Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
142

Σταϊκούρας: «Έρχονται μέτρα για ιδιοκτήτες ακινήτων, ανέργους - Τι γίνεται με το 800άρι»

«Όσο περνά το διάστημα, μειώνονται τα ερωτήματα. Πράγματι είναι κάποιες μικρές ομάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Έχουμε νομοθετήσει για 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενους, 500.000 επιχειρήσεις κι αυτή η άσκηση δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στην Ελλάδα», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Για το πόσο «οξυγόνο» έχει η ελληνική οικονομία ο υπουργός Οικονομικών είπε στο Open: «Μη αξιοποιώντας το μαξιλάρι και με την επανάληψη των μέτρων, μπορεί να πάμε μέχρι τον Ιούνιο», επανέλαβε, ενώ για το αν θα είναι διαθέσιμο το 800άρι για Μάιο και Ιούνιο τόνισε ότι «εξαρτάται από το τι θα κάνει η κυβέρνηση στο πεδίο της υγείας. Όσο πιο πολύ κρατά η υγειονομική κρίση, τόσο πιο πολύ βαθαίνει η οικονομική κρίση».

Παρέπεμψε δε και στις αποφάσεις που θα παρθούν στο σημερινό Εurogroup, «στο οποίο θα υπάρξουν πρωτοβουλίες κι επιπλέον πόροι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Έτσι θα ενισχυθεί η ρευστότητα επιχειρήσεων». Για την «κόντρα» Βορρά και Νότου στην Ε.Ε. είπε: «Θέλουμε να ισχύουν τα ίδια κριτήρια».

Επανέλαβε ότι θα δοθεί ρευστότητα στις επιχειρήσεις με την επιστρεπτέα προκαταβολή μέσα στον Απρίλιο, ενώ επεσήμανε ότι «τον Σεπτέμβριο θα λάβουμε νέες πρωτοβουλίες. Θα υπάρξουν δόσεις για τις αποπληρωμές των οφειλών σε ταμεία και δημόσιο. Οι αναστολές που δίνονται έχουν ταμειακό πρόβλημα. Όταν δεν πληρώνονται οι φόροι, θα πρέπει να αρθούν τα ταμειακά αποθέματα του κράτους».

Για τα ενοίκια ξεκαθάρισε ότι «η μείωση κατά 40% για Μάρτιο, Απρίλιο, θα επεκταθεί και για τις επιχειρήσεις που πλήττονται τον μήνα Απρίλιο», ενώ για τα μέτρα στήριξης ιδιοκτητών είπε ότι «η πρόβλεψη για τους ιδιοκτήτες είναι να δοθεί παράταση στις πληρωμές τους. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και για τους ιδιοκτήτες».

Για τη μείωση του 40% στα ενοίκια τόνισε ότι περιλαμβάνει και τις πληττόμενες επιχειρήσεις και την πρώτη κατοικία εργαζόμενων που τέθηκε σε αναστολή η επιχείρηση που εργάζονται.

Πρόσθεσε ότι «θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες άμεσα, πρώτον για τους ανέργους, δεύτερον για τις κλαδικές πολιτικές. Έχουμε πολλά προβλήματα στην ακτοπλοΐα, στην ενέργεια, σε ό,τι αφορά στις μεταφορές, στον τουρισμό. Υπάρχουν ήδη πρωτοβουλίες, αλλά δεν είναι αρκετές. Ειδικά για τουρισμό και τον εποχικό τουρισμό είναι περίπλοκη η κατάσταση».

Τέλος για το πρόγραμμα #Μένουμε όρθιοι του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Ξέρει η αντιπολίτευση πότε θα τελειώσει η κρίση; Την έκτασή της; Ο τουρισμός πώς θα πάει; Αν υπάρξει έξαρση μέσα στη χρονιά; Θα λάβουμε σοβαρά υπόψιν όποια σοβαρή πρόταση ακουστεί».