Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κίνα

Άλλαξε γνώμη η Κίνα για την έρευνα για τον κορονοϊό

Ανοιχτή είναι η Κίνα στη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για να διαπιστωθεί η προέλευση του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα σε γερμανικό περιοδικό ο πρεσβευτής της Κίνας στο Βερολίνο, ενώ η αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ κλιμακώνεται.

Η Κίνα έχει απορρίψει ως αβάσιμες τις κατηγορίες των ΗΠΑ και της Αυστραλίας για τους χειρισμούς από το Πεκίνο της πανδημίας υποστηρίζοντας ότι αυτοί είναι ανοιχτοί και διαφανείς παρά τις αυξανόμενες υποψίες για την ακρίβεια του επίσημου αριθμού των νεκρών.

"Είμαστε ανοιχτοί σε μια διεθνή έρευνα. Υποστηρίζουμε την ανταλλαγή ερευνών μεταξύ των επιστημόνων", δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό “Der Spiegel” ο Βου Κεν, ενώ πρόσθεσε: «Αλλά απορρίπτουμε το να βάζουν την Κίνα στο εδώλιο του κατηγορουμένου χωρίς στοιχεία υποθέτοντας ότι είναι ένοχη και στη συνέχεια αναζητώντας αποδείξεις μέσω μιας αποκαλούμενης διεθνούς έρευνας».

Η Αυστραλία έχει ζητήσει τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για την προέλευση και την εξάπλωση του ιού που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο τέλος του 2019 στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο υποστηρίζουν ότι υπάρχουν στοιχεία πως ο ιός προήλθε από ένα κινεζικό εργαστήριο χωρίς να τα κατονομάζουν. Τους ισχυρισμούς αυτούς απορρίπτει και έκθεση της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών.