Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κικίλιας

Αυτό είναι το σχέδιο θωράκισης των νησιών από τον κορονοϊό σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια (ΦΩΤΟ)

Στο σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στα νησιά της Ελλάδας, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας, στόχος είναι η Ελλάδα να παραμείνει ασφαλής χώρα ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι διαμορφωμένα σε τρεις άξονες και προβλέπουν μεταξύ άλλων: την ενίσχυση των τοπικών δομών υγείας, την ενίσχυση αεροδιακομιδών καθώς και τη διενέργεια περισσότερων διαγνωστικών τεστ.
«Έχουμε δεσμεύσει 446 απλές κλίνες και 19 κλίνες ΜΕΘ για Covid 19 στα νησιά και μπορούν να αυξηθούν άμεσα σε 674 απλές κλίνες και 79 κλίνες ΜΕΘ, αν χρειαστεί», εξήγησε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας για την ενίσχυση της Υγείας με επικουρικό προσωπικό, γιατρούς από Υγειονομικές Περιφέρειες, συμβάσεις ξενοδοχειακών μονάδων με ιατρούς, εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας.Ο υπουργός ανακοίνωσε πως οι Πλωτές Ομάδες Υγείας θα συνεργάζονται με δήμους μικρών νησιών, θα διενεργούν τεστ και θα υποστηρίζουν τον ΕΟΔΥ, σε εθελοντική συνεργασία με ΜΚΟ.

Παρομοίως, στην διεξαγωγή τεστ, στην συλλογή στοιχείων για επιδημιολογικές έρευνες και στην ενίσχυση της ιχνηλάτησης θα επικεντρωθούν και οι Κινητές Μονάδες Υγείας 

«Υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη ταχέων μοριακών εξετάσεων, γι'αυτό βάζουμε μικρούς αναλυτές στα νησιά», σημείωσε ο υπουργός Υγείας. 

Αναφορικά με τη διαδικασία μεταφοράς για έλεγχο του δείγματος, αυτή θα γίνεται με παραλαβή από πιστοποιημένο φορέα, μεταφορά με εναέριο ή πλωτό μέσο κι έπειτα ανάλυση κλπ.Ο υπουργός τόνισε πως υπάρχουν 11 κάψουλες αρνητικής πίεσης για αεροδιακομιδή ενώ υπάρχει πρόβλεψη για προμήθεια περισσότερων.