Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αυγενάκης: «Αλλαγές στις ποινές των ομάδων μπάσκετ λόγω μη αδειοδότησης» - Αιχμές για Βασιλακόπουλο

Αυγενάκης: «Αλλαγές στις ποινές των ομάδων μπάσκετ λόγω μη αδειοδότησης» - Αιχμές για Βασιλακόπουλο

Δεκτό έγινε το αίτημα του ΕΣΑΚΕ από την κυβέρνηση για μείωση των ποινών που προβλέπονταν σχετικά με τις ομάδες που έχουν πρόβλημα με την αδειοδότηση από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

«Αφουγκραστήκαμε το ζήτημα ποινής αφαίρεσης 5-10 βαθμών για όσες ομάδες έχουν ζήτημα με την αδειοδότηση. Προχωράμε σε ρύθμιση ώστε η ποινή για τις ΚΑΕ να είναι λιγότερο εξοντωτική και περισσότερο αναλογική. Η μη χορήγηση ή ανάκληση πιστοποιητικού συμμετοχής θα τιμωρείται με ποινή αφαίρεσης τριών ως πέντε βαθμών της τρέχουσας ή της επόμενης περιόδου. Οι ΚΑΕ που κατέθεσαν εκπρόθεσμα τον φάκελο, θα τιμωρούνται κατ’ εξαίρεση με ποινή αφαίρεσης ενός βαθμού», τόνισε ο υφυπουργός στην εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου πρωταθλήματος της Basket League.

Υπενθυμίζεται πως δεν έχουν αδειοδοτηθεί για ελλείψεις στους φακέλους τους ο Άρης και ο Απόλλωνας Πάτρας, ενώ ο Κολοσσός κατέθεσε εκπρόθεσμα τον φάκελό του και δεν έχουν εξεταστεί ακόμη οι υποθέσεις ΑΕΚ και Ηρακλή.

Ο υφυπουργός άφησε αιχμές για την απελθούσα διοίκηση της ΕΟΚ και τον Γιώργο Βασιλακόπουλο. «Το μπάσκετ αφήνει πίσω του τη διοικητική ανωμαλία των τελευταίων μηνών. Εύχομαι καλή επιτυχία στους προέδρους του ΕΣΑΚΕ και της ΕΟΚ. Συνεργαζόμαστε, δουλεύουμε με πολλές πάσες και θέλουμε πολλά εύστοχα τρίποντα. Χάθηκε χρόνος πολύτιμος, από τη μια με την πανδημία και μια ιδιοκτησιακή αντίληψη του ισόβιου προέδρου. Όμως φτάσαμε στην ώρα μηδέν, το μπάσκετ μας χρειάζεται όλους».

Γαλατσόπουλος: «Όλοι μαζί για το καλό του ελληνικού μπάσκετ»

Κατά τη σημερινή εκδήλωση για την παρουσίαση της Basket League για τη σεζόν 2021-22, ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος αναφέρθηκε στο νέο πρωτάθλημα και στις ιδιαιτερότητές του τόσο με την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα, όσο και με εκείνη του Ολυμπιακού στην κορυφαία κατηγορία της χώρας.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως άπαντες στον χώρο του ελληνικού μπάσκετ θέλουν να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν και να δημιουργήσουν ένα καλύτερο αύριο, με τον νέο πρόεδρο της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιο, να είναι ο αρωγός αυτής της προσπάθειας.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος:

«Το νέο πρωτάθλημα είναι ξεχωριστό για μια σειρά από λόγους. Ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε ξανά το φίλαθλοι κοινό μετά το Μάρτιο του 2020 και είναι πρόκληση για όλους εμάς. Θα είμαστε ιδιαίτερα σχολαστικοί στην τήρηση των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και θα διαφυλάξουμε την τάξη και την ευπρέπεια στα γήπεδά μας. Η πανδημία μάς δημιούργησε επιπλέον προβλήματα τα οποία ξεπεράσαμε.

Η δυναμική του πρωταθλήματος ενισχύεται με την επιστροφή του Ολυμπιακού και του Απόλλωνα Πατρών. Αφήνουμε πίσω ό,τι έγινε στο παρελθόν για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο. Θέλω να ευχαριστήσω τον υφυπουργό, κ. Αυγενάκη, που είναι δίπλα μας και στηρίζει τα δίκαια αιτήματά μας. Ο νέος πρόεδρος, Βαγγέλης Λιόλιος, θα είναι αρωγός και είναι σημαντικό ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα του επαγγελματικού μπάσκετ.

Καλή αγωνιστική σε όλους, να μην ξεχνάμε πως το μπάσκετ είναι μεγαλύτερο από όλους μας και θέλουμε να το σηκώσουμε και πάλι ψηλά».

Λιόλιος: «Θα δείτε στην πράξη ότι το θέμα της διαιτησίας θα λυθεί»

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, υπογράμμισε πως το θέμα της διαιτησίας στο ελληνικό μπάσκετ θα λυθεί. «Αφήνουμε πίσω ό,τι έχει συμβεί, προχωράμε ενωμένοι», το μήνυμά του.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στην παρουσίαση του νέου πρωταθλήματος:

«Είναι πολύ περίεργο να έρχομαι και να μιλάω εδώ σε εσάς. Τα προηγούμενα χρόνια καθόμουν πιο πίσω, είμαι ένας από εσάς. Είμαι ένας άνθρωπος που ξεκίνησε με την ομάδα του πολύ χαμηλά. Πλέον έχω τη χαρά, την τιμή και την ευθύνη να ηγούμαι της ΕΟΚ. Από την 1η στιγμή που έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα η χαρά κράτησε 10', μετά μπήκε μέσα η ευθύνη. Διαδεχθήκαμε έναν άνθρωπο που του οφείλουμε ποτέ στο ελληνικό μπάσκετ, τον κύριο Βασιλακόπουλο. Εξαιτίας του ασχοληθήκαμε με το μπάσκετ, δεν πρέπει να το ξεχάσουμε. Τα τελευταία χρόνια μείναμε πίσω. Την τελευταία περίοδο υπήρξε μια ανωμαλία ουσιαστική στη διοίκηση, μια μαύρη σελίδα.

Στις 13 του Σεπτέμβρη έγιναν δεύτερες εκλογές για εμένα. Όλα τα σωματεία μου είπαν ένα πράγμα: Μην κάνεις πίσω. Τους απάντησα: Δεν θα κάνω πίσω. Την επόμενη μέρα είχε μια βασική αρχή αυτό. Το μπάσκετ δεν χωρίζεται σε δικό μας και δικό σας, ούτε σε χρώματα. Το μπάσκετ είναι ενιαίο. Όλοι μαζί θα πάμε στην επόμενη σελίδα. 

Στις 13/9 δεν έχασε κανείς, κέρδισε το ελληνικό μπάσκετ. Αφήνουμε πίσω ό,τι έχει συμβεί. Δεν με ενδιαφέρει ποιος ήταν μαζί μου. Πάμε όλοι μαζί. Οι σχέσεις ΕΟΚ - ΕΣΑΚΕ, όπως το έζησα εγώ, ήταν περίεργες κύριε πρόεδρε. Τα έχουμε κουβεντιάσει αυτά. Η ΕΟΚ ήταν πάνω από τον ΕΣΑΚΕ. Λάθος. Οι σχέσεις που πρέπει να έχουν είναι ισότιμες. Οι πόρτες μας θα είναι σε ευθεία γραμμή για το καλό του ελληνικού μπάσκετ. Δεν υπάρχει επαγγελματικό και ερασιτεχνικό μπάσκετ, αυτό είναι ένα παγόβουνο. Αν δεν στηρίξουμε το ερασιτεχνικό μπάσκετ, δεν θα υπάρχει επαγγελματικό μπάσκετ. Αυτά βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, αυτή η ανωμαλία υπήρχε, αυτό θα αλλάξουμε... χθες. Ξεχνώντας διαφορές. Εντός των τεσσάρων γραμμών είμαστε αντίπαλοι για την νίκη, αλλά εντός είμαστε ενωμένοι. Θα το δείτε με τις ενέργειές μου στην πράξη πολύ άμεσα. Με ενωτικές και ουσιαστικές ενέργειες.

Όλοι φωνάζαμε και φωνάζατε και φωνάζουν για τη διαιτησία. Θα δείτε στην πράξη ότι μπορεί να λυθεί και θα λυθεί. Θέλω να κριθώ αυστηρά γι' αυτό το θέμα, αλλά δίκαια. 

Θέλω να ξέρετε πως η κοινή μας συνεργασία έχει έναν βασικό στόχο. Στο τέλος της ημέρας η αρμονική συνεργασία μεταξύ ΕΟΚ - ΕΣΑΚΕ πρέπει να αντικατοπτρίζει τη θέση του Έλληνα αθλητή. Πρέπει να βγάλουμε Έλληνες αθλητές, να μπορούν να παίξουν, να βρουν τον χώρο, για να μας ξαναβγάλουν στους δρόμους με τις εθνικές ομάδες. Αισθάνομαι τεράστια τιμή που είμαι εδώ. 

Είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας, είμαι περήφανος για την ΕΟΚ. Είμαι περήφανος που βγήκα στους δρόμους με την Εθνική όπως όλοι σας. Αυτό δεν θα μου το πάρει ποτέ κανείς».