Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου: Οι πρώτοι σταθμοί του οδικού χάρτη προς τα Χριστούγεννα

Παράταση μιας εβδομάδας στο lockdown έδωσε και επισήμως σήμερα η κυβέρνηση, μετά τις σχετικές ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, προκειμένου οι οριστικές αποφάσεις για τις ημέρες των γιορτών να ληφθούν με βάση τα πιο επικαιροποιημένα επιδημιολογικά δεδομένα και όχι υπό καθεστώς πίεσης για το εθνικό σύστημα υγείας. Με το ιικό φορτίο να παραμένει ακόμη εξαιρετικά υψηλό, το Μέγαρο Μαξίμου κινείται με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια, αφήνοντας, ωστόσο, να αποκαλύπτονται οι πρώτοι σταθμοί του οδικού χάρτη προς την κανονικότητα.

Απόλυτη ασφάλεια

Παρά την μερική σταθεροποίηση της πτωτικής τάσης στον αριθμό των κρουσμάτων, αυτή δε συντελείται «με ρυθμό τέτοιο που να μας δημιουργεί ασφάλεια. Παραμένουν, άλλωστε, δύο χαρακτηριστικά, εξαιρετικά ισχυρά: το πρώτο, η μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, και από την άλλη υπάρχουν περιοχές που είναι υγειονομικά ακόμη πάρα πολύ επιβαρυμένες, «δεν έχουμε δει τη μείωση που θα περιμέναμε σε ό,τι αφορά το ιικό φορτίο» περιέγραψε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, προσθέτοντας πως «τα δύο αυτά δεδομένα μας οδηγούν στο να είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί, δεν πρόκειται να ανοίξει οτιδήποτε, αν δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για αυτό».

Τέλη του μήνα το εμβόλιο

«Η παράταση των γενικών περιοριστικών υφιστάμενων μέτρων κρίνεται επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό. Προτεραιότητα παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής» τόνισε, άλλωστε, ο κ. Πέτσας, ενώ προσδιόρισε στα τέλη Δεκεμβρίου ή στις αρχές Ιανουαρίου την έλευση του εμβολίου και στην Ελλάδα, φέρνοντας πιο κοντά δραστηριότητες της καθημερινότητας τους επόμενους μήνες.

Επιπρόσθετα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε τη λειτουργία 1.018 κέντρων εμβολιασμού σε όλη τη χώρα και υπογράμμισε ότι «ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν και θα υπάρχει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι συμπολίτες μας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του». Η παρουσία του εμβολίου θα έχει ως αποτέλεσμα να χαλαρώσουμε «τέλος Άνοιξης με αρχές του καλοκαιριού» εκτίμησε σήμερα ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, εξηγώντας πως παρά το πρώτο κύμα εμβολιασμών, κάποια μέτρα θα ισχύουν μέχρι το καλοκαίρι.

Οσμή Χριστουγέννων

Συγκεκριμένα, παρότι τα μέτρα αυτοπεριορισμού θα παραμείνουν σε πλήρη ισχύ μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, δηλαδή για δύο ακόμη εβδομάδες, πρεμιέρα στην επάνοδο προς την κανονικότητα κάνουν τη Δευτέρα κάποια μεμονωμένα εμπορικά καταστήματα. Συγκεκριμένα, από τις 7 Δεκεμβρίου επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών καθώς και η πώλησή τους από τα super markets, ενώ ο ακριβής τρόπος και χρόνος λειτουργίας θα ανακοινωθεί αύριο από τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου, Παναγιώτη Σταμπολίδη.

Στον αντίποδα, κλειστά θα παραμείνουν στη διάρκεια των γιορτών μπαρ και κέντρα διασκέδασης, ενώ εξετάζονται πολύ αυστηροί περιορισμοί, όπως εξήγησε χθες και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για τη λειτουργία των εστιατορίων, αν τελικά συναινέσουν σε αυτήν τόσο οι λοιμωξιολόγοι, όσο και οι επιχειρηματίες του κλάδου.

Κλειστές επ’ αόριστον φαίνεται ότι θα μείνουν το 2020 όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης στη χώρα, καθώς η παράταση του απαγορευτικού μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου μειώνει δραματικά τις εναπομείνασες ημέρες διδασκαλίας, κάνοντας πολλούς επιστήμονες να θεωρούν ότι δεν αξίζει τον κόπο. Σήμερα, άλλωστε, αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εισηγηθεί προς την κυβέρνηση τα βήματα και το χρόνο επιστροφής των μαθητών στα θρανία.

Οι πρώτοι σταθμοί προς τα Χριστούγεννα

τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου θα λειτουργούν

· καταστήματα με εποχικά είδη – Χριστουγεννιάτικα είδη

· τμήματα στα σούπερ μάρκετ, τα οποία πωλούν εποχικά – Χριστουγεννιάτικα είδη.

τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου

Προβλέπονται

· Λήξη της νέας παράτασης του απαγορευτικού – lockdown

· Κλειστά την περίοδο των γιορτών

· Σχολεία όλων των βαθμίδων

· Μπαρ

· Κέντρα Διασκέδασης

· Πολυχώροι πολιτισμού

Αναμένεται άμεσα να ανοίξουν:

· Κομμωτήρια

· μικρές εμπορικές επιχειρήσεις