Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Έχουν διάρκεια ζωής το πολύ 3 μήνες: Τα άσχημα νέα για τον κορονοϊό που κανείς δεν ήθελε ν’ ακούσει

Όσο κι αν δε θέλει κανείς μας να το παραδεχτεί, είναι αλήθεια: μετά το πρώτο κύμα κορoνοϊού που σόκαρε τον πλανήτη και οδήγησε σχεδόν 4.000.000.000 ανθρώπους σε καραντίνα με ολικά lockdowns σε αρκετές χώρες, η διασπορά του covid-19 όχι απλά δεν έχει περιοριστεί, αλλά… αναζωπυρώθηκε.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και στην Ελλάδα- μια από τις χώρες που τα πήγαν εξαιρετικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε πρώτη φάση- τα κρούσματα εσχάτως παρουσιάζουν συνεχή άνοδο, κάτι που ανησυχεί τους λοιμωξιολόγους.

Ωστόσο, η αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως ίσως και να μην είναι το πιο μείζον ζήτημα αυτή την στιγμή. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε, τα αντισώματα που ανέπτυξαν άτομα που προσεβλήθησαν από τον Covid-19 δε διαρκούν παρά μόλις για 2-3, καθώς μετά τα επίπεδά τους πέφτουν πάρα πολύ.

Στην έρευνα του Nature Medicine πήραν μέρος 37 συμπτωματικοί και 37 ασυμπτωματικοί ασθενείς. Οι επιστήμονες εστίασαν στο IgG αντίσωμα, ένα από τα πιο βασικά που αναπτύσσονται αν κάποιος κολλήσει κορoνοϊό.

Ωστόσο, τ’ αποτελέσματα δεν ήταν διόλου ενθαρρυντικά: μετά από δύο με τρεις μήνες το συγκεκριμένο αντίσωμα «έπεσε» κατά 70% σε εννιά από τους δέκα αρρώστους που συμμετείχαν.

Καταλαβαίνει εύκολα, λοιπόν, κανείς πως αν τα ευρήματα της έρευνας είναι ακριβή για μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού εν μέσω πανδημίας, τότε γίνεται απολύτως επιτακτική η ανάγκη για ένα και μόνο πράγμα: το εμβόλιο…