Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΕΠΙΣΗΜΟ: Η απόφαση του CAS για την Μάντσεστερ Σίτι! Θα παίξει Ευρώπη;

ΕΠΙΣΗΜΟ: Η απόφαση του CAS για την Μάντσεστερ Σίτι! Θα παίξει Ευρώπη;

Ανατροπή δεδομένων στην υπόθεση της τιμωρίας της Μάντσεστερ Σίτι!

Το CAS δικαίωσε τους "πολίτες" και αναίρεσε την τιμωρία δύο ετών που είχε επιβάλλει η UEFA για παραβίαση του Financial Fair Play. 

Θυμίζουμε πως τον περασμένο Φεβρουάριο η UEFA είχε τιμωρήσει με δυο χρόνια αποκλεισμό από το Champions League και πρόστιμο 30.000.000 ευρώ τη Μάντσεστερ Σίτι για παραβίαση των κανόνων του FFP.

Οι "πολίτες" κρίθηκαν ένοχοι από το αρμόδιο όργανο για πλασματική διόγκωση εσόδων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εναρμονισμού τους με τους κανονισμούς του FFP. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία κινήθηκε από την έρευνα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel με ντοκουμέντα έγγραφα και μέιλ το Νοέμβριο του 2018.

Αυτά αποδείκνυαν πως ο ιδιοκτήτης της Σίτι, Σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγέν αλ-Ναχίαν χρηματοδοτούσε την ύψους 81.200.000 ευρώ ετησίως χορηγία στη φανέλα της ομάδας, το γήπεδο και τις ακαδημίες μέσω της αεροπορικής εταιρίας του Αμπού Ντάμπι, Έτιχαντ.

Σε ένα από τα μέιλ αποδεικνύεται ότι μόνο 9.600.000 ευρώ από της χορηγία για τη σεζόν 2015-16 διοχετεύθηκαν απευθείας από την Έτιχαντ και τα υπόλοιπα από άλλη εταιρία του Σεΐχη Μανσούρ μπιν Ζαγέν αλ-Ναχίαν.

Ωστόσο, σήμερα, το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο δικαίωσε την προσφυγή της Μάντσεστερ Σίτι, με αποτέλεσμα να αρθεί ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός δύο ετών που είχε επιβληθεί από την UEFA, ενώ το πρόστιμο μειώθηκε στα 10 εκατ. ευρώ από τα 30.

Αυτό σημαίνει πως ο αγγλικός σύλλογος θα λάβει κανονικά μέρος στο Champions League της επόμενης σεζόν. Η απόφαση του CAS βέβαια έχει και μεγαλύτερες προεκτάσεις. Όπως τονίζουν νομικοί αποτελεί ένα τεράστιο χτύπημα στο FFP το οποίο ουσιαστικά απενεργοποιείται. Από τη στιγμή που ακόμα και η Σίτι κατάφερε να γλιτώσει την καρατόμηση τότε κανένα κλαμπ δεν έχει πραγματικό φόβο να τιμωρηθεί μετά και από αυτή την εξέλιξη.