Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΒΙΝΤΕΟ - Κλάτενμπεργκ: «Λειτουργούμε με διαφάνεια - Όποιοι διαιτητές κάνουν λάθη με πρόθεση, θα απομακρύνονται»

ΒΙΝΤΕΟ - Κλάτενμπεργκ: «Όποιοι διαιτητές κάνουν λάθη με πρόθεση, θα απομακρύνονται - Οι επιθέσεις με κάνουν πιο δυνατό»

Ο Άγγλος αρχιδιαιτητής, Μαρκ Κλάτενμπεργκ, μέσω μίας μεγάλης διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου έδωσε το πρώτο του στίγμα για το τι θέλει να κάνει στην ΚΕΔ.

Αναλυτικά όσα είπε για:

Το όραμά του για την ΚΕΔ: Ευχαριστώ πολύ για την παρουσίαση. Πάνε 10 εβδομάδες που έχω αναλάβει και είμαι στην Ελλάδα. Ήθελα να δώσω αυτή τη συνέντευξη Τύπου για να κατανοήσουν όλοι και να έχουν τη γνώση για το όραμά μου για την ελληνική διαιτησία.

Μία από τις πρώτες μου κινήσεις όταν ήρθα εδώ ήταν να έχω μία τεχνική ομάδα, που έφτιαξα με τον κ. Σνόντι και τον κ. Καπέλα. Ελέγχουμε όλο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο από την πρώτη κατηγορία μέχρι και τη Γ' Εθνική. Θεωρήσαμε σωστό να παραμείνουμε σε επαφή με την ελληνική πραγματικότητα οπότε κρατήσαμε ορισμένα στελέχη από την προϋπάρχουσα τεχνική ομάδα. Για να βοηθήσουν για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και είναι εδώ για  να με στηρίξουν από το ποδόσφαιρο Νέων μέχρι και τα ερασιτεχνικά (πρωταθλήματα ΕΠΣ και υποδομών). Χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα τα καταφέρναμε.

Η διαιτησία είναι σαν το ποδόσφαιρο. Σαν μία ομάδα ποδοσφαίρου. Είμαι σαν νέος τεχνικός ποδοσφαίρου. Ένας νέος προπονητής. Πρέπει να διαχειριστώ τους διαιτητές, να τους επιμορφώσω και να τους βελτιώσω. Δεν μπορώ όμως να πάω στην μεταγραφική αγορά ή στο... transfermarkt ως προπονητής για να δω και να αγοράσω παίκτες, ήτοι νέους διαιτητές. Πρέπει να δουλέψω με ότι έχω και να βελτιώσω αυτό το υλικό. Τους δίνω χρόνο ως προπονητής. Εάν δείτε το τι έχουμε κάνει είμαστε υπέρ της διαφάνειας. Λειτουργούμε με διαφάνεια, όπως είχαμε υποσχεθεί. Δίνουμε τις αναλύσεις βίντεο, όπως είχαμε υποσχεθεί. Ελπίζω αυτό να εκτιμηθεί, όπως το ότι δίνουμε τους διαλόγους στο VAR. Φέραμε τοπ διαιτητές. Φέραμε δύο Γερμανούς και έναν Ολλανδό για τα τοπ παιχνίδια. Η δέσμευση ήταν να φέρουμε ξένους κορυφαίους διαιτητές για μεγάλα ματς και αυτό κάναμε με τη στήριξη της UEFA.

Δεν με ενδιαφέρουν οι πολιτικές και οι τακτικές. Είμαι εδώ για να βελτιώσω τη διαιτησία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Να δώσω την εμπειρία μου. Δουλεύω 24 ώρες για αυτό. Κάθε μέρα. Έχουμε τις απόψεις ότι οι διαιτητές κάνουν λάθη. Πρέπει να δεχθούμε εδώ στην Ελλάδα ότι οι παίκτες κάνουν λάθη, οι προπονητές κάνουν λάθη και οι διαιτητές κάνουν λάθη. Εφόσον είναι λάθη που δεν γίνονται με πρόθεση, θα κοιτάξουμε να τα βελτιώσουμε. Εάν γίνονται με πρόθεση θα απομακρύνονται. Θα τίθεται εκτός διαιτησίας. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο προς όλους τους διαιτητές. Μην με κρίνετε για αυτό το διάστημα αλλά να με κρίνετε για ένα πολύ πιο μεγάλο διάστημα.

Το διάστημα που θέλει να κριθεί: Σας ζητάω να με κρίνετε σε βάθος χρόνου. Η εμπειρία μου σε όσα έχω να μεταφέρω θεωρώ ότι θα βοηθήσουν.

Τα λάθη που έχει εντοπίσει ο ίδιος και το εάν θα πρέπει να επιλέγονται οι πιο δύσκολες αποφάσεις και όχι μία απόφαση ανά ματς: Πρώτα απ' όλα θέλω να πω ότι αυτό ήταν το όραμά μου όταν ήρθα. Να δείχνω τις εβδομαδιαίες αναφορές. Τις ενημερώσεις. Δεν είναι πάντα λάθη. Κάποιες φορές είναι θετικές και άλλες φορές δεν είναι τόσο καλές. Έχουν να κάνουν με την επιμόρφωση. Προσπαθώ να επιμορφώσω τους διαιτητές και παράλληλα και τα media. Να δούνε το πως είναι να είσαι διαιτητής & το πως είναι να είσαι στο VAR. Διότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και σε μία ατμόσφαιρα που μπορεί να μην είναι ευκολη λαμβάνονται αποφάσεις. Στο όραμά μου είναι τα media να καταλάβουν το πως είναι κάποιος στο VAR. Όμως λόγω του COVID-19 είναι κάτι δύσκολο. 

Αυτό που είναι σημαντικότερο στα βίντεο είναι να αναλύονται αυτές οι λεγόμενες υποκειμενικές αποφάσεις. Αποφάσεις που συζητώνται επί μακρόν στην Ελλάδα.

Δεν θα μιλάω και δεν θα αναλύω τόσο τις αποφάσεις που βασίζονται σε πραγματικά περιστατικά. Πράγματα που είναι αδιαμφισβήτητα. Κυρίως θέλω να προσφέρω εκπαίδευση σε τέτοιες αποφάσεις που κρίνονται ως υποκειμενικές. Και για να απαντήσω την ερώτηση ποια είναι πιο δύσκολη φάση όλες είναι δύσκολες, διότι όταν είσαι στο γήπεδο πρέπει σε κλάσματα του δευτερολέπτου και πρέπει να αποφασίσεις πάντα είναι δύσκολο. Αυτό που προσπαθώ να αναδείξω είναι οι φάσεις που μπερδεύουν περισσότερο για λόγους επιμόρφωσης.

Τις επιλογές των διαιτητών και τα κριτήρια: Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι για παράδειγμα πως η Αθήνα έχει 5 εκατ. κόσμο. Οπότε είναι μία μεγάλη πόλη.  Μοιάζει με το Λονδίνο. Χρειαζόμαστε πολλούς διαιτητές που θα μπορούν να σφυρίζουν στους αγώνες στην Αθήνα. Οποισδήποτε διαιτητής από τη Θεσσαλονίκη μπορεί να σφυρίζει στην Αθήνα και αντίστροφα. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Αυτό που υπάρχει είναι - μέσω δηλώσεων των ίδιων των διαιτητών - εάν ένας διαιτητής έχει μέλος της οικογένειάς του που είναι κάτοχος διαρκείας σε μία ΠΑΕ ή εργάζεται σε επιχείρηση που ανήκει σε έναν ιδιοκτήτη μίας ΠΑΕ αυτοί είναι περιορισμοί. Περιορισμοί που τους γνωρίζει η ΚΕΔ / ΕΠΟ και δεν ορίζονται οι διαιτητές. Ή για παράδειγμα στην 2η αγωνιστική είχαμε παράδειγμα να μην θέλουν να σφυρίξουν διαιτητές σε τοπικό ματς της Θεσσαλονίκης να μην νιώθουν ασφαλείς. Πρέπει να γίνεται καταμερισμός για να βγαίνει το πρόγραμμα. 

Τη φάση του ακυρωθέντος γκολ του Χασάν και την τακτική που ακολούθησε αναλύοντας τη φάση οκτώ ημέρες μετά: Αυτό που πρέπει  να καταλάβουμε είναι πως οι ίδιες οι ομάδες τη ζήτησαν αυτή την τεχνολογία. Της τρισδιάστατης γραμμής του οφσάιντ. Γιατί; Γιατί δίνει ακρίβεια, καθαρότητα και ευκρίνεια και διαφάνεια στις φάσεις των οφσάιντ. Οι ομάδες συμφώνησαν από πέρυσι να το φέρουν αυτό στην Ελλάδα. Είναι ένα θετικό βήμα. Ένα μεγάλο βήμα. Νομίζω πως υπάρχει μία σύγχυση λόγω των γραμμών και το πως χρησιμοποιούνται. Ελπίζω μέσω του επιμορφωτικού βίντεο που δείξαμε μία εβδομάδα πριν ο κόσμος να κατάλαβε το πως λειτουργούν οι γραμμές και η τεχνολογία. Ναι υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας παρότι η τεχνολογία είναι διαθέσιμη. Στο τέλος η τεχνολογία όμως αποφασίζει και καθορίζει το τι ισχύει.

Για τη συγκεκριμένη φάση και για το ότι δεν υπήρχε ηχητικό την επόμενη ημέρα του αγώνα έκανα μία δήλωση για το πως ελήφθη η απόφαση και μετά από λίγες ημέρες έγινε η παραγωγή του βίντεο που συνοδευόταν από το αντίστοιχο ηχητικό. Αυτό το βίντεο είχε την μορφή του εκπαιδευτικού βίντεο για να καταλάβει ο κόσμος. Για το πως ελήφθη αυτή η απόφαση. Δεν θα το κάνουμε πάντα αυτό όμως. Δεν θα συνοδεύονται πάντα από το αντίστοιχο ηχητικό. Τα βίντεο αυτά είναι για να προσφέρουν κυρίως διαφάνεια. Δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση της χρήσης των ηχητικών. Είναι για εκπαιδευτικούς σκοπούς για όλους. Εάν πρέπει να δίνω ηχητικό για κάθε φάση τότε θα πρέπει να σταματήσουμε.

Αντίστοιχα όπως συνέβη στο παιχνίδι της Λίβερπουλ με την Έβερτον που είχαμε εκείνη την αμφισβητούμενη φάση. Ήταν ακριβώς ίδια φάση και κατάσταση. Υπάρχει και εκεί απόφαση για οφσάιντ που είναι στην Πρέμιερ. Δεν υπάρχει συνομωσία κατά κανενός και κατά καμίας ομάδας στην Ελλάδα.

Τις καταγγελίες του Καραντώνη για τον Καραπαπά και εάν τον ανησυχεί: Δεν θέλω να μιλήσω για το συγκεκριμένο περιστατικό όμως έχω πει σε όλους τους διαιτητές όταν ήρθα στην Ελλάδα πως είμαι εδώ για να τους προστατεύω. Θέλω να είναι δυνατοί. Ότι θα κάνω ότι μπορώ να τους προστατεύω και να αισθάνονται σίγουροι, ασφαλείς και δυνατοί. Να τα δηλώνουν όλα. Ότι γίνεται πριν, στη διάρκεια και μετά τον αγώνα και ξέρουμε πως θα ακολουθούνται όλες οι πειθαρχικές διαδικασίες. Οι διαιτητές θα αισθάνονται ασφαλείς για να κάνουν τη δουλειά τους. Καμία επίθεση κατά των διαιτητών και των οικογενειών τους δεν είναι ανεκτή.

Τους τηλεκριτικούς διαιτησίας: Με τα εκπαιδευτικά βίντεο και το εκπαιδευτικό υλικό άπαντες και στα media ενημερώνονται για το πως λήφθηκε η κάθε απόφαση. Χρειάζεται περισσότερο εκπαίδευση για τα media που θέλω να προσφέρω και θα προσπαθήσω να προσφέρω σε βάθος χρόνο. Για τους τηλεκριτικούς έχω να επισημάνω πως υπάρχουν οι κανόνες του παιχνιδιού και πάνω στους κανόνες η FIFA βγάζει κατευθυντήριες γραμμές πάντα και διευκρινίσεις. Αυτό μπορεί να μην το γνωρίζουν οι τηλεκριτικοί ως πρώην διαιτητές. Και αυτό διότι δεν είναι πια ενεργοί στη διαιτησία. Οπότε μπορεί να οδηγούνται σε λάθος συμπεράσματα και αποφάσεις. Αυτές τις οδηγίες τις έχουμε από τη FIFA και πρέπει να εφαρμόζουμε.

Το ότι στο ματς του Άρη με τον Παναθηναϊκό δεν ήταν ξένος διαιτητής, το δεδομένο ότι ξέρει τον Άρη διότι έχει διευθύνει το ματς με την Ατλέτικο, τα κριτήρια των επιλογών και το εάν θα μπουν ξένοι στα άλλα ντέρμπι: Ευχαριστώ τον Θεό που είχε λήξει αυτό το ματς του Άρη με 1-0 καθώς δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μετά από τόσα χρόνια θα γινόταν αναφορά για τον αγώνα. Ευτυχώς νίκησε ο Άρης και μειώθηκαν οι... επιθέσεις που δέχομαι για αυτό το αποτέλεσμα (χαμογελάει).

Για μένα όλοι οι αγώνες είναι σημαντικοί.  Δεν υπάρχει αγώνας που να είναι λιγότερο σημαντικός από κάποιον άλλον. Θέλω να δω τους Έλληνες διαιτητές. Να τους βοηθήσω, να τους εξελίξω και να τους εκπαιδεύσω ώστε να αναπτυχθούν και να γίνουν καλύτεροι. Ώστε στο μέλλον με το να γίνουν πιο καλοί να έρχονται λιγότεροι ξένοι. Θα δούμε την πορεία του πρωταθλήματος, την εξέλιξη και τα play offs. Αναλύουμε τα πάντα και κάθε αγώνας είναι σημαντικός.

Τη χρήση του VAR στην Ελλάδα: Παρακολουθώντας αγώνες κάθε εβδομάδα σε παγκόσμιο επίπεδο βλέπουμε να γίνονται λάθη κάθε εβδομάδα ακόμα και με τη χρήση του VAR. Αυτό που με ενθουσιάζει στην Ελλάδα είναι πως το σύστημα του VAR και η χρήση του γίνεται κεντρικά σε ένα κτίριο. Είναι εξαίρεση αυτό. Δεν συμβαίνει στις περισσότερες χώρες. Είναι μια σημαντική επένδυση της ελληνικής Κυβέρνησης που βοηθάει σημαντικά. Λάθη γίνονται από όλους. Είμαι σίγουρος πως με την εξέλιξη και την επιμόρφωση θα βελτιωνόμαστε μέσω του VAR.

Την ΠΑΕ Ολυμπιακός και τις ανακοινώσεις σε βάρος του: Ως διαιτητής είχα μία καριέρα 16 ετών πάντα γινόταν αυτό. Πάντα δεχόμουν επιθέσεις και κριτική. Τώρα είμαι επικεφαλής της ελληνικής ΚΕΔ, οπότε είναι ένα φαινόμενο που συνεχίζω να το συναντάω. Δέχομαι κριτική καθημερινά. Αυτό με βοηθάει να εξελίσσομαι. Είναι ένα κίνητρο να γίνομαι καλύτερος. Με κάνει πιο δυνατό. Θέλω την κριτική γιατί μου δίνει ώθηση να βελτιωθώ. Το ίδιο ισχύει και για την ομάδα. Θέλω να διατηρηθεί ο διάλογος με τις ομάδες γιατί έτσι θα υπάρξει βελτίωση. Η πόρτα μου πάντα θα είναι ανοιχτή και πάντα θα προσπαθώ να απαντώ και με διαφάνεια σε ότι με ρωτάνε. 

Το εάν θα υπάρξουν και άλλοι Έλληνες διαιτητές σε ντέρμπι: Υπάρχουν πολλά ντέρμπι που θα γίνουν στην Αθήνα. Οπότε προφανώς θα χρειαστούν πολλοί διαιτητές. Ένας από τους λόγους που θέλουμε ξένους για τα ντέρμπι είναι για να βλέπουν τους ξένους και να μαθαίνουν είτε ως τέταρτοι είτε μπαίνοντας στο VAR. Θέλουμε να υπάρχει ισορροπία. Υπάρχουν εκτός από τα ντέρμπι και μικρότερα ματς που είναι εξίσου σημαντικά.

Το γιατί δέχθηκε να αναλάβει πρόεδρος της ΚΕΔ με έτοιμους πίνακες: Δέχθηκα αυτή τη θέση με μεγάλη μου χαρά αλλά και τιμή αλλά και περηφάνεια. Δέχομαι βέβαια επιθέσεις καθημερινά και μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης αλλά είναι μέρος της δουλειάς μου. Θέλω να μεταφέρω τη μακρά μου εμπειρία και να κάνω τη διαφορά στην Ελλάδα, βοηθώντας τους Έλληνες ρέφερι.

Τους πίνακες διαιτησίας: Όπως εξήγησα και νωρίτερα, είμαι σαν ένας προπονητής ποδοσφαίρου. Ήρθα τον Αύγουστο. Ούτε η τυπική παράδοση - παραλαβή. Είχε ήδη ληφθεί η απόφαση για τους πίνακες από την προηγούμενη ΚΕΔ και έπρεπε να τη σεβαστώ και ας μην συμφωνούσα. Βήμα βήμα θέλω να τα αλλάξω όπως τα έχω στο μυαλό μου. Σας ζητάω χρόνο λοιπόν και ότι αφορά σε θέματα Super League 1 και 2 αποφασίζουμε εμείς, τα ξένα στελέχη της ΚΕΔ. Για τα υπόλοιπα αποφασίζουν τα ελληνικά μέλη. Οι σύμβουλοι που έχω είναι και παρατηρητές UEFA και έχουν εμπειρία. Εδώ με τον ίδιο τρόπο έχουμε εδώ τρεις ξένους και τους Έλληνες. Ότι λάθος γίνει σε Super League 1 και 2 πέφτει στους ώμους μου.

 Οι Έλληνες τεχνικοί σύμβουλοι της ομάδας αποφασίζουν για τις υπόλοιπες μορφές ποδοσφαίρου, όπως η Football League, γυναικείο ποδόσφαιρο, ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και ό,τι αφορά στα πρωταθλήματα Νέων κλπ. Μία ακόμα επισήμανση είναι ότι οι τρεις από αυτούς τους τεχνικούς συμβούλους είναι ταυτόχρονα και παρατηρητές διαιτησίας της UEFA γιατί μεταφέρουν την εμπειρία που αποκτούν από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο στην ελληνική πραγματικότητα και τη θέλουμε. Αντίστοιχα λοιπόν όπως έχεις έναν προπονητή σε μία ομάδα που συνήθως οι βοηθοί του είναι από την ίδια χώρα και βλέπουμε το υπόλοιπο επιτελείο να είναι Έλληνας, με τον ίδιο τρόπο έχουμε τους τρεις ξένους και τους Έλληνες που στηρίζουν τα άλλα μέλη της ΚΕΔ. Σε κάθε περίπτωση η SL 1 και SL 2 ανήκουν στη δική τους αρμοδιότητα αποκλειστικά και κάθε ευθύνη τη φέρουν μόνο οι ίδιοι (σ.σ. οι ξένοι).

Για πιέσεις στο έργο του: Βρίσκεται κάθε στιγμή σε πίεση από το πρωί μέχρι το βράδυ στην Ελλάδα υπάρχει πίεση. Αντίστοιχα όπως μία ομάδα κάνει ότι μπορεί για να κερδίζει, έτσι και εγώ έχω πίεση για να έχω τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Το θέμα είναι ότι οποιαδήποτε απόφαση παίρνουμε όλοι την ξεψαχνίζουν. Αντίστοιχα οι ποδοσφαιριστές δεν έχουν τέτοια πίεση ούτε δέχονται τέτοια κριτική. Δεν έχει θέμα όμως με την πίεση. Αυτή η πίεση με βοηθάει να βελτιωθώ και μου αρέσει.

Για τη συνομιλία μετά το γκολ του Χασάν στα Γιάννενα και την τιμωρία του Κώστα Καραπάπα: Όπως επανέλαβα και πριν δεν θα δίνω όλο το ηχητικό σε αποφάσεις που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Παρείχε το βίντεο αυτό μια εβδομάδα μετά για εκπαιδευτικούς λόγους και για να δείξει πως τοποθετείτε η γραμμή. Όσον αφορά το αν μπήκε σωστά η γραμμή μιλάμε για τεχνολογία. Η τεχνολογία εφαρμόστηκε όπως έπρεπε να εφαρμοστεί. Όλα αυτά που ακούγονται περί συνωμοσιών. Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει. Έχουμε δει πολλά αντίστοιχα περιστατικά σε όλη την Ευρώπη.

Εδώ έχουμε μια τεχνολογία που λειτουργεί στο χιλιοστό, με τις γραμμές αυτές. Είδαμε πολλά γκολ να ακυρώνονται πέρυσι, που δεν εφαρμοζόταν η τεχνολογία αυτή. Από τη στιγμή που δέχονται όλοι να εφαρμοστεί αυτή η γραμμή πρέπει να δεχτούμε, σύμφωνα με τη FIFA, πως ακόμα και για ένα χιλιοστό το γκολ μπορεί να ακυρωθεί. Επίσης ήθελα να προσθέσω ότι ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού δεν τιμωρήθηκε λόγω του ηχητικού που κοινοποίησα. Ο λόγος της παραπομπής του είχε να κάνει με όλα όσα συνέβησαν και γράφτηκαν στο φύλλο αγώνα. Θέλησα απλά λοιπόν να παροτρύνω τους διαιτητές να γράφουν όλα όσα πέφτουν στην αντίληψή τους κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Για τα λάθη που έκαναν διαιτητές και παρατηρητές στις εξετάσεις: Αν μιλάμε για τους παρατηρητές. Αν περνούσαν οι παρατηρητές από αγωνιστικά τεστ θα αποτύγχαναν όλοι. Προφανώς λοιπόν μιλάμε για τις εξετάσεις του όσον αφορά τους κανόνες του παιχνιδιού. Σύμφωνα με τον προηγούμενο κανονισμό επιτρέπονταν 4 λάθη. Τα 4 αυτά λάθη απαλείφθηκαν από την προηγούμενη ΚΕΔ. Πλέον λόγω covid είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα κατάσταση.

Κάποιες από αυτές τις εξετάσεις γίνονταν γραπτά, χρησιμοποιώντας υπολογιστικά συστήματα. Παρουσιάστηκαν ορισμένα σφάλματα, οπότε θα πρέπει να δείξουμε λίγη ανοχή στη συνολική κατάσταση. Είμαστε έτοιμοι στο μέλλον να διορθώσουμε οποιαδήποτε σφάλματα παρουσιάστηκαν. Κάποιοι λοιπόν από τους διαιτητές και παρατηρητές θα ξαναδώσουν εξετάσεις, ώστε να τους δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία. Θέλουμε να τους στηρίξουμε για να γίνουν όσο πιο επιτυχημένοι γίνεται. 

Για την υποβολή της λίστας των υποψήφιων διεθνών διαιτητών: Η ημερομηνία κατά την οποία πρέπει να δηλώσουμε στη FIFA τους υποψήφιους για τη λίστα είναι για την 8η Νοεμβρίου. Αυτή η λίστα κανονικά ήταν να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο, αλλά λόγω κορονοϊού πήγε για Νοέμβριο. Έχουμε μία θέση στους Άνδρες, αλλά καμία θέση για τους παρατηρητές, για τις Γυναίκες αλλά και για το ποδόσφαιρο Σάλας. Οι τρεις υποψήφιοι είναι οι Κουμπαράκης, Μανούχος και Φωτιάς.

Στο διάστημα αυτό η ΚΕΔ θα τους παρακολουθεί στενά. Τα κριτήρια θα είναι: η φυσική τους κατάσταση, το επίπεδο της αγγλικής γλώσσας, το ηλικιακό κριτήριο ( να έχουν δηλαδή το περιθώριο να ανελιχθούν στην καριέρα τους. Επίσης θα πρέπει να αγωνίζονται δύο χρόνια στην μεγάλη κατηγορία. Οπότε καταλαβαίνετε ότι παίζουν ρόλο τα κριτήρια και όχι η πολιτική. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα επιλέξουμε τον καλύτερο γι΄ αυτή τη θέση.

Για το αν θα κάνει αλλαγές στη λίστα των διαιτητών της Super League: Ποτέ μη λες ποτέ. Το θεωρώ βέβαια απίθανο να κάνω κάποιες αλλαγές μεσούσης της περιόδου. Υπήρχαν όμως 10 διαιτητές που προήχθησαν από την δεύτερη κατηγορία. Το θέμα με αυτούς είναι ότι δεν έχουν πιστοποίηση όσον αφορά το VAR. Αυτό υπολογιζόταν να γίνει τον Νοέμβριο, επειδή όμως ήταν μεγάλο το χρονικό διάστημα αποχής, θα τους αφήσω στην SL 2, με σκοπό να τους αξιολογήσω. Έχουμε λοιπόν τους 18 +10 (28), οι οποίοι μου αρκούν γι΄ αυτή την σεζόν. Συν βέβαια τα 24 παιχνίδια που θα φέρω ξένους διαιτητές. Αυτούς τους 10 θα τους παρακολουθώ, ώστε να μπορέσουν να είναι έτοιμοι να ενταχθούν στην πρώτη κατηγορία κάποια στιγμή.

Για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των διαιτητών: Προφανώς και δεν αρκούν αυτά τα διήμερα σεμινάρια. Δυστυχώς βρισκόμαστε στην εποχή του Covid. Αναγκαστήκαμε να αναβάλλουμε και τη συνάντηση που γίνεται παραδοσιακά πριν από την έναρξη της σεζόν. Οι διαιτητές παρακολουθούν τα ειδικά εκπαιδευτικά βίντεο πλέον. Κάθε εβδομάδα κάνουμε συναντήσεις μέσω zoom με τους διαιτητές και τους παρατηρητές κάθε αγώνα και προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε να τελειοποιήσουν όσα έκαναν. Ουσιαστικά γίνονται απολογιστικές συναντήσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και συναντήσεις για να προετοιμάσουμε τους διαιτητές για τον επόμενο αγώνα που θα δώσουν.

Όπως ένας προπονητής προετοιμάζει την ομάδα του για το επόμενο παιχνίδι. Στο μέλλον έχω στο μυαλό μου να έχουμε σεμινάρια κάθε μήνα. Το όνειρο μου είναι να έχουμε επαγγελματίες διαιτητές στην Ελλάδα. Διαιτητές δηλαδή που δεν θα κάνουν κάποιο άλλο επάγγελμα, αλλά θα ασχολούνται μόνο με τη διαιτησία. Αυτό θεωρώ ότι θα επιφέρει και μια ισορροπία στη ζωή των διαιτητών, καθώς δεν θα έχουν να ανησυχούν και για το πως θα βγάλουν ως προς το ζην.

Το ξέρω καλά αυτό, καθώς υπήρξα επαγγελματίας διαιτητής για 13 χρόνια. Αυτό που κάνουμε είναι να έχουν τακτικές συναντήσεις με τους διαιτητές. Προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε να εξαλείψουμε τα λάθη, κάτι που φυσικά δεν γίνεται. Δυστυχώς τα λάθη των διαιτητών βρίσκονται σε πρώτο πλάνο σε σχέση με τα λάθη των υπόλοιπων στον αγωνιστικό χώρο. Όλα βέβαια επηρεάζονται από τον κορονοϊό.

Για τον ορισμό διαιτητών της μεγάλης κατηγορίας σε ματς των ερασιτεχνικών κατηγοριών: Γιατί όχι; Έχουμε 18 διαιτητές και άλλους 10 που δεν έχουν την πιστοποίηση για το VAR. Έχουμε δηλαδή στην καλύτερη των περιπτώσεων 7 παιχνίδια. Στις πρώτες αγωνιστικές δεν είχαμε ούτε αυτά, καθώς κάποιες ομάδες μπήκαν πιο μετά στο πρωτάθλημα. Είναι σημαντικό για τους διαιτητές να βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Οπότε θεώρησα ότι είναι σωστό, για να είναι σε ετοιμότητα, να οριστούν στις κατηγορίες που ξεκίνησαν νωρίτερα. Ταυτόχρονα, τους παρακολουθούμε στενά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στους διαιτητές αρέσει να βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο και να σφυρίζουν, οπότε γιατί όχι; Μάλιστα και εγώ παρακολούθησα από κοντά ένα τέτοιο παιχνίδι και βεβαιωνόμαστε ότι μέσα από αυτή την διαδικασία  θα είναι έτοιμοι να σφυρίξουν τα μεγάλα παιχνίδια, που ουσιαστικά από αυτά κρίνονται.

Καταλήγοντας είπε: Τις επόμενες εβδομάδες σκοπεύω να συναντηθώ με τους προπονητές και τους παίκτες όλων των ομάδων και να μιλήσω μαζί τους. Θέλω να έχω έναν διάλογο, που θεωρώ ότι θα βοηθήσει στην βελτίωση των Ελλήνων διαιτητών και κατ΄ επέκταση στην βελτίωση της ελληνικής διαιτησίας. Θέλω να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις ελληνικές ομάδες. Πιστεύω ότι θα είναι μια ανταγωνιστική σεζόν. Ελπίζω να έχω την ευκαιρία να τα πω από κοντά με όλους σύντομα.