Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μα συγγνώμη, γιατί κανείς δε λέει τον πιο βασικό λόγο που εκτοξεύτηκαν τα κρούσματα;

Μα συγγνώμη, γιατί κανείς δε λέει τον πιο βασικό λόγο που εκτοξεύτηκαν τα κρούσματα;

Τα πράγματα είναι λίγο πολύ γνωστά.

Η χώρα μας, εφαρμόζοντας πολύ γρήγορα αυστηρά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, κατάφερε να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού στο πρώτο κύμα και ήταν από αυτές που πήραν πολύ καλό βαθμό.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ανέβει επικίνδυνα.

Τι συνέβη, λοιπόν, και φτάσαμε σε αυτό το σημείο;

Πολλοί στέκονται στο γεγονός πως άνοιξαν τα σύνορα και επετράπη η είσοδος στην Ελλάδα σε τουρίστες από χώρες που πλήττονται πολύ βαριά από τον κορονοϊό, ενώ άλλοι στην υπερβολική χαλαρότητα των Ελλήνων που δεν τηρούν τα μέτρα υγιεινής και το social distancing.

Και οι δύο εξηγήσεις είναι σωστές, όμως ουδείς αναφέρει το πιο προφανές εξ όλων: το γεγονός, δηλαδή, πως το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τεστ που γίνονται για τον Covid-19.

Την περίοδο του πρώτου κύματος οι ειδήμονες έκαναν 500-1000 τεστ ημερησίως, με το νούμερο ν’ ανεβαίνει σταδιακά. Για να καταλάβει κανείς τη διαφορά, πριν μερικές μέρες έγιναν περίπου 10.000 τεστ και καταγράφηκαν 78 και 110 κρούσματα αντίστοιχα.

Κάπως έτσι, αποδεικνύεται αυτό που αποτελεί κοινό μυστικό από την πρώτη στιγμή: τα λίγα κρούσματα στις αρχές είχαν να κάνουν τόσο με την σωστή αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και με τα ελάχιστα τεστ που διενεργούντο.

Με το που αυξήθηκαν οι έλεγχοι, αυξήθηκε και ο αριθμός αυτών που (επισήμως πια) φέρουν τον ιό.