Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μεγάλη συνέντευξη Mπάγεβιτς για όλα: Οι οπαδοί, ο Ζάετς, η ΑΕΚ και ο κορονοϊός

Μεγάλη συνέντευξη Mπάγεβιτς: Οι οπαδοί, ο Ζάετς, η ΑΕΚ και ο κορονοϊός

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε πρόσφατα γενέθλια. Έκλεισε τα 72 του χρόνια και με αφορμή αυτό το γεγονός έδωσε συνέντευξη στην ιστοσελίδα novilist.hr.

Σε αυτή μίλησε για την καριέρα του σε Γιουγκοσλαβία (τότε) και στην Ελλάδα ως παίκτης και ως προπονητής αργότερα. Αναφέρθηκε και στην περιπέτεια με τον κορονοϊό.

Για την κατάσταση με τον κορονοϊό είπε: «Αυτό που συμβαίνει τώρα έχει καταστρέψει πολλά πράγματα σε όλο τον κόσμο. Ελπίζω απλώς να μην διαρκέσει πολύ. Δεν μπορούμε να πάμε πουθενά, μένουμε στο σπίτι. Δεν έχεις καν την επιθυμία να γιορτάσεις όταν πεθαίνουν τόσα άτομα και δεν ξέρεις τι θα συμβεί αύριο, μεθαύριο».

Ξεχωριστή μνεία έκανε στον Βέλιμιρ Ζάετς. «Είναι δυνατό άτομο, τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και ως άνθρωπος. Είναι ένας υπέροχος άνθρωπος και μόνο τα καλύτερα μπορείς να πεις γι' αυτόν. Ακόμα κάνουμε παρέα, παίζαμε τένις μαζί, την τελευταία περίοδο που ήμουν προπονητής. Έπαιξε στην Ελλάδα, αργότερα έκανε καριέρα προπονητή στον Παναθηναϊκό. Είναι μια πολύ δυνατή ποδοσφαιρική προσωπικότητα», είπε ο Μπάγεβιτς.

Για τους Έλληνες οπαδούς τόνισε: «Οι οπαδοί είναι φανατικοί, ζουν για το κλαμπ τους, την επιτυχία και την αποτυχία. Βιώνουν πολλά πράγματα τόσο τα καλά όσο και τα κακά. Ό,τι κάνουν το κάνουν από αγάπη».

Για τη δουλειά υπό πίεση στην Ελλάδα. «Ήταν δύσκολο να δουλέψω, αλλά είχα ένα πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους προπονητές, γιατί πριν είχα παίξει τέσσερα χρόνια στην Αθήνα για την ΑΕΚ. Ήξερα με ποιους παίζεις, πώς παίζεις, τι ψάχνουν και τι δεν ψάχνουν. Γιατί πρέπει να γνωρίζεις ολόκληρη την κατάσταση, τι συμβαίνει σε όλα τα άλλα κλαμπ, να παρακολουθείς τους παίκτες τους, πώς παίζουν, σε τι βασίζεται το παιχνίδι τους. Πρέπει να έχεις καλούς συνεργάτες. Εγώ είχα ανθρώπους γύρω μου, παιδιά με τα οποία έπαιξα μαζί».

Τη διαφορά νοοτροπίας Ελλήνων-Γιουγκοσλάβων: «Είχαμε διαφορετική νοοτροπία από τους Έλληνες. Η διαφορά ήταν μεγάλη τόσο στην ποιότητα όσο και στην οικονομική κατάσταση. Στη Βελέζ παίξαμε πραγματικά το πιο όμορφο και καλύτερο ποδόσφαιρο στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά ποτέ δεν καταφέραμε να φτάσουμε στην πρώτη θέση, κερδίσαμε μόνο αργότερα το Κύπελλο».

Τις συνθήκες δουλειάς σε Βέλεζ και ΑΕΚ: «Στην πρώην Γιουγκοσλαβία και αργότερα στην Αθήνα, οι συνθήκες δεν είναι οι ίδιες, δεν μπορείς να ζήσεις στην Αθήνα αυτό που είχες στη Γιουγκοσλαβία και το αντίστροφο. Δεν θα μιλήσω για κακά πράγματα, η νοοτροπία είναι εντελώς διαφορετική, άλλα πράγματα επιτρέπονται. Οικονομικά στην Ελλάδα υπήρχε μεγάλη διαφορά. Όταν ήμουνα στη Βελέζ ο ανταγωνισμός ήταν δυνατός, είχαμε τη Ντιναμό (Ζάγκρεμπ) και άλλους συλλόγους, όπως εδώ στην Ελλάδα, υπάρχουν οι ΑΕΚ Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, αλλά ο τρόπος σκέψης είναι εντελώς διαφορετικός. Αλλά παίχτηκε καλό ποδόσφαιρο, τόσο στην πρώην Γιουγκοσλαβία όσο και στην Ελλάδα, όπου το ποδόσφαιρο λατρεύεται και σέβεται πάρα πολύ, οι οπαδοί αγαπούν τους συλλόγους τους και είναι πρόθυμοι να κάνουν και κάποια πράγματα που δεν είναι σωστά, αλλά αυτό συμβαίνει».