Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

"O Γιάννης το Α και το Ω"

Οι άφθονες παραστάσεις στην  καριέρα του Ευθύμη Ρεντζιά σε Ελλάδα, Ευρώπη και ΝΒΑ, αλλά και η μακρά όσο και σεβαστή θητεία του στην Εθνική, του επιτρέπουν να εκφράζει άποψη στέρεη για το σήμερα και το αύριο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος που, αναντίρρητα, δεν τα πήγε καλά στα γήπεδα της Κίνας.

"Σίγουρα δεν ήταν  αυτό που θέλαμε και περιμέναμε" τονίζει στην αρχή στην "Real News". "Πληρώσαμε πολύ ακριβά την ήττα από τη Βραζιλία, όμως δεν μ' ενδιαφέρει να κάνω μνημόσυνο, αλλά να μιλήσουμε για την επόμενη ημέρα. Το βασικό για εμένα είναι να διασφαλιστεί η παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην ομάδα. Αποτελεί κομβικό σημείο αυτό, αφού πρόκειται για αθλητή που θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στην Αμερική και ήδη ξεκίνησε να γράφει ιστορία. Από εκεί και πέρα, σίγουρα απαιτείται ανασύνταξη δυνάμεων, με σημαντική ανανέωση και προσθήκες που θα δείχνουν ότι μάθαμε από τα λάθη μας. Γιατί το αποτέλεσμα στην Κίνα μαρτυρά ότι έγιναν λάθη".

Προχωρώντας την κουβέντα με τον άλλοτε διεθνή σέντερ, επισημαίνει πως "από τα φιλικά κιόλας, η αλήθεια είναι ότι δεν είδα την ομάδα που θα με πείσει πως μπορεί να φτάσει ψηλά. Ασφαλώς και υπήρχε θέληση από όλους, όμως κάτι δεν με έπειθε για την επιτυχία. Προφανώς ο Γιάννης δεν χρησιμοποιήθηκε σωστά, έστω κι αν δεν έγινε εσκεμμένα αυτό. Ο κόουτς Σκουρτόπουλος το πάλεψε, δούλεψε σκληρά, αλλά ίσως να μην μπορούσε άλλο, συμφωνώ ότι έδωσε τον καλύτερό του εαυτό, αλλά μήπως παλεύαμε με λάθος τρόπο; Σε κάθε περίπτωση, ό,τι κριθεί πως δεν λειτουργεί σωστά πρέπει να διορθωθεί άμεσα".

Για τις τυχόν ευθύνες της Ομοσπονδίας, απαντά ότι "δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι ο Βασιλακόπουλος τόσα χρόνια έχει προσφέρει τα μέγιστα στο ελληνικό μπάσκετ, και στις καλές εποχές, αλλά και στα πέτρινα χρόνια του" τονίζει. "Λάθος του ίσως που δεν εξέλιξε το μοντέλο, που δεν έβαλε νέο αίμα στη διοίκηση, που δεν μπόλιασε το παλιό με το καινούργιο. Δεν του ρίχνω άμεσα την ευθύνη για την αποτυχία στη διοργάνωση, όμως γενικότερα μια πιο μοντέρνα διοίκηση θα λειτουργούσε αποτελεσματικότερα".

Εφόσον-αν αξιολογηθεί ότι η Εθνική πρέπει να συνεχίσει με νέο τιμονιέρη, γνώμη του Ρεντζιά είναι πως "ένας πιο έμπειρος προπονητής θα ήταν το ζητούμενο, εκείνος που με τις γνώσεις και τις παραστάσεις του θα μπορεί να φτιάξει ομάδα μέσα σε τριάντα ημέρες" επισημαίνει. "Δεν έχει σημασία αν θα είναι Έλληνας ή ξένος. Κυρίως θα πρέπει να τους εμπνέει και στη συνέχεια να είναι σε θέση να διαχειριστεί δώδεκα διαφορετικές προσωπικότητες. Όσο για τον σχεδιασμό της Ομοσπονδίας, αν δεν έχει ορίζοντα πενταετίας τουλάχιστον, δύσκολα θα αποδώσει. Χρειάζονται χρόνος και υπομονή, η κορυφή δεν θα κατακτηθεί από τη μια στιγμή στην άλλη".