Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Υπουργείο Εξωτερικών

Οργή της Ελλάδας για την πρόκληση του Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά!

Η απάντηση της χώρας μας στο… κιτς σόου του Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά ήταν άμεση και δυναμική.
 
Κι αυτό καθώς το ελληνικό ΥΠΕΞ, με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για “απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της”.

Αναλυτικά η απάντηση της Ελλάδας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

«Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος.

Καταληκτικά το υπουργείο Εξωτερικών καλεί για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα.