Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μπερτομέου

Μπερτομέου: "Πήραμε μία από τις πιο δύσκολες και δυσάρεστες αποφάσεις..."

Λίγες μόνο ώρες μετά από την οριστική ακύρωση της φετινής σεζόν, ο Ζόρντι Μπερτομέου μίλησε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου για όσα έγιναν τους τελευταίους μήνες, τους μήνες της πανδημίας, στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague συζήτησε με δημοσιογράφους από κάθε γωνιά της Ευρώπης, εξέφρασε τους προβληματισμούς του, υποστήριξε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του ώστε η επόμενη περίοδος να κυλήσει ομαλά και αναφέρθηκε και στις ανησυχίες που εξέφρασε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος για την οικονομική ζημιά των ομάδων από την πανδημία.

Αρχικά δήλωσε:

“Πήραμε μία από τις πιο δύσκολες και δυσάρεστες αποφάσεις. Ήταν η καλύτερη λύση για το μπάσκετ και τις ομάδες. Εξαντλήσαμε κάθε πιθανότητα να ξεκινήσει ξανά η Euroleague και το Eurocup. Είχαμε λύσεις για κάθε λεπτομέρεια, αλλά ήταν αδύνατον να συνεχιστεί.

Προτεραιότητά μας ήταν η ασφάλεια των πρωταγωνιστών και να μην επηρεαστεί η επόμενη σεζόν και το καλεντάρι της. Θέλαμε να προστατεύσουμε όλους.

Όλες οι ομάδες δεν θα είχαν τις ίδιες συνθήκες προετοιμασίας διότι σε κάθε χώρα ισχύουν άλλοι κανόνες λόγω του κορονοϊού. Για να προστατεύσουμε όσα πρεσβεύουμε δεν θέλαμε να διαφοροποιήσουμε το σύστημα διεξαγωγής ή να μειώσουμε τις ομάδες.

Για αυτό το λόγο δεν θα υπάρξει και πρωταθλητής σε καμία από τις δύο διοργανώσεις. Η απόφαση έγινε δεκτή από τις ομάδες και δείξαμε ενότητα. Οι ομάδες είναι πεπεισμένες πως πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να πάμε μπροστά και το αποδείξαμε .

Ευχαριστώ τις πόλεις που θέλησαν να φιλοξενήσουν τη συνέχεια της διοργάνωσης. Έκαναν πολλές προσπάθειες.

Ξεκινάμε από σήμερα να δουλεύουμε για την επόμενη σεζόν. Είμαι σίγουρος πως όλοι μαζί θα παρουσιαστούμε καλύτεροι, ώστε να προσφέρουμε μία εντυπωσιακή σεζόν στους φιλάθλους μας”.

Στη συνέχεια ο Ισπανός παράγοντας μίλησε:

Για το αν κάποια ομάδα δεν συμφωνεί με την Λίγκα, μπορεί να αποχωρήσει όπως ακούστηκε από μία ομάδα ήδη:  Είναι νωρίς ακόμη να ξέρουμε πόσο θα επηρεαστούν οικονομικά οι ομάδες από τον κορονοϊό. Ξεκινήσαμε να συμβουλεύουμε τις ομάδες σχετικά με το εμπορικό κομμάτι. Καμία ομάδα δεν σκέφτεται να φύγει από την Euroleague. Καμία ομάδα δεν εξέφρασε τέτοια επιθυμία.

Το πιο σημαντικό είναι πως θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να παρουσιαστούμε έτοιμοι την επόμενη σεζόν. Καμία ομάδα δεν εξέφρασε ενδιαφέρον να αποχωρήσει.

Αν η απόφαση επηρεάστηκε από τη συμφωνία με τους παίκτες για διαφορά 5% αν έπαιζαν: Μιλήσαμε με ειλικρίνεια το Σάββατο. Ήταν αντίθετοι. Ήξεραν πως ο λόγος του μίτινγκ ήταν να τους ακούσουμε και πως αισθάνονται.

Οι σκέψεις τους ήταν λογικές. Το 5% δεν επηρέασε την διάθεσή τους να μην παίξουν. κανείς δεν αναφέρθηκε στα χρήματα. Αναφέρθηκαν σε τραυματισμούς, σε ταξίδια και σε άλλα προβλήματα. Δεν θα ήταν ποιοτικοί οι αγώνες όπως αρμόζει στην Euroleague.

Για ποιο λόγο δεν παίξατε τον Αύγουστο όπως σκέφτεται η ΟΥΕΦΑ: Αν παίζαμε μετά τον Ιούλιο θα επηρεαζόταν η επόμενη σεζόν. Θα έπρεπε να ξεκουραστούν ενάμιση μήνα και άλλο τόσο για προετοιμασία. Αυτό σημαίνει πως θα έπρεπε να ξεκινήσουμε τον Νοέμβριο. Υπάρχουν και Ολυμπιακοί Αγώνες και εγχώριες Λίγκες.

Δεν θα προλαβαίναμε. Δεν ξέρω πως η ΟΥΕΦΑ θα το καταφέρει, αλλά δεν θέλαμε να επηρεάσουμε το καλεντάρι της επόμενης σεζόν.

Αν υπάρχουν επαφές με την IMG και  αν θα μειωθούν οι χορηγίες: Συνέχεια μιλάμε με την IMG, αφού τρέχουμε μαζί την Λίγκα. Μοιραζόμαστε ιδέες και προσπαθούμε να ξεπεράσουμε μαζί τα εμπόδια.

Τώρα πρέπει να δούμε πόσο πολύ θα επηρεαστούν οικονομικά οι ομάδες. Συζητάμε και για την επόμενη σεζόν και θα συνεχίζουμε να πορευόμαστε μαζί αλλάζοντας βέβαια κάποιες λεπτομέρειες. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα συνεχίζουμε μαζί με την IMG. 

Για το σενάριο να γίνει η επόμενη σεζόν χωρίς κόσμο: Είναι νωρίς. Πρέπει αν δούμε την εξέλιξη του κορονοϊού. Δεν μπορούμε να πούμε πως δεν θα υπάρχουν φίλαθλοι στα γήπεδα. Σε κάποιες χώρες θα ξεκινήσει με κόσμο η σεζόν, σε κάποιες όλες.

Οι κυβερνήσεις κάθε χώρας αποφασίζουν και αυτές αλλάζουν συνέχεια τις αποφάσεις τους ανάλογα με τον κορονοϊό. Πιστεύω θα ξεκινήσουμε σε ορισμένες χωρές χωρίς κόσμο, αλλά σε λίγους μήνες πιστεύω θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Για την διαφωνία του Γιαννακόπουλου σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα της Λίγκας: Δεν θυμάμαι να διαφώνησε με κάτι. Απλά εξέφρασε τις σκέψεις του. Δεν ήταν αυτός ο λόγος που μιλήσαμε.

Δεν βρισκόμαστε σε τέτοιο μήκος κύματος. Οι ομάδες δεν πιστεύουν πως το πιο σημαντικό είναι να εγγυηθούν την ασφάλεια των παικτών. Θα έχουμε χρόνο να συζητήσουμε τις οικονομικές απώλειες, αλλά δεν συζητήθηκε κάτι. Ο Γιαννακόπουλος απλά εξέφρασε τις σκέψεις του.

Για την απόφαση συμμετοχής των ίδιων 18 ομάδων: Καταλαβαίνω τις ομάδες που ηγούνται στις Λίγκες τους. Και στην Euroleague έχουμε ομάδα που ξεχώριζε, αλλά δεν πήρε το πρωτάθλημα. Ήταν θέμα δικαιοσύνης και συνέπεια βασισμένες στις αξίες που πρεσβεύουμε.

Σε μία σεζόν που ακυρώθηκε δεν θα μπορούσαμε να επιβραβεύσουμε κάποια ομάδα. Πρέπει όλοι να καταλάβουν πόσο ασυνήθιστη ήταν η σεζόν. Δεν χαιρόμαστε με αυτή την απόφαση, αλλά οφείλουμε να είμαστε δίκαιοι.

Για το Final 4 του 2021 αν θα γίνει στην Κολωνία: Είναι νωρίς να ξέρουμε. Είχαμε καλή συνεργασία με τους ανθρώπους της Κολωνίας και αμφότερες οι πλευρές θέλουν να προσπαθήσουν να διοργανώσουν ένα Final 4 ακόμη και την επόμενη σεζόν. Δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί όμως.

Πόσο θα επηρεαστούν οι ομάδες κι αν υπάρχει πρόβλεψη για στήριξη:  Σίγουρα. Δουλεύουμε για να κατανοήσουμε την οικονομική ζημιά, Χορηγοί, τηλεοράσεις, εισιτήρια... ακόμη δεν ξέρουμε ακριβώς. Οι ομάδες προσπαθούν να περιορίσουν την ζημιά τους. Ψάχνουμε λύσεις και στρατηγικές στη διαφήμιση κυρίως.

Στείλαμε κάποιες συμβουλές στις ομάδες σε διάφορες πτυχές και σίγουρα θα τις υποστηρίξουμε ώστε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό.

Τι θα γίνει με χορηγούς και τηλεοπτικά συμβόλαια:  Είναι δεδομένο πως δεν ήταν νορμάλ η φετινή σεζόν και δεν είναι δυνατόν να ακολουθήσουν όσα έχουμε συμφωνήσει.

Θα έχουμε διαφορετικές συζητήσεις με χορηγούς και τηλεοράσεις ώστε να κρατήσουμε κάποια εγγυήσεις. Οι ομάδες έχουν καταλάβει πως θα πάρουν λιγότερα χρήματα.

Για το Eurocup της επόμενης σεζόν και τις wild cards: Και για αυτό είναι νωρίς. Οι εγχώριες Λίγκες και η βαθμολογία παίζουν ρόλο, αλλά έχουμε και κάποιες προσκλήσεις. Φέτος θα είναι κάπως δύσκολο γιατί ορισμένες ακύρωσαν τη σεζόν και δεν υπάρχει βαθμολογία. 

Τις επόμενες μέρες θα δουλέψουμε πάνω σε αυτό το κομμάτι. Η βαθμολογία θα παίξει ρόλο σίγουρα, αλλά θα δώσουμε και wild cards ανάλογα με τους κανόνες που ακολουθούμε τα τελευταία χρόνια.

Για τη συνεργασία με την Turkish Airlines:  Δεν περιμένω να αλλάξουμε το όνομά μας. Συνεργαζόμαστε υπέροχα εδώ και 10 χρόνια και νομίζω θα συνεχίσουμε. Με την Gazprom δεν έχουμε μιλήσει παρά τα όσα γράφονται. Δεν έχω αμφιβολία πως θα συνεχίσουμε με την Turkish Airlines.

Γιατί δεν πήρε τον τίτλο η Εφές και αν υπάρχει πλάνο αντιμετώπισης αν επιστρέψει ο κορονοϊός:  Δεν συζητήθηκε καν να δοθεί στην Εφές ο τίτλος. Ολες οι ομάδες το δέχτηκαν γιατί υπήρχαν 6 ματς ακόμη χωρίς τα πλέι οφ. Η πρώτη στην βαθμολογία δεν παίρνει πάντα και τον τίτλο.

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι αν υπάρχει και δεύτερο κύμα κορονοϊού. Οφείλουμε να προετοιμαστούμε και αυτά συζητάμε με τις ομάδες  μας. Αρκετά από τα γήπεδα δεν ανήκουν στις ομάδες και αυτό είναι μικρό πρόβλημα.

Για τα διάφορα πρωτόκολλα υγείας από χώρα σε χώρα και τι θα κάνουν οι ομάδες με τα εισιτήρια διαρκείας:  Κάθε χρόνο θα έχει το δικό της πρωτόκολλο ανάλογα με την επιρροή του κορονοϊού.  Κάποιες χώρες ίσως θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο. Ισως να αναβάλουμε ματς, να αλλάξουμε κάποιες ημερομηνίες. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά αν παρουσιαστούν προβλήματα θα προσπαθήσουμε να τα αντιμετωπίσουμε με ορισμένες τεχνικές ώστε να συνεχιστεί η σεζόν.

Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο. Αν ομάδες έχουν πρόβλημα με τα γήπεδά τους τότε θα το τσεκάρουμε ώστε να αναπροσαρμόσουμε κάπως το πρόγραμμα.

Για τα ατομικά βραβεία, MVP, πεντάδες κλπ και ποια είναι η άποψή σας για τις ομάδες που πάνε BCL:  Δεν θα υπάρχουν βραβεία. Δεν είναι δίκαιο όπως δεν θα ήταν κι αν δίναμε τον τίτλο σε κάποια ομάδα.

Σεβόμαστε τις αποφάσεις των ομάδων που πήγαν στο BCL. Ομάδες που έχουν το όραμα να παίξουν στην Euroleague ο δρόμος είναι το Eurocup. Αν θέλουν κάτι άλλο είναι δική τους απόφαση. Είδαμε και ομάδες να αφήνουν το BCL και να έρχονται στο Eurocup. Σεβόμαστε κάθε απόφαση.

Πότε καταλάβατε ότι ήταν αδύνατον να συνεχιστεί η σεζόν και πόσο δύσκολο θα είναι να διατηρήσετε την ποιότητα της Λίγκας:  Κάθε μέρα τσεκάραμε κάθε λεπτομέρεια, είχαμε πληροφορίες. Δεν υπήρχε συγκεκριμένη ημερομηνία. Πήραμε την απόφαση σήμερα γιατί θα ακολουθούσε ένα ντόμινο και δεν το θέλαμε.

Ήταν πολύ καλή σεζόν, αλλά είμαι σίγουρος πως και η επόμενη σεζόν θα είναι καταπληκτική. Δεν έχω αμφιβολία πως οι ομάδες θα παρουσιαστούν βελτιωμένες.

Για το αν περιμένει αντιδράσεις από Παρτιζάν, Βίρτους και Ούνικς:  Όλες οι ομάδες έχασαν. δεν υπάρχει κάποια ομάδα που να έχασε περισσότερα από κάποια άλλη. Άλλες ομάδες ήθελαν να μπουν στην Euroleague κι άλλες ήθελαν να την κατακτήσουν. Καταλαβαίνω τις ομάδες που ανέφερες και πως θα νιώθουν. Έκαναν τρομερή προσπάθεια, αλλά δυστυχώς δεν μπορούσε να τελειώσει η σεζόν.

Είμαι σίγουρος πως θα έχουν την ίδια επιθυμία να παίξουν στην επόμενη Euroleague.

Αν κάποια ομάδα δεν μπορεί να παίξει ματς στην χώρα της, αν θα έχει την ευκαιρία να παίξει σε άλλη χώρα και αν θα επηρεαστεί το Προολυμπιακό τουρνουά:  Έχουμε δράση το επόμενο καλοκαίρι με τις εθνικές ομάδες. Δεν ξέρω αν θα υπάρχει και μέσα στη σεζόν. Στο Προολυμπιακό τουρνουά οι παίκτες μας θα έχουν τελειώσει με την Euroleague διότι ξέρω πόσο πολύ θέλουν οι παίκτες μας να βρεθούν εκεί.

Αν κάποια ομάδα αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα τότε ενδεχομένως να κοιτάξουμε την λύση να μεταφερθούν τα ματς της σε άλλη χώρα. Αν μιλάμε για 1-2 ομάδες δεν θα έχουμε πρόβλημα να βρούμε λύσεις.

Για τους κανόνες του Financial Fair Play κι αν θα αλλάξουν:  Είναι ξεκάθαρο πως θα αντιμετωπίσουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε ανάλογα. Οι ομάδες μας χρειάζονται συνέπεια και ασφάλεια. Θα δουλέψουμε με τις ομάδες και με την ELPA για να διασφαλίσουμε την εγκυρότητα της Λίγκας.

Σίγουρα θα επανεξετάσουμε το FFP ώστε να προστατεύσουμε τις ομάδες και να τις κρατήσουμε οικονομικά υγιείς.

Για την απόφαση κάποιων χωρών να μεγαλώσουν το διάστημα της Λίγκας τους αφού σε αρκετές αυξήθηκε ο αριθμός των ομάδων: Δεν υπάρχει σταθερότητα στις Λίγκες. Η κάθε μία κάνει ότι θέλει και δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Είναι δική τους απόφαση.

Δεν θα βοηθήσουν τους παίκτες τα αυξημένα ματς σε ένα ήδη γεμάτο πρόγραμμα. Δεν μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, αλλά σίγουρα δε θα είναι εύκολο για τις ομάδες μας να παίζουν σε δύο διοργανώσεις. Το καλύτερο θα ήταν να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό ομάδων, αλλά είναι κάτι που δεν μπορούμε να επέμβουμε.

Σκεφτήκατε να αυξήσετε τον αριθμό των ομάδων: Δεν σκεφτήκαμε ποτέ κάτι τέτοιο. Αναβλήθηκε η σεζόν και είναι σαν να μην έγινε ποτέ κι αρχίζουμε από την αρχή. Δεν θα ήταν δυνατόν να αυξήσουμε τις ομάδες.

Στο μέλλον θα αυξηθούν, αλλά ακόμη δεν ξέρουμε πότε ακριβώς. Πρέπει να δουλέψουμε σε αυτό και να δούμε πως θα συνυπάρξει με τις εγχώριες Λίγκες. Σίγουρα σκεφτόμαστε να μπούμε σε νέες αγορές όπως Ιταλία, Γερμανία. Βρετανία και Γαλλία.

Αν υπάρχει περιθώριο να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την FIBA:  Ποτέ δεν έχουμε συμφωνήσει ότι χρειάζεται να έχει η Ευρώπη 4 διοργανώσεις. Τα προβλήματα δημιουργούν ευκαιρίες. Ίσως είναι ένα σενάριο. Εδώ κι ένα μήνα συζητάμε με την FIBA λόγω κορονοϊού. Εχει αλλάξει η ατμόσφαιρα με την FIBA.

Αυτό δε σημαίνει πως θα μειώσουμε τις διοργανώσεις. Υπάρχει νέα πραγματικότητα και όλοι πρέπει α δουλέψουμε ώστε να προσαρμοστούμε. Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε οτιδήποτε με την FIBA.

Για το αν πίστεψες κάποια στιγμή ότι θα συνεχιζόταν η σεζόν:  Δεν θα μπορούσαμε να δουλεύουμε για την επιστροφή στη δράση χωρίς να το πιστεύουμε. Δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε ορισμένα πράγματα και δεν τα καταφέραμε. Δεν είναι αποτυχία, αλλά δεν τα καταφέραμε.

Κατανοώ τη στεναχώρια των φιλάθλων. παίκτες και προπονητές για αυτούς παίζουν και για αυτό βρίσκονται στο επίκεντρο των αποφάσεων μας. Θα είμαστε ακόμη καλύτεροι την επόμενη σεζόν.

Ο Έντουαρντ Σκοτ για το αν αναβλήθηκε ή διακόπηκε η σεζόν σε σχέση με τα ατομικά και ομαδικά στατιστικά και αν υπάρχουν πιθανότητες να αλλάξουν οι καταληκτικές ημερομηνίες: Θα διατηρηθούν οι ατομικές επιτυχίες που συνέβησαν φέτος. Η σεζόν αναβλήθηκε και στην ιστορία θα μείνει ως... παύλα σε σχέση με τον πρωταθλητή.

Για τις μεταγραφές δεν ξέρουμε ακόμη αφού περιμένουμε το καλεντάρι του ΝΒΑ. Όταν το αποφασίζουν θα επηρεαστεί σίγουρα η παγκόσμια αγορά του μπάσκετ. Οφείλουμε να σεβαστούμε το μπάσκετ και θα υπάρχει καταληκτική ημερομηνία. Ισως να χρειαστεί αν την αλλάξουμε, αλλά είναι κάτι το οποίο θα συζητήσουμε τις επόμενες εβδομάδες.