Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
πλατεία

Κρίσιμο το πρώτο «ελεύθερο» Σαββατοκύριακο μετά την καραντίνα – Τι φοβούνται οι ειδικοί

Κρίσιμο για την εξέλιξη της μάχης ενάντια στην πανδημία είναι το Σαββατοκύριακο, το πρώτο, χωρίς περιορισμούς στην κυκλοφορία μετά την καραντίνα.

Οι Αρχές βρίσκονται σε συναγερμό και εξετάζουν τις επόμενες κινήσεις τους για την αποφυγή συνωστισμού σε πολυσύχναστα σημεία, καθώς οι ειδικοί θεωρούν τα υπαίθρια πάρτι, εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Υπό το φόβο νέων συγκεντρώσεων κόσμου για διασκέδαση, επιδίωξη των αρχών είναι να αποφύγουν καταστάσεις, ανάλογες με αυτές που έγιναν στην Αγία Παρασκευή, όπου η παρέμβαση της Αστυνομίας κατά την πρώτη μέρα της μαζικής παρουσίας νέων στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη, έφερε τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων.

Ενδεικτικό είναι ότι την επόμενη μέρα, ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στην πλατεία, δεν πήγε τόσο για να διασκεδάσει, όσο για να διαμαρτυρηθεί για την αστυνομική παρέμβαση.

Βλέποντας ότι με την καταστολή δεν λύνεται το πρόβλημα του συνωστισμού στις πλατείες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πυκνοκατοικημένες περιοχές,  όπου λόγω και του καλού καιρού βρίσκονται έξω για να περπατήσουν οικογένειες με μικρά παιδιά αλλά και πολλοί έφηβοι, η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές επιστρατεύουν τους «ειρηνοποιούς» αστυνομικούς στις πλατείες.

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Μιχάλης Καραμαλάκης, με εντολή που εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης και εστάλη σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες μετά τα όσα συνέβησαν στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής κι άλλες πλατείες, ζητά από τους αστυνομικούς να παίξουν ρόλο «πυροσβεστικό» και όχι κατασταλτικό απέναντι στους νεαρούς και τις υπαίθριες συγκεντρώσεις μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ προβλέπει τη χρησιμοποίηση «ειρηνοποιών» αστυνομικών. Αστυνομικών δηλαδή που έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση στη διαπραγμάτευση και διαχείριση πλήθους. Στόχος τους, με ήπιο τρόπο να κερδίζουν χρόνο και να πείθουν τους πολίτες για την αναγκαία απομάκρυνση ή διασπορά τους από τις πλατείες και άλλα σημεία όπου παρατηρείται υπερβολικός συνωστισμός.

Στο πλαίσιο αυτό κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεκάδες θα είναι τα περιπολικά που θα βρίσκονται γύρω από πολυσύχναστες πλατείες και πάρκα για να καλούν μέσω μεγαφώνων τον κόσμο να μη συνωστίζεται.