πρώτη φορά δυνατότητα προκαταβολής του εφάπαξ, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης στο MEGA.

Όπως είπε, το ποσοστό της προσωρινής σύνταξης θα διευρυνθεί από 50%, που είναι σήμερα, έως 80%, ενώ παράλληλα θα διευρυνθούν και οι κατηγορίες που τη λαμβάνουν.

Πετρέλαιο: Πέφτει ξανά η τιμή μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού

Το πετρέλαιο υποχωρεί και σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού αυξήθηκαν στις ΗΠΑ και αλλού, οδηγώντας ορισμένες χώρες στην εκ νέου επιβολή περιοριστικών μέτρων που θα μπορούσαν να πλήξουν τη ζήτηση καυσίμων.

Αυτά ισχύουν για τα ξενοδοχεία καραντίνας- Ανακοινώθηκε η λίστα τους (ΦΩΤΟ)

Το 67% των αναγκών σε ξενοδοχεία καραντίνας, σε 59 περιφερειακές ενότητες, έχει καλυφθεί έως τώρα σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού. Ένα επιπλέον ποσοστό 11% αναμένεται να έχει καλυφθεί έως την ερχόμενη Τρίτη, σε περιοχές που δεν είναι ιδιαίτερα τουριστικές στην ηπειρωτική χώρα. 

Παράταση φορολογικών δηλώσεων 2020: Ανακοινώθηκε – Δείτε πότε λήγει η προθεσμία

Το υπουργείο Οικονομικών, έχοντας πλήρη επίγνωση των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, ανακοίνωσε τη χρονική παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα έως και τις 29 Ιουλίου 2020.

Η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη, προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους.

Επισημαίνεται ότι δεν αλλάζει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, η οποία είναι η 31η Ιουλίου 2020.

Ενίσχυση ύψους 12 εκατ. ευρώ για τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία!

Με 12 εκατομμύρια ευρώ ενισχύονται τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ανάγκες τους, όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης!

Η σχετική ανακοίνωση:

Τουρισμός: Πότε θα ανοίξει η Ελλάδα τις πύλες της

Τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για την εναέριες και ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες παρουσίασε ο υπουργός Τουρισμός, Χάρης Θεοχάρης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για το σχέδιο υγειονομικής θωράκισης της Ελλάδας. 

Ανακοινώνοντας το άνοιγμα του Τουρισμού, ο κ. Θεοχάρης τόνισε: «Μπορούμε να ανακοινώσουμε πολύ ευχάριστα πράγματα για το άνοιγμα της χώρας μας. Η γέφυρα προς την κανονικότητα είναι ήδη στρωμένη σε σχέδιο».

Πότε θα πιστωθούν τα 534 ευρώ στους δικαιούχους

Η πληρωμή των 534 ευρώ για τους εργαζομένους που βρίσκονταν σε αναστολή σύμβασης τον Μάιο, θα γίνει εντός της εβδομάδας σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Επίσης αναμένεται να γίνουν οι τελευταίες πληρωμές δικαιούχων των 800 ευρώ του Απριλίου.

Η απειλή του Νίκου Παπαθανάση για τα μαγαζιά που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας

Σε τηλεοπτική εκπομπή μίλησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, σχετικά με τις περιπτώσεις συγχρωτισμού σε νυχτερινά μαγαζιά της Μυκόνου, αλλά και γενικά σε όλη τη χώρα.

Πώς θα λειτουργήσουν σούπερ μάρκετ, τράπεζες και εμπορικά καταστήματα την ημέρα του Αγίου Πνεύματος

Αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς αλλά και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα φέρνει φέτος η αργία του Αγίου Πνεύματος. Αναφορικά με τις τράπεζες, η αργία του Αγίου Πνεύματος είναι επίσημη τραπεζική αργία, οπότε θα είναι κλειστές. Το ίδιο ισχύει και για το Δημόσιo, ωστόσο, δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργαστούν, σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν θα έχουν καμία μείωση στον μισθό τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Τόσα πρόστιμα κόπηκαν σε μαγαζιά εστίασης - Αυτός είναι ο λόγος

Σαρωτικούς ελέγχους σε καταστήματα πραγματοποιεί η Εθνική Αρχή Διαφάνειας μαζί με την ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να διαπιστώσει αν τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα, σύμφωνα με όσα η ίδια αναφέρει σε δελτίο τύπου.

Όπως αναφέρει, μέχρι στιγμής έχουν γίνει έλεγχοι σε 55 καταστήματα, και επιβλήθηκαν πρόστιμα 3.000 ευρώ για παραβάσεις.

Αναλυτικά όσα αναφέρει:

Νέα πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σήμερα - Ποιους αφορά;

Εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης, ύψους 40.756.800 ευρώ προκειμένου να προχωρήσει σήμερα η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Η πληρωμή αφορά 50.946 δικαιούχους, εκ των οποίων οι 2.255 αφορούν αναστολές συμβάσεων του διαστήματος Μάρτιος – Απρίλιος του 2020 ποσού 1.804.000 ευρώ και οι 48.691 αφορούν ειδικές περιπτώσεις ποσού 38.952.800 ευρώ.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνει σήμερα.
 

Ένταση έξω από το υπουργείο Τουρισμού από εργαζόμενους στον κλάδο του επισιτισμού (ΦΩΤΟ)

Ένταση επικράτησε στο υπουργείο Τουρισμού, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας εργαζομένων. Το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου στην Αττική κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Τουρισμού, μετά από διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Οι συγκεντρωμένοι έκλεισαν την οδό Σταδίου και φώναζαν συνθήματα, ενώ ζωγράφισαν στην είσοδο του υπουργείου ένα κόκκινο χαλί για τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Ακίνητα - Ενοίκια: Πώς θα λάβουν την έκπτωση φόρου 30% οι ιδιοκτήτες...

Τον Ιούλιο  αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ώστε οι ιδιοκτήτες των ακινήτων,  ζητώντας τη συνδρομή των ενοικιαστών τους, να λάβουν άμεσα και οι ίδιοι, το δικό τους μερίδιο κρατικής αρωγής, δηλαδή το 30% των μισθωμάτων που δεν τους κατέβαλαν οι μισθωτές.

Το κράτος θα καλύψει το 30% των ενοικίων που «χάθηκαν» και το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με φορολογικές υποχρεώσεις των ιδιοκτητών οι οποίες θα δημιουργηθούν από τα τέλη Ιουλίου, όπως φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

Άρση μέτρων: Τι θα γίνει με γυμναστήρια, νυχτερινά κέντρα, beach bar

Δύο εβδομάδες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 15 Ιουνίου αναμένεται τελικά το άνοιγμα των γυμναστηρίων, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για τις νέες άρσεις μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης αναμένεται αύριο το μεσημέρι να ανακοινώσει το σύνολο της αποκλιμάκωσης στον οικονομικό τομέα.

Subscribe to Οικονομία