Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Και νέα μέτρα… αν! «Καμπανάκι» των ειδικών για να μειωθούν κι άλλο τα κρούσματα

Κανένας εφησυχασμός από τους λοιμωξιολόγους με τον δείκτη RΟ στην χώρα μας αυτή την στιγμή είναι πάνω από 1. Τι ζητούν από τους νέους μετά το κλείσιμο των μπαρ τα μεσάνυχτα και τι εξετάζεται για το άνοιγμα των σχολείων.

Ο κορονοϊός συνεχίζει να χτυπά τη χώρα μας και τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα. Μπορεί τη Δευτέρα (10.08.2020) να υπήρξε κάποια μείωση στον αριθμό σε σχέση με το αρνητικό ρεκόρ της Κυριακής, αλλά η ανησυχία εξακολουθεί να υπάρχει με την κατάσταση να βρίσκεται στα «κόκκινα».

Αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος που η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά νέων μέτρων προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού. Σε ορισμένες περιοχές που παρατηρείται έξαρση της επιδημίας τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείνουν τα μεσάνυχτα, ενώ συναυλίες, παραστάσεις και κάθε είδους εκδηλώσεις όρθιων απαγορεύονται.

Μεγάλος, πάντως, είναι ο προβληματισμός για τα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και η μείωση τους είναι το νέο μεγάλο στοίχημα.

Την ίδια ώρα επισκέπτες από Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία θα μπαίνουν στη χώρα μας μόνο με προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορονοϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν.

Οι λοιμωξιολόγοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους. Κάποιοι ζητούν νέα μέτρα και μάλιστα άμεσα και άλλοι ζητούν από τους νέους να συνειδητοποιήσουν το κίνδυνο που προκαλούν από την διασπορά του ιού.

«Νέα μέτρα πριν από τις 15 Αυγούστου»

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ εξέφρασε ανοιχτά την ανησυχία του. Τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα πριν τις 15 Αυγούστου και ανέφερε πως ο δείκτης RΟ στην χώρα μας αυτή την στιγμή είναι πάνω από 1.

Όπως είπε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι απαραίτητα αυτή την στιγμή και ακολουθούνται μετά από πολλά τοπικά lockdown σε αρκετές περιοχές ώστε να προχωρήσουμε με αυτά τα ηπιότερα μέτρα σε σχέση με τα οριζόντια μέτρα που όπως ο ίδιος αποκάλυψε είναι στο τραπέζι και μπορεί να ακολουθήσουν. 

Διευκρίνισε ότι τα οριζόντια μέτρα θα είναι η εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα από την κυβέρνηση όμως για όλη την χώρα μας 

Παράλληλα, ένα άλλο επιπλέον  μέτρο που συζητείται όπως ο ίδιος ανέφερε είναι ο περαιτέρω περιορισμός του αριθμού των ανθρώπων που συγκεντρώνεται σε μια περιοχή ενώ ανάλογα με την πορεία της επιδημίας υπογράμμισε πως υπάρχουν και άλλα μέτρα που φτάνουν σε πιο επώδυνες καταστάσεις. 

Ο κ. Γώγος επεσήμανε ότι οι νοσηλευόμενοι είναι πάνω από 100 και διάσπαρτοι σε όλες τις μονάδες της χώρας μας δηλαδή υπάρχουν παντού στην Θεσσαλονίκη, την Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη κλπ. Επομένως υπάρχει μια έξαρση της νόσου σαφέστατη και με δυναμική επικίνδυνη και πρέπει να προτρέχουμε και όχι να ακολουθούμε τον ιό. 

Παράλληλα τόνισε ότι μπήκε η έννοια της υποχρεωτικότητος σε πολλά από αυτά τα μέτρα και προστέθηκαν και άλλα διότι δεν τηρήθηκαν όπως θα έπρεπε και δεν υπήρξε συμμόρφωση  που χρειάστηκε. Το ζητούμενο αυτή την στιγμή είναι η εφαρμογή των μέτρων καθώς και η ετοιμότητα του μηχανισμού να πάει στο plan B.