Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Νέα στοιχεία-σοκ για το σκάνδαλο της FIFA με δωροδοκία στα Mουντιάλ Ρωσίας και Κατάρ»!

«Νέα στοιχεία-σοκ για το σκάνδαλο της FIFA με δωροδοκία στα Mουντιάλ Ρωσίας και Κατάρ»!

Νέα στοιχεία φέρνει στο φως της δημοσιότητας η έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (US Department of Justice) για το «σκάνδαλο FIFA» με αποκαλύψεις για δωροδοκίες μελών της όσον αφορά το Μουντιάλ της Ρωσίας, αλλά και αυτό του Κατάρ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, οι άνθρωποι της επιτροπής της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου πήραν πολλά εκατομμύρια δολάρια για να ψηφίσουν υπέρ της Ρωσίας και του Κατάρ, με σκοπό να φιλοξενήσουν τα Μουντιάλ.

Το έγγραφο από το US Department of Justice αναφέρει ότι αρκετά μέλη της επιτροπής της FIFA έλαβαν υπέρογκα ποσά, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος της, Τζακ Γουόρνερ, ο οποίος πλήρωσε 5 εκατ. ευρώ σε offshore εταιρίες, ώστε να πάνε ψήφοι στη Ρωσία για να κερδίσει την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018.

Ακόμα γίνεται λόγος για απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, με τα οποία κατηγορούνται όσοι είναι μπλεγμένοι στην υπόθεση. Όπως αναφέρεται, τρία μέλη της FIFA στη Νότια Αμερική δωροδοκήθηκαν για να ψηφίσουν το Κατάρ, προκειμένου το τελευταίο να διοργανώσει του Μουντιάλ του 2022.

Πρόκειται για τον Νικολά Λεόζ από την Παραγουάη, ο οποίος πέθανε πέρυσι, ενώ ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό και πάλευε να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ και τον Αργεντίνο Χούλιο Γρονδόνα, ο οποίος πέθανε το 2014, ενώ ο τρίτος είναι ο Βραζιλιάνος Ρικάρντο Τεισέιρα, ο οποίος παραμένει στην πατρίδα του, η οποία δεν έχει συμφωνία έκδοσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Λεόν και Τεισέιρα είχαν κατηγορηθεί και το 2015 για δωροδοκία όσον αφορά την πώληση δικαιωμάτων σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Επίσης, ο Ραφαέλ Σαλγκουέρο, μέλος της FIFA από τη Γουατεμάλα, είχε δηλώσει ένοχος το 2016 για «ξέπλυμα» χρήματος και απάτες.

Πάντως, κανείς από τη FIFA ή από την ομοσπονδία της Ρωσίας δεν θέλησε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τα νέα στοιχεία.