Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παρέμβαση Κυριάκου Μητσοτάκη μετά από την απόφαση να μετατραπεί σε τζαμί η Αγιά Σοφιά

Παρέμβαση Κυριάκου Μητσοτάκη μετά από την απόφαση να μετατραπεί σε τζαμί η Αγιά Σοφιά

Παρέμβαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τα Ιωάννινα σήμερα και αύριο θα επισκεφθεί την Άρτα και την Κέρκυρα. Σήμερα περιηγήθηκε στο σπήλαιο Πραμάντων, συναντήθηκε με τοπικούς φορείς.

Η θέση της Αθήνας είναι πως το ζήτημα της Αγίας Σοφίας δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά διεθνές, καθώς αποτελεί ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έχει πολλάκις προειδοποιήσει την Τουρκία ότι δημιουργεί ζήτημα στις σχέσεις της με όλο το χριστιανικό κόσμο.

Το ζήτημα έθεσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών που προέρχονται από το ΕΛΚ. Επισήμανε ότι η απόφαση που ακυρώνει το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ του 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Μουσείο αποτελεί πρόκληση για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και για την UNESCO. Στο ιδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η υπουργός Πολτισμού Λίνα Μενδώνη.

Πηγή: newsbeast.gr