Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θεοδωρικάκος

Θεοδωρικάκος: "Στηρίξαμε τους Δήμους με όλες τις δυνάμεις"

Τη διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έδωσε ο Υπουργός Εσωτεριών Τάκης Θεοδωρικάκος στη διάρκεια ομιλίας του σήμερα στη Βουλή 
 
Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος: “Η κυβέρνηση στήριξε με όλες τις δυνάμεις την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, να αναδειχθεί στην πράξη, σε πόλο αλληλεγγύης, εξυπηρέτησης των πολιτών και κοινωνικής συνοχής”.

Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών, αφού τόνισε πως: “Η Αυτοδιοίκηση αποδείχθηκε θεσμός εξαιρετικά χρήσιμος και αποτελεσματικός, την περίοδο αυτή”, επισήμανε ότι το υπουργείο, από τις πρώτες ημέρες, επιχορήγησε με 15 εκατομμύρια ευρώ τους δήμους και τις περιφέρειες, για να πάρουν έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.
 
Σημείωσε εξάλλου ότι τις ημέρες αυτές το υπουργείο Εσωτερικών διαθέτει έκτακτη οικονομική στήριξη 75 εκατομμυρίων ευρώ στους δήμους προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις απώλειες από τα ανταποδοτικά τέλη, τα οποία πάγωσαν την περίοδο της πανδημίας, για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που δεν λειτουργούσαν.

Επισήμανε ταυτόχρονα ότι έγκαιρα δόθηκαν τακτικές επιχορηγήσεις στους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους για την αντίστοιχη δόση των ΚΑΠ, ενώ το υπουργείο διασφάλισε με έκτακτη οικονομική στήριξη των αντίστοιχων Περιφερειών, τη σίτιση 60.000 τουλάχιστον πολιτών με δύο γεύματα την ημέρα, αυτή τη χρονική περίοδο.

Ταυτόχρονα αναβαθμίστηκε το Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, πάγωσαν οι δόσεις των δανείων των δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τρεις μήνες, δόθηκε δυνατότητα στους δήμους αποπληρωμής των ΚΑΠ σε έως 72 μήνες και η δυνατότητα πρόσληψης έκτακτου προσωπικού τετράμηνης σύμβασης.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” μέσω του οποίου θα δημιουργηθούν 40.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, μόνο από την κατασκευή των έργων. Όπως στόχος είναι αυτό το πρόγραμμα να αξιοποιηθεί από όλους τους δήμους της χώρας.

Αναφερόμενος ο Τάκης Θεοδωρικάκος στις διατάξεις που έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης έχει τη δυνατότητα να υπογράφει προγραμματικές συμβάσεις με τους δήμους και από ένα μητρώο μηχανικών. 

Επίσης μπορεί να δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να επιταχύνουν όλες τις τεχνικές μελέτες, προκειμένου και ο τελευταίος δήμος της χώρας, να είναι έτοιμος να μελετήσει και τελικά να υλοποιήσει σημαντικά έργα και παρεμβάσεις τα οποία θα τον οδηγήσουν σε βελτίωση της τοπικής ανάπτυξης.