Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μελέτη ΑΠΘ για κορoνοϊό: Τόσα κρούσματα και θάνατοι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα!

Μελέτη ΑΠΘ για κορoνοϊό: Τόσα κρούσματα και θάνατοι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα!

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τη χώρα μας με τον δραματικό ρυθμό αύξησης των νέων περιστατικών COVID-19 που σημειώνεται τις τελευταίες 3 ημέρες. Αυτό επισημαίνει νέα μελέτη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) τα μαθηματικά μοντέλα της οποίας, διαβλέπουν τριπλασιασμό των προσβεβλημένων από COVID-19 ασθενών, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία στηρίχθηκε σε μαθηματικά μοντέλα και ειδικά σενάρια για το πως μπορεί να εξελιχθεί η πανδημία του κορονοϊού με, ή χωρίς τη λήψη μέτρων, διαφάνηκε ότι με τη συνεχόμενη εισροή εισερχόμενων κρουσμάτων από το εξωτερικό, αλλά και την χαλάρωση των μέτρων απόστασης και χρήσης μάσκας (πανηγύρια, θρησκευτικές εκδηλώσεις, μπαρ κ.α.) το σίγουρο είναι ότι από τις 15 Αυγούστου και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η πανδημία στην Ελλάδα θα έχει λάβει διαστάσεις παρόμοιες με άλλες χώρες των Βαλκανίων, όπως αναφέρεται στη μελέτη.

Συγκεκριμένα, το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ με επικεφαλής τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη , σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Παβία και την Πίζα της Ιταλίας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι:

«Ο περιορισμός τόσο του ημερησίου αριθμού κρουσμάτων σε περίπου 60 ημερησίως για όλη την περίοδο του Αυγούστου, αλλά και της αυξητικής τάσης που αναμένεται μετά το τέλος Αυγούστου, θα μπορούσε να αναχαιτιστεί με επιπλέον μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα οποία δεν θα έπλητταν την τουριστική δραστηριότητα (π.χ. καθυστέρηση ανοίγματος των σχολείων, περιορισμός συγχρωτισμού σε δημόσιες υπηρεσίες και κλειστούς δημόσιους χώρες και μέσα μαζικής μεταφοράς, σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα, κα)» .

Το πρόβλημα ξεκίνησε από τους εισερχόμενους επιμολυσμένους τουρίστες

Ο Καθ. κ. Σαρηγιάννης και οι συνεργάτες του, ανέπτυξαν ένα υπολογιστικό εργαλείο διαχείρισης του κινδύνου στη δημόσια υγεία από την COVID-19, το οποίο κατ' αρχήν κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η άνοδος της θερμοκρασίας παρά τις όποιες άλλες αρνητικές συγκυρίες (τουρισμός, έλλειψη μέτρων) μπορεί να εν μέρει να αντισταθμίσει την πιθανή αύξηση του Rt λόγω της άρσης των μέτρων.

Ωστόσο, όπως απέδειξαν οι μαθηματικοί υπολογισμοί, η αυξητική τάση νέων κρουσμάτων που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες οφείλεται σε φορείς προερχόμενους από το εξωτερικό. Σε προηγούμενη μελέτη μάλιστα, είχε επισημανθεί ο κίνδυνος πρόωρης αναζωπύρωσης, στην περίπτωση που σημαντικός αριθμός φορέων θα εισέρχονταν στη χώρα σε καθημερινή βάση.

Το πρόβλημα προέκυψε από τουρίστες που εισέρχονταν στη χώρα και βρίσκονταν σε προσυμπτωματική φάση, σύμφωνα με τη μελέτη του ΑΠΘ, φάση κατά την οποία παρατηρείται και η υψηλότερη μεταδοτικότητα.

Το πρόβλημα, όμως, αντιμετωπίστηκε στην πορεία με τους εντατικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται πλέον στις πύλες εισόδου της χώρας. Οι ροές ασυμπτωματικών/προσυμπτωματικών φορέων έχουν μειωθεί σε σχέση με το τέλος Ιουνίου και τις πρώτες μέρες του Ιουλίου από 50 με 55 ημερησίως (όπως είχε υπολογισθεί από το μοντέλο) σε περίπου 10 με 15, γεγονός που συντέλεσε στη σχετικά καλή εικόνα μέχρι και πριν 4 μέρες.

Ο ρόλος της έλλειψης μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και της μη χρήσης μάσκας

Οι αυξημένες ροές των πρώτων ημερών του ανοίγματος στον τουρισμό, ωστόσο, σε συνδυασμό με την πλημμελή εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και χρήσης της μάσκας, συντέλεσαν σε διασπορά του ιού στην κοινότητα, η οποία εκδηλώνεται με την αύξηση των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 3 ημέρες.

“Διαφαίνεται μια συνεχής αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, η οποία θα αγγίξει τα 80 νέα κρούσματα την ημέρα την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Στην περίπτωση αυτή, στις 30 Σεπτεμβρίου ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 11.500, ενώ οι θάνατοι θα είναι περίπου 260”, τονίζεται στη μελέτη.

Εντούτοις, οι επιστήμονες διαβλέπουν επιπλέον επιβάρυνση της κατάστασης, λόγω των μαζικών κοινωνικών εκδηλώσεων, τόσο παραδοσιακού χαρακτήρα (πανηγύρια), όσο και των σχετικών με τα τουριστικά παραθαλάσσια θέρετρα (beachparties). Στην περίπτωση αυτή, αναμένεται μια επιπλέον αύξηση του ρυθμού μεταβολής των κρουσμάτων, και τα 80 κρούσματα ημερησίως αναμένονται 10 μέρες νωρίτερα, τις αμέσως επόμενες ημέρες από τις 20 Αυγούστου.