Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Όταν σταμάτησε ο χρόνος για τον Σουμάχερ

Formula 1: Έξι χρόνια σιγής και μυστικότητας γύρω από τον Σουμάχερ

Στις 29 Δεκεμβρίου του 2013 χτύπησε ο Μίκαελ Σουμάχερ εκτός πίστας πάνω στα βράχια ενός χιονοδρομικού κέντρου στις γαλλικές Άλπεις και υπέστη βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Από τότε νοσηλεύεται στη βίλα του στην Ελβετία και η οικογένειά του τηρεί σιγή ασυρμάτου γύρω από τον επτά φορές παγκόσμιο πρωταθλητή της Formula 1.

Η στάση της έχει προκαλέσει αμφιλεγόμενα σχόλια, καθώς άλλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να αφήσουν όλοι την οικογένεια του Γερμανού στην ησυχία της και άλλοι θέλουν να μάθουν επιτέλους την αλήθεια σχετικά με την πορεία της υγείας του.

Στη δημοσιότητα φτάνουν μόνον με το σταγονόμετρο μερικές πληροφορίες, όπως πριν τρία χρόνια μετά την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Γκέοργκ Γκένσβαϊν στον ασθενή.

Ο 63χρονος θρησκευτικός ηγέτης είχε δηλώσει τότε ότι «ο Μίκαελ φαίνεται απολύτως κανονικός. Μόνον το κεφάλι του έχει στρογγυλέψει λίγο» και μετά από αυτό του απαγορεύθηκε κάθε άλλη επαφή με τον «Σούμι».

Στη συνέχεια, «πυρά» κατά της οικογένειας Σουμάχερ και κυρίως κατά της συζύγου του Κορίνας, εξαπέλυσε ο πρώην μάνατζερ του Γερμανού, Βίλι Βέμπερ, ο οποίος χαρακτήρισε «ασεβή» την πολιτική της οικογένειας απέναντι στους φίλους του επτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή.

Ο Βέμπερ είχε προσθέσει τα εξής: «Δεν μου επετράπη ποτέ να δω τον Μίκαελ. Μάλλον φοβούνταν ότι θα αντιλαμβανόμουν αμέσως τι συμβαίνει».

Ανάλογη απαγόρευση ισχύει και για τον Ρούμπενς Μπαρικέλο. Ο Βραζιλιάνος ήταν από το 2000 ως το 2004 teammate του «Σούμι» και γιόρτασαν μαζί μεγάλες επιτυχίες, ενώ πρόσφατα δήλωσε τα εξής: «Μου απαγόρευσαν την επίσκεψη. Η αιτιολογία ήταν περίεργη, ότι δηλαδή δεν θα έκανε κάτι τέτοιο καλό ούτε στον Μίκαελ, αλλά ούτε και σε σένα».

Ένας άλλος πρώην teammate του Μίκαελ Σουμάχερ, ο Φελίπε Μάσα, είχε πάρει πάντως κάποια στιγμή στην αρχή την άδεια να τον δει από κοντά και είχε δηλώσει τότε ότι ο Μίκαελ του είχε κάνει νόημα με τα μάτια του!

Στις 3 Ιανουαρίου γίνεται ο Μίκαελ Σουμάχερ 51 ετών και είναι προφανές ότι το ατύχημα στις Άλπεις του έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στον εγκέφαλο. Ο θρύλος της Formula 1 φαίνεται ότι θα παραμείνει στο υπόλοιπο της ζωής του κατάκοιτος και ενδεχομένως με ελάχιστη ή και μηδενική επαφή με το περιβάλλον, όμως η οικογένειά του θα συνεχίσει να κρατά μυστική την πορεία της υγείας του.

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση της μάνατζερ του Γερμανού και της οικογένειάς του, Ζαμπίνε Κεμ, η οποία ανέφερε ότι «κάθε δήλωση θα άνοιγε τον ασκό για νέες εικασίες». Η ίδια είχε συμπληρώσει ότι έχει δει δεκάδες φορές το βίντεο του ατυχήματος του «Σούμι» και δεν μπορεί ακόμη να πιστέψει ότι «μία τόσο σχετικά ακίνδυνη πτώση μπορεί να έχει τέτοιες συνέπειες».

Σε… αντ’ αυτού εκπρόσωπο του Μίκαελ Σουμάχερ τείνει να εξελιχθεί ο πρόεδρος της FIA, Zαν Τοντ. Ο πρώην διευθυντής της ομάδας της Ferrari είχε τονίσε κατά το παρελθόν: «Επισκέπτομαι τακτικά τον Μίκαελ και γνωρίζω τα πάντα. Δεν έχω σταματήσει να ελπίζω ότι θα επισκεφτώ κάποια στιγμή μαζί με τον Μίκαελ ένα Grand Prix της Formula 1».

Πλέον, οι μόνοι που διατηρούν το όνομα του Σουμάχερ στην επικαιρότητα είναι ο 20χρονος γιος του, Μικ και ο Λιούις Χάμιλτον. Ο Βρετανός έχει κατακτήσει ήδη επτά παγκόσμια πρωταθλήματα και απειλεί όλα τα ρεκόρ του «Σούμι», ενώ ο Μικ φιλοδοξεί να ακολουθήσει χνάρια του πατέρα του στη Formula 1.