Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
κορονοιοσ

Βιέννη: Πετυχημένη μεταμόσχευση πνευμόνων σε ασθενή με κορονοϊό, η πρώτη στην Ευρώπη

Ιστορία γράφτηκε στη Βιέννη όπου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη μεταμόσχευση πνευμόνων σε ασθενή με Covid – 19. Να σημειωθεί ότι η άρρωστη δεν είχε πλέον καμία πιθανότητα να επιζήσει.

Όπως έγινε γνωστό, το πρωτοποριακό χειρουργείο στη Βιέννη πραγματοποιήθηκε στην Κλινική του Ιατρικού Πανεπιστημίου στο Γενικό Νοσοκομείο της αυστριακής πρωτεύουσας, τη Δευτέρα (18.05.2020), ωστόσο ανακοινώθηκε σήμερα Κυριακή (24.05.2020).

Δύο παρόμοιες μεταμοσχεύσεις έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα μόνον στην Κίνα, από την οποία, όμως, δεν υπήρξε μεταφορά της σχετικής τεχνογνωσίας, αλλά οι γιατροί στη Βιέννη βασίστηκαν στη δική τους μεγάλη εμπειρία.

Η αυστριακή πρωτεύουσα, με τουλάχιστον 100 μεταμοσχεύσεις πνευμόνων τον χρόνο — και συνολικά πάνω από 2.000 έως σήμερα — συγκαταλέγεται μαζί με το Τορόντο, το Κλίβελαντ και το Ανόβερο, στα μεγαλύτερα σχετικά προγράμματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η 45χρονη ασθενής, η οποία δεν είχε προηγούμενη ασθένεια και έχαιρε άκρας υγείας, είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό πριν από οκτώ εβδομάδες και η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης της τελευταία, λόγω ολικής πνευμονικής ανεπάρκειας, οδήγησε στην απόφαση για την “εξαιρετικά περίπλοκη αλλά επειγόντως απαραίτητη” μεταμόσχευση ως ύστατη δυνατότητα διάσωσής της.

Σύμφωνα με τον Βάλτερ Κλεπέτκο, τον επικεφαλής της πανεπιστημιακής κλινικής χειρουργικής και διευθυντή του κλινικού τμήματος θωρακικής χειρουργικής του Ιατρικού Πανεπιστημίου Βιέννης: “Από την άποψή μας, η κατάσταση της ασθενούς είναι εξαιρετική , δεν έχουμε κανένα σοβαρό πρόβλημα μέχρι τώρα, τα όργανα λειτουργούν όλα, είμαστε όλοι ικανοποιημένοι, αλλά θα είναι πολύς ακόμη δρόμος για το εξιτήριο της από το νοσοκομείο”.