Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βατούτιν για Ιτούδη: «Αν τερμάτιζε τέταρτη η ΤΣΣΚΑ στο Final Four της Ευρωλίγκας δεν θα μιλούσαμε για ανανέωση»

Βατούτιν για Ιτούδη: «Αν τερμάτιζε τέταρτη η ΤΣΣΚΑ στο Final Four της Ευρωλίγκας δεν θα μιλούσαμε για ανανέωση»

Άκρως επιτυχημένη, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, είναι η φετινή σεζόν της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, σύμφωνα με τον Αντρέι Βατούτιν, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως αν η ομάδα του τερμάτιζε 4η στο Final Four της Ευρωλίγκας, τότε δεν θα υπήρχε ανανέωση στο συμβόλαιο του Δημήτρη Ιτούδη.

«Ο Ιτούδης δεν αντέχει τις ήττες και είναι ένας εξαιρετικός προπονητής και θεωρητικός. Έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στο παιχνίδι του και είναι παράδειγμα ενός σύγχρονου προπονητή. Το μόνο που θα ήθελα από εκείνον, είναι να έχει λίγο περισσότερο… χιούμορ. Όταν του κάνουν χιούμορ θα πρέπει να απαντάει αναλόγως», τόνισε αρχικά ο Αντρέι Βατούτιν και πρόσθεσε για τον Έλληνα τεχνικό: 

«Είμαστε πολύ άνετοι που συνεργαζόμαστε με τον Δημήτρη και είμαι χαρούμενος που ξεπεράσαμε μαζί τις δυσκολίες φέτος. Η πιο δύσκολη στιγμή φέτος δεν ήταν μόνο η σειρά με την Μπασκόνια, αλλά και ο κακός Γενάρης που είχαμε. Όσον αφορά την ανανέωση του Ιτούδη, ευτυχώς μπορώ να μιλήσω μόνο θεωρητικά. Σίγουρα, η τέταρτη θέση σε ένα Final Four δεν σου δίνει περιθώριο να συζητήσεις για ανανέωση συμβολαίου. Με μία ήττα στον τελικό, απλά σκέφτεσαι αν θα ανανεώσεις ή όχι, ενώ υπάρχουν και τα δύο ήδη ήττας, με 20 πόντους ή εάν παλέψεις». 

Για το γεγονός ότι δεν είχαν την ίδια επιτυχία με τον Δημήτρη Ιτούδη οι Ίβκοβιτς, Μεσίνα και Βουγιόσεβιτς που ήταν στο παρελθόν: «Πράγματι, ο Ιτούδης δεν ήταν προπονητής του στιλ μας, αλλά από την άλλη δεν θέλαμε να πάμε στη λύση εκείνων που μας νικούσαν. Για τον ίδιο λόγο που πήραμε τον Σπανούλη στην ΤΣΣΚΑ. Είναι λάθος να αποκτάς τους παίκτες που σε νικούν. Υπάρχουν και βέβαια οι εξαιρέσεις, όπως με τον Σισκάουσκας. Θέλαμε να ακολουθήσουμε έναν άλλο δρόμο, της υπομονής. Η επιλογή του Ιτούδη είχε ρίσκο, αλλά ένα λογικό ρίσκο και μάλιστα δεν ήταν η πρώτη φορά που του κάναμε πρόταση. Στη δεύτερη θητεία του Μεσίνα (2012-14) τον είχε προτείνει για βοηθό του και μου είπε ο Ιταλός: “Ωραία ιδέα”, αλλά ο Ιτούδης αρνήθηκε τότε. Αν δεν κάνω λάθος, όταν ο Ομπράντοβιτς έφυγε από τον Παναθηναϊκό, ο Δημήτρης βρήκε δουλειά μόνος του». 

Για τις αρετές του Δημήτρη Ιτούδη: «Είναι πολύ φιλόδοξος και του αρέσει πολύ να προπονεί. Όταν ήρθε στη Μόσχα το 2014 για να συζητήσει μαζί μας ήταν πολύ καλά προετοιμασμένος. Ήταν έτοιμος να μιλήσει για ώρες. Ο Δημήτρης μας έφερε τα αποτελέσματα, οπότε κάναμε τη σωστή επιλογή».