Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μανωλάς: «Του χρόνου η ΑΕΚ θα κυνηγήσει το πρωτάθλημα»

Μανωλάς: «Του χρόνου η ΑΕΚ θα κυνηγήσει το πρωτάθλημα»

Ο Στέλιος Μανωλάς αναφέρθηκε - μεταξύ άλλων - στους λόγους που αποδέχθηκε την πρόταση του Δημήτρη Μελισσανίδη, αναλαμβάνοντας πόστο στις ακαδημίες της ΑΕΚ.

Ταυτόχρονα, η παλιά μεγάλη δόξα της «Ένωσης» μίλησε για τις πρωταγωνιστικές βλέψεις των «κιτρινόμαυρων» του χρόνου.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο παλαίμαχος στόερ στην εφημερίδα «Goal News»:

Έρχεστε σε µια περίοδο που ο πήχης των απαιτήσεων έχει ανέβει πάρα πολύ και υπάρχουν απαιτήσεις για άµεση ανάδειξη παικτών. Εσείς που είστε το τελευταίο σκαλοπάτι πριν από την πρώτη οµάδα, πώς κρίνετε αυτόν τον στόχο;

«Μην ξεχνάµε πως µε το καλό τη νέα χρονιά η ΑΕΚ θα είναι στην Α' Εθνική και θα πρέπει να κυνηγήσει το πρωτάθληµα. Οι απαιτήσεις θα είναι από το ναδίρ στο ζενίθ. Το χάσµα είναι πολύ µεγάλο. Πρέπει να βγάλουµε παίκτες για πολύ υψηλό επίπεδο. Για µία ΑΕΚ, που αν και έχουν περάσει 20 χρόνια από το τελευταίο πρωτάθληµα, όσοι γνωρίζουν την ιστορία ξέρουν πως η ΑΕΚ έχει διδάξει ωραίο, θεαµατικό και ελκυστικό ποδόσφαιρο. Πάνω σε αυτήν τη βάση θα στηριχθεί η φιλοσοφία της ΑΕΚ. Εγώ ήρθα φέτος, αλλά η δουλειά ξεκίνησε από πέρυσι µε τον Ακη Ζήκο και τον Μιχάλη Μητροτάσιο ως τεχνικό διευθυντή και τον κ. Μπουρακί. Βρήκα ένα έτοιµο ρόστερ, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία. Έχουµε πέσει µε τα µούτρα στη δουλειά, είµαστε επτά και δέκα ώρες στο γήπεδο, προσπαθώντας να δώσουµε τον καλύτερό µας εαυτό σε όλους τους τοµείς για να βοηθήσουµε και να βγάλουµε παιδιά που θα αγαπούν την οµάδα. Θέλουµε να είναι πρώτα οπαδοί και µετά ποδοσφαιριστές. Δεν ξέρω αν θα γίνει από αυτήν ή την επόµενη σεζόν, αλλά υλικό υπάρχει».

Ανήκετε σε µια γενιά που έβγαλε παίκτες που έκαναν σπουδαία καριέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ποιο ήταν το µυστικό εκείνης της επιτυχίας;

«Το µυστικό ήταν πως βρέθηκε ένας σπουδαίος άνθρωπος, όπως ο Λουκάς Μπάρλος, ο οποίος ανέθεσε στον αείµνηστο Φράντισεκ Φάντροκ και στον Στέλιο Σεραφείδη την Ακαδηµία της ΑΕΚ. Όσοι γνώριζαν τη δουλειά του Φάντροκ στον Αγιαξ, στην ΑΕΚ και πόσο µας έχει επηρεάσει. Τα λόγια που µου έλεγε όταν ήµουν 15 ετών έχουν µείνει ακόµα µέσα µου. Το πάθος και την αφοσίωση του Σεραφείδη που ακόµα και σήµερα ακολουθεί την ΑΕΚ και έχει διάθεση να προσφέρει. Είναι στοιχεία που κάνουν τη διαφορά. Αυτό το πάθος και την αφοσίωση θέλω να περάσω στα παιδιά. Παρ' όλο που είναι επαγγελµατικό το ποδόσφαιρο, οι παίκτες θέλουν να συνδεθούν µε µια οµάδα. Η ΑΕΚ είναι πολύ µεγάλο κλαµπ, δεν είναι ένα σκαλοπάτι για να πας σε άλλη οµάδα στην Ελλάδα. Η φιλοδοξία η επόµενη είναι να πας στο εξωτερικό. Πρέπει πάνω απ' όλα να αγαπάς αυτό που κάνεις. Εάν δεν το αγαπάς, κατά τη γνώµη µου δεν µπορείς να πετύχεις. Εγώ τουλάχιστον προσπάθησα να συνδέσω το συναίσθηµα µε το επάγγελµα».

Είναι εφικτό το 2015 να υπάρχει συναίσθηµα στο ποδόσφαιρο;

«Σίγουρα. Τα πράγµατα θα επανέλθουν σε παλιότερες καταστάσεις. Βλέπουµε ως χώρα πού είµαστε και τι έρχεται. Πρέπει να περάσουµε στα παιδιά την προοπτική. Η ΑΕΚ µπορεί να παίζει προσωρινά στη Β' Εθνική, αλλά τους ποδοσφαιριστές της Κ20 τους έχει δείξει τρεις φορές ζωντανά η τηλεόραση. Δεν έχει δείξει ούτε την Κ20 του Ολυµπιακού ούτε του Παναθηναϊκού ούτε του ΠΑΟΚ. Τα δικά µας τα παιδιά γνωρίζουν. Αν αυτό δεν µπορούµε να το εκµεταλλευθούµε. Εάν δεν µπορέσω να περάσω πως από 16-17 χρόνων σε βλέπει όλη η Ελλάδα µέσω της ΑΕΚ και να τους κάνω να το καταλάβουν, τότε υπάρχει ζήτηµα. Η αξιολόγηση δεν έχει να κάνει µόνο µε τις ποδοσφαιρικές ικανότητες. Το ποδόσφαιρο είναι έξυπνο άθληµα και θέλει ανθρώπους µε πίστη και πάθος, µε υποµονή και επιµονή. Εάν δεν πιστεύεις πως θα πετύχεις, δεν πρόκειται να το κάνεις, όσο ταλέντο και αν έχεις».

Με την πείρα σας, βλέπετε πως υπάρχει υλικό και στις µικρότερες οµάδες που µπορεί η ΑΕΚ να περιµένει πολλά τα επόµενα χρόνια;

«Ετσι πιστεύω. Διαφορετικά δεν υπάρχει λόγος να είµαστε εδώ. Η εντολή του προέδρου και του Ντούσκο είναι πως θέλουν να υπάρχουν παιδιά από την ΑΕΚ. Να είναι το σήµα κατατεθέν της οµάδας. Η Μπαρτσελόνα, η καλύτερη οµάδα του κόσµου, έχει επτά παίκτες 15 χρόνια µαζί. Γιατί να µην το θέλει η ΑΕΚ;».

Τα αποδυτήρια πλέον κοσµούνται από ατάκες µεγάλων µορφών του παγκόσµιου ποδοσφαίρου. Η παρουσία τεράστιων προσωπικοτήτων της ΑΕΚ µέσα στην οµάδα έχει τη λογική να κατανοήσουν τα παιδιά τι σηµαίνει ΑΕΚ;

«Πρώτα από όλα τα παιδιά µαθαίνουν την ιστορία της ΑΕΚ. Στις πρώτες µου µέρες στην οµάδα υποχρέωσα τα παιδιά να µάθουν την ιστορία της ΑΕΚ και µάλιστα τους έκανα και ερωτήσεις. Για τις καταβολές, από τη µέρα που ιδρύθηκε µέχρι σήµερα. Είναι πολύ σηµαντικό αυτό. Εγώ ως επαγγελµατίας προπονητής όταν πήγα στη Νίκη Βόλου έµαθα την ιστορία της. Εξεπλάγην, µάλιστα, όταν διαπίστωσα πως ιδρύθηκε ίδια χρονολογία µε την ΑΕΚ. Αν δεν γνωρίζεις την ιστορία, δεν µπορείς να προχωρήσεις. Η διαδροµή σε αυτά τα χρόνια, εάν ένα άτοµο είναι υπεύθυνο και ευσυνείδητο, σε υποχρεώνει να δουλέψεις σκληρά και να προσθέσεις και άλλες χρυσές σελίδες στην ιστορία».

Διαπιστώνετε πως τα παιδιά έχουν έξτρα κίνητρο δουλεύοντας µε προπονητές που έγραψαν µεγάλο µέρος της «κιτρινόµαυρης» ιστορίας;

«Ναι, αλλά η ιστορία πρέπει να συνοδεύεται µε εµπειρία, γνώσεις και µε ικανότητα. Τα παιδιά πλέον είναι σε υψηλό επίπεδο και έχουν αποµυθοποιήσει τα πάντα. Τα παιδιά θα εκτιµήσουν τον τρόπο που µιλάς και τον τρόπο που τους εκπαιδεύεις. Εάν δεν είσαι καλός, δεν σε σέβονται. Τα παιδιά σήµερα είναι πολύ έξυπνα».

Φέτος ενταχθήκατε στο πρότζεκτ της «κιτρινόµαυρης» Ακαδηµίας και επιστρέφετε στον τοµέα των υποδοµών. Ποιο είναι το κίνητρο από αυτήν τη νέα πρόκληση;

«Πρώτα από όλα είµαι άνθρωπος του ποδοσφαίρου. Δεν έχω φύγει ποτέ. Τώρα είµαι από ένα άλλο πόστο. Έχω δουλέψει στις µικρές εθνικές οµάδες ως τεχνικός διευθυντής και ως προπονητής για τέσσερα χρόνια. Τώρα κλήθηκα από τον πρόεδρο και τον Ντούσκο να βοηθήσω στο κοµµάτι της Ακαδηµίας. Η απόφαση ήταν να γυρίσουµε πίσω παιδιά που προσφέραµε και συνδέσαµε το όνοµά µας µε πρωταθλήµατα µε προπονητή τον Ντούσκο. Υπάρχουν ο Ατµατσίδης και ο Μιχαηλίδης, στην πρώτη οµάδα είναι ο Μπορµπόκης και ο Κασάπης, ενδεχοµένως να έρθουν και κάποια ακόµα παιδιά.

Η ΑΕΚ πέρασε µια µεγάλη περιπέτεια και τώρα, υπό την προεδρία του Μελισσανίδη, ξεκινούν όλα από την αρχή, σε νέα βάση και µε πολύ καλή οργάνωση. Συνθήκες υπάρχουν και όταν σε καλεί η οµάδα που σε ανέδειξε να προσφέρεις από τον τοµέα των υποδοµών, καθώς είµαι σήµα κατατεθέν των Ακαδηµιών έχοντας βγει από εκεί και παίζοντας µόνο στην ΑΕΚ επαγγελµατικά, δεν µπορείς να αρνηθείς».

Εχοντας ζήσει εκ των έσω µεγάλο µέρος της ιστορίας των τελευταίων 35 ετών, γιατί εκτιµάται πως η ΑΕΚ δεν έβγαλε άλλα παιδιά µετά τη δική σας χρυσή γενιά;

«Γιατί ποτέ δεν είδε σοβαρά αυτό το κοµµάτι. Μία εταιρεία, µία οµάδα, έναν οργανισµό τον καταξιώνουν τα στελέχη. Οταν δεν έχεις ικανά στελέχη, δεν µπορείς να πας µπροστά. Επειτα µία εταιρεία, µία οµάδα, ένας οργανισµός, που κάθε χρόνο έχει άλλη διοίκηση, µε διαφορετική φιλοσοφία, δεν µπορεί να προχωρήσει. Οταν έρχεται και ο εσωτερικός διχασµός και η διχόνοια, υπάρχουν αυτά τα αποτελέσµατα».

Πιστεύετε πως είναι εφικτό σταδιακά να έχει η ΑΕΚ στο ρόστερ της παιδιά από τα τµήµατα υποδοµής της;

«Ναι. Δουλεύουµε σε ενιαίο πλάνο µε την πρώτη οµάδα. Ακολουθούµε την πρώτη οµάδα στην προπονητική φιλοσοφία. Με το ίδιο σύστηµα και προσπαθούµε να τελειοποιήσουµε τις παραµέτρους που χρειάζεται ένας ποδοσφαιριστής υψηλού επιπέδου σε µία πολύ µεγάλη οµάδα, όπως είναι η ΑΕΚ. Αυτές φυσικά είναι οι φυσικές ικανότητες, που στο σηµερινό ποδόσφαιρο είναι η ταχύτητα και η βελτίωση των τεχνικοτακτικών ενεργειών. Το επίπεδο δουλειάς είναι πολύ υψηλό και υπάρχει πνεύµα συνεχούς ανανέωσης. Υπάρχουν συχνά µίτινγκ για να δούµε πού πάµε. Αξιολογούµε τις προπονήσεις, αλλά και τα παιχνίδια και τα παιδιά ανά τακτά χρονικά διαστήµατα. Υπάρχουν εργοµετρικά τεστ και είµαστε σε καλό δρόµο. Αν θα βγει φέτος ή του χρόνου παίκτης, είναι και θέµα τύχης».

Θα παροτρύνατε ένα παιδί που έχει ταλέντο να έρθει στην ΑΕΚ; Υπάρχει διαφορά σε σχέση µε άλλες Ακαδηµίες;

«Δεν ξέρω πώς δουλεύουν οι άλλες Ακαδηµίες και ούτε µε ενδιαφέρει. Πιστεύω πολύ στην παρέα, γιατί παρέα είµαστε, και σε όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν στην Ακαδηµία. Πραγµατικά, δουλεύουµε µε επαγγελµατικό τρόπο και διαχειριζόµαστε παιδιά και µε παιδαγωγικό τρόπο, διαπλάθοντας χαρακτήρες. Αυτό είναι το καλό στα οµαδικά αθλήµατα, ότι από µικρή ηλικία µαθαίνουν να ανταγωνίζονται στην ευγενή άµιλλα, στην επικοινωνία, που τα βοηθά και στο σχολείο. Εµείς θέλουµε παιδιά που θα αισθάνονται υπεύθυνοι που φορούν τη φανέλα της ΑΕΚ για κάθε ενέργειά τους. Βλέπω, επειδή έρχοµαι από νωρίς και παρακολουθώ τη δουλειά, πως υπάρχουν πολύ αξιόλογοι προπονητές και υπάρχει ποιοτική δουλειά».

Το τέλος της σεζόν θα βρει την οµάδα Νέων της ΑΕΚ πρωταθλήτρια στην κατηγορία της και µε παίκτες έτοιµους για την πρώτη οµάδα;

«Επειδή είµαστε στη Β' Εθνική, το πλάνο είναι πως παίζουµε µε µικρότερους παίκτες κατά 2-3 χρόνια. Είναι πολύ σηµαντικό κοµµάτι να παίζει ο 16άρης µε τον 18άρη. Προσπαθούµε να µάθουµε τα παιδιά να παίζουν µε πιο δυνατούς αντιπάλους, ώστε του χρόνου, όταν θα παίζουµε µε τον Ολυµπιακό, τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ, να είµαστε έτοιµοι. Αυτοί είναι οι αντίπαλοι της ΑΕΚ, αυτούς θέλουµε να κερδίζουµε. Το πρωτάθληµα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά και να µάθουν να νικούν. Οταν τα παιδιά είναι µικρά, σκοπός είναι η χαρά, αργότερα είναι η µάθηση. Στις ηλικίες που είµαι εγώ, στόχος είναι και η νίκη. Η ΑΕΚ ως πρωταθλήτρια έχανε µόνο 1-2 φορές τον χρόνο και ούτως ή άλλως πρέπει να µάθεις να κερδίζεις και να ξεχνάς την ήττα».