Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Το τελικό Master Plan για το ΟΑΚΑ» (ΦΩΤΟ)

«Το τελικό Master Plan για το ΟΑΚΑ» (ΦΩΤΟ)

Το όραμα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου για την ολική ανάπλαση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στο Μαρούσι ενστερνίσθηκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που δρομολογεί ένα Master Plan, το οποίο θα μεταμορφώσει την περιοχή γύρω από το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης». 

Αθλητική ιστοσελίδα παρουσιάζει σήμερα το Master Plan για το ΟΑΚΑ, το οποίο αποτελεί σχεδόν αντιγραφή του Athens Alive, δηλαδή της πρότασης ανάπλασης ύψους 1,7 δισ. ευρώ που είχε παρουσιάσει τον Μάρτιο του 2018 ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Τι προβλέπει το Μaster Plan

Πατώντας στη φιλοσοφία του Athens Alive, του project που είχε σχεδιάσει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος το 2018, το Master Plan που έχει βάλει εμπρός η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το ΟΑΚΑ, στοχεύει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σύγχρονου κέντρου άθλησης, αναψυχής, πολιτισμού, εργασίας και εκπαίδευσης.

Τη σχεδιαστική πρόταση που ξεδιπλώνει το όλο σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής γύρω από το ΟΑΚΑ ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο των εξαιρετικά ταλαντούχων και προβεβλημένων νέων αρχιτεκτόνων Χριστίνας Αργυρού και Ryan Neiheise που προ τριετίας ήταν οι επιμελητές του ελληνικού περιπτέρου στη Biennale Αρχιτεκτονικής που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Η Ελληνίδα Χριστίνα Αργυρού και ο Αμερικανός Ryan Neiheiser προσέγγισαν το project του ΟΑΚΑ με πνεύμα καλαισθησίας και πρακτικότητας και η αρχιτεκτονική τους πρόταση περικλείει όλα όσα έπρεπε, προκειμένου με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, να αναβαθμιστεί καθολικά η περιοχή και η καθημερινότητα των κατοίκων και επισκεπτών της.

Αυτό κατά βάση επιδιώκεται με την αναβάθμιση των υφιστάμενων κτηριακών υποδομών και των κατασκευών έμπνευσής Καλατράβα, τη χωροθέτηση νέων χρήσεων, την κατασκευή νέων κτηριακών εγκαταστάσεων με στοχευμένη και ανταποδοτική χρήση, με νέες υπαίθριες διαμορφώσεις, νέες δραστηριότητες και νέο επιπλέον θεματικό περιεχόμενο. Έτσι, καθίσταται δυνατή η ανάπτυξη εμπορικών χώρων, ξενοδοχειακών μονάδων, χώρων εστίασης και αναψυχής, αλλά και χώρων γραφείων, ενώ την ίδια στιγμή αναβαθμίζονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις και μπαίνουν οι βάσεις για την ανάπτυξη ενός «μητροπολιτικού» κέντρου αθλητικού και πολιτιστικού τουρισμού, ικανού να προσελκύσει μεγάλες αθλητικές και πολιτιστικές διοργανώσεις. Αυτό επιτυγχάνεται με οικονομικά κριτήρια, με περιβαλλοντική ευαισθησία και με το βλέμμα στην ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής.

Μια από τις εμπνεύσεις των διακεκριμένων αρχιτεκτόνων που έχουν μεταξύ άλλων διδάξει στο Princeton, στο Columbia και στο πανεπιστήμιο του Cardiff, ήταν να κατατμήσουν την περιοχή σε γειτονιές που αναπτύσσονται σε όμορους κύκλους , παρόμοιους, αλλά πολλαπλάσιους με εκείνους που απεικονίζονται στην Ολυμπιακή σημαία, το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, που σχεδίασε το 1913 o Πιερ ντε Κουμπερτέν.

Ένα νέο Κέντρο Πολιτισμού 

Τα κέρδη από την σχεδιαζόμενη παρέμβαση είναι τόσο πολλά, που δημιουργούν δεδομένα που ενδεχομένως να ξεπερνούν σε έκταση και βαρύτητα, το έργο ορόσημο του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος στο Φαληρικό Δέλτα. Αυτό διότι προβλέπεται ένα ολιστικό σχέδιο συντήρησης, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των Ολυμπιακών υποδομών και εγκαταστάσεων, ώστε να επανέλθει το Ολυμπιακό συγκρότημα στην κατηγορία των 5 αστέρων και να επιτευχθεί η επαναπιστοποίησητων εγκαταστάσεων για την υλοποίηση παγκόσμιων αθλητικών διοργανώσεων. Αλλά επάνω στο παλαιό θα κτιστεί και το νέο. Ήτοι, η δημιουργία νέων αθλητικών υποδομών και κτηριακών εγκαταστάσεων για τις ομοσπονδίες και τα σωματεία, η ανάπτυξη χώρων που θα φιλοξενούν start-ups, η ανάπτυξη εμπορικών χρήσεων, η κατασκευή νέων υποδομών φιλοξενίας επιπέδου 4 αστέρων κ.ά.

Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων προβλέπεται η εγκατάσταση ξενοδοχείου, spa, εστιατορίου (στο οποίο θα πωλούνται προϊόντα από τη «φάρμα» του ΟΑΚΑ), η εγκατάσταση καφέ και καταστημάτων, νέες προπονητικές εγκαταστάσεις, συγκεντρώσεις γραφειακών χώρων, χώροι εκδηλώσεων και συναυλιών, κέντρα αισθητικής και αποθεραπείας, κ.α. Οι νέες προπονητικές εγκαταστάσεις θα καταλαμβάνουν έκταση 2.400 τετραγωνικών μέτρων, τα καφέ και καταστήματα 3.100 τετραγωνικών μέτρων, τα γυμναστήρια 4.000 τετραγωνικά μέτρα, το εστιατόριο 500 τετραγωνικά μέτρα , το spa 1.500 τετραγωνικά μέτρα, το ξενοδοχείο 21.500 τετραγωνικά μέτρα, τα κέντα αισθητικής και ευεξίας 10.000  τετραγωνικά μέτρα, τα γραφεία θα έχουν έκταση 34.000 τετραγωνικά μέτρα και οι χώροι συναυλιών και διαφόρων event θα εκτείνονται σε 53.500 τετραγωνικά μέτρα.

Όλα τα παραπάνω επιδιώκονται με περιβαλλοντική ευαισθησία. Και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Το αρχιτεκτονικό γραφείο NEIHEISER ARGYROS, κατανοώντας την ανάγκη δημιουργίας μικροκλίματος που θα αντισταθμίζει τις οχλήσεις από άλλες δραστηριότητες έχει δώσει την απόλυτή προτεραιότητα στο πράσινο, με τρόπο όμως ήσυχο και ενταγμένο στις ανάγκες του τοπίου. Για τον λόγο αυτό προβλέπεται η ύπαρξη ελαιώνα, μικρών συγκεντρώσεων δέντρων διάσπαρτων στην εγκατάσταση, κήποι λουλουδιών, πλούσια βλάστηση, μπαξέδες, «αστικά μποστάνια», χώροι πρασίνου για πικνίκ, αλλά και σιντριβάνια και υδάτινες εγκαταστάσεις που θα συσσωρεύουν και θα αξιοποιούν το νερό της βροχής. Παράλληλα, επιδιώκεται η ενεργειακή αυτονομία με υπερσύγχρονα μέσα, όπως φωτοβολταϊκά συστήματα εντοιχισμένα στις εγκαταστάσεις που θα είναι ελάχιστα ορατά. 

Μία από τις πλέον μελετημένες πτυχές του Master Plan αφορά στην πρόσβαση στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις. Για το λόγο αυτό προβλέπονται οδεύσεις που επιταχύνουν ακόμη περισσότερο την προσέγγιση, αξιοποιώντας πλήρως τις υφιστάμενες συνδέσεις των μέσων σταθερής τροχιάς, προβλέπονται πλήθος parking, πιάτσες ταξί, αλλά και πολλαπλές είσοδοι, από όλους τους κεντρικούς οδικούς άξονες που περιβάλλουν το ΟΑΚΑ, για όσους μετακινούνται με λεωφορεία, με ποδήλατα, ή με τα πόδια. Τα parking θα καταλαμβάνουν μια συνολική έκταση 95.000 τετραγωνικών μέτρων, η βασική οδός που θα διασχίζει τις εγκαταστάσεις θα εκτείνεται σε 60.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ η διαδρομή ποδηλάτου θα είναι 4,6 χιλιόμετρα , η καθορισμένη διαδρομή για τους δρομείς θα είναι 5,5 χιλιόμετρα και η διαδρομή περιπάτου θα είναι 5,5 χιλιόμετρα.

Η χρηματοδότηση του έργου 

Το Master Plan για τον πλήρη εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα χρηματοδοτηθεί κατά βάση από τα 30,9 δισ. ευρώ που θα εισπράξει η Ελλάδα σε βάθος επταετίας από την ΕΕ. Ωστόσο, οι πηγές χρηματοδότησης του έργου θα είναι πολλαπλές. ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, χρηματοδότηση από την Περιφέρεια και ΣΔΙΤ, συνθέτουν το δημόσιο κομμάτι της  χρηματοδότησης.

Από εκεί και πέρα, τα μισθώματα από τις επιχειρήσεις που θα πλειοδοτήσουν για τις διάφορες χρήσεις, οι συμφωνίες sale and lease back, οι πιθανές πωλήσεις κάποιων εγκαταστάσεων, αλλά και τα εισιτήρια εισόδου σε συγκεκριμένους χώρους, θα αποτελέσουν υπολογίσιμο κομμάτι της χρηματοδότησης του έργου που θα προέλθει από ιδιώτες.

Πηγή: sdna.gr