Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
241

ΒΙΝΤΕΟ: Ο Ηρακλής γιορτάζει 111 χρόνια ιστορίας!

Η οικογένεια του Ηρακλή γιορτάζει, καθώς σαν σήμερα πριν από 111 χρόνια δημιουργήθηκε το αρχαιότερο αθλητικό σωματείο στην Ελλάδα!

Ήταν 29 Νοεμβρίου του 1908, όταν «Γηραιός» ήρθε στη... ζωή και από τότε τράβηξε το δικό του μονοπάτι, γεμάτο επιτυχίες, τρόπαια, αλλά και δύσκολες στιγμές που δεν ήταν όμως αρκετές για να τον... σβήσουν.

Όλα είχαν ξεκινήσει ουσιαστικά από το 1899, όταν και ιδρύθηκε ο όμιλος Φιλόμουσων. Επρόκειτο για ένα σωματείο γραμμάτων και τεχνών τότε, ενώ το αθλητικό κομμάτι εντάχθηκε από το 1903.

Αρχικά ένα γυμναστήριο εγκαταστάθηκε, αργότερα τμήματα κολύμβησης και ποδηλασίας και αργότερα εμφανίστηκε το τμήμα ποδοσφαίρου.

Το 1908 είναι η ημερομηνία-ορόσημο για τον σύλλογο, καθώς μετονομάστηκε πλέον σε Οθωμανικός Ελληνικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «Ο Ηρακλής», έχοντας συνεργαστεί με την ομάδα «Ολύμπια».

Σαν σήμερα, λοιπόν, πριν από 111 χρόνια, ήρθε το πρώτο καταστατικό του Ηρακλή, με πρώτο πρόεδρο τον γιατρό Α. Μάλτο. 

Ο Ηρακλής είναι από τους ελάχιστους συλλόγους που έχει καταφέρει να πρωταγωνιστήσει σε όλα τα αθλήματα, από ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλεϊ, μέχρι και πάλι, ράγκμπι, τζούντο και ξιφασκία.

Στο σύνολο, 77 τίτλοι σε 9 αθλήματα κοσμούν την πλούσια τροπαιοθήκη του «Γηραιού», ενώ τη φανέλα με τον Ημίθεο έχουν φορέσει παίκτες τεράστιοι, από τον Χατζηπαναγή μέχρι τον Διαμαντίδη, αλλά και την Πατουλίδου!

Μαζί με τις μεγάλες στιγμές, όμως, ήρθαν και οι δύσκολες. Η αρχή έγινε με το τμήμα του μπάσκετ που υποβιβάστηκε στην Α2 πρώτα και ακολούθως στη μη επαγγελματική Β΄ Εθνική, ενώ ακολούθησε και το ποδοσφαιρικό τμήμα, το οποίο βρέθηκε στη Δ΄ Εθνική.

Τελειωτικό χτύπημα το... κραχ του Ερασιτέχνη, τα αβάσταχτα χρέη και η κακή οικονομική διαχείριση που οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού τον ιστορικό σύλλογο.

Πλέον, το μπασκετικό τμήμα είναι στην Α1, αλλά το ποδοσφαιρικό είναι στην αφάνεια.

Το μεγαλείο αυτού του «ζωντανού» οργανισμού, όμως, αναδεικνύεται από το ένστικτο επιβίωσης που επέδειξε.

Παρόλα τα προβλήματα, ο κόσμος του «Γηραιού» είναι εκεί. Η ομάδα αγωνίζεται στα τοπικά, αλλά όλοι όσοι θέλουν έναν μεγάλο ελληνικό αθλητισμό, θα ελπίζουν στην «ανάσταση» αυτού του τόσο μεγάλου συλλόγου.

Η τροπαιοθήκη του Ηρακλή: 

Ποδόσφαιρο 
1 Κύπελο
1 Βαλκανικό Κύπελο

Μπάσκετ Αντρών 
2 Πρωταθλήματα 

Μπάσκετ Γυναικών
3 Πρωταθλήματα

Βόλεϊ 
5 Πρωταθλήματα
6 Κύπελα
4 Σούπερ Καπ 

Στίβος

7 Διασυλλογικά Πρωταθλήματα
8 Πρωταθλήματα Αντρών Ανοιχτού στίβου
1 Πρωτάθλημα Γυναικών Ανοιχτού Στίβου
1 Πρωτάθλημα Στίβου Αντρών Μαραθωνίου
3 Πρωταθλήματα Στίβου Γυναικών Μαραθωνίου
4 Πρωταθλήματα Ανωμάλου Δρόμου Αντρών
2 Πρωταθλήματα Ανωμάλου Δρόμου Γυναικών 

Πάλη
18 Πρωτάθλημα Αντρών

Τζούντο
7 Πρωταθλήματα 

Ράγκμπι
1 Πρωτάθλημα 

Ξιφασκία 
1 Κύπελο Γυναικών
1 Πρωτάθλημα Αντρών

Ποδηλασία
1 Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου