Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κρούγκμαν στους NYT: Αποφάσισαν να ρίξουν την Ελλάδα στο γκρεμό

Κρούγκμαν στους NYT: Αποφάσισαν να ρίξουν την Ελλάδα στο γκρεμό

Άμεση ήταν η αντίδραση του διεθνούς Τύπου μετά την αποτυχία του σημερινού Eurogroup, με τους Financial Times να κάνουν λόγο για «παταγώδη κατάρρευση των συνομιλιών» για το ελληνικό πρόγραμμα, τον Guardian να βλέπει «φλερτ» με το Grexit και το Reuters να σημειώνει πως η επόμενη μέρα είναι «αβέβαιη».

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ελάχιστη ώρα μετά την απρόσμενη διακοπή της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, διατύπωσε την άποψή του με άρθρο του στους New York Times, στο οποίο έδωσε τον λατινικό τίτλο «Atenae delenda est», που αποδίδεται ως «η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί».

«OK, αυτό είναι εκπληκτικό και όχι με καλό τρόπο» ξεκινά το άρθρο του, εκφράζοντας εξαρχής τη θέση του για όσα διεξήχθησαν σήμερα και στην συνέχεια δίνει την δική του «ανάγνωση» των δεδομένων.

«Δεν υπήρχε καμία περίπτωση ο Τσίπρας να μπορέσει να υπογράψει τέτοια δήλωση, η οποία σε κάνει να αναρωτιέσαι τι νομίζουν ότι κάνουν οι υπουργοί στο Eurogroup», γράφει ο οικονομολόγος και συνεχίζει: «Φαντάζομαι ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι ηλίθιοι, που δεν κατανοούν ότι η Ελλάδα του 2015 δεν είναι η Ιρλανδία του 2010 και αυτού του είδους το "bullying" δεν θα πιάσει».

«Εναλλακτικά, και υποθέτω και πιθανέστερα, αποφάσισαν να σπρώξουν την Ελλάδα στον γκρεμό. Αντί να της δώσουν έδαφος, προτιμούν να δουν την Ελλάδα να εξαναγκάζεται σε χρεοκοπία και πιθανότατα έξω από το ευρώ, ώστε τα επικείμενα οικονομικά συντρίμμια να είναι ένα μάθημα σε οποιονδήποτε άλλο σκέφτεται παρόμοια. Αυτό είναι, δηλαδή, η επιβολή του οικονομικού προγράμματος που ήθελε να επιβάλει η Γαλλία στην Γερμανία μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο», εξηγεί τον τρόπο σκέψης του ο Κρούγκμαν.

«Σε κάθε περίπτωση, η έλλειψη σοφίας, είναι εντυπωσιακή και τρομακτική», καταλήγει.

Οι Financial Times κάνουν λόγο για «παταγώδη κατάρρευση των συνομιλιών» για το ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συνομιλίες των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών για το μέλλον της Ελλάδας απέτυχαν παταγωδώς, μετά την οργισμένη άρνηση της Αθήνας να δεχτεί την επιμονή των εταίρων της για επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.

Μάλιστα, η οικονομική εφημερίδα επισημαίνει πως δύο φορές μέσα σε λίγες ημέρες οι διαπραγματεύσεις αποτυγχάνουν και όπως ερμηνεύει κάτι τέτοιο σημαίνει πως η Αθήνα ενδέχεται να βρεθεί σύντομα χωρίς οικονομική στήριξη.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Πίτερ Σπίγκελ ακόμα και αν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για μια συμφωνία παράτασης του ελληνικού προγράμματος εφόσον το αίτημα φτάσει πριν το τέλος της εβδομάδας, το σημερινό αδιέξοδο αποδεικνύει ότι οι περαιτέρω διαπραγματεύσεις μπορεί να είναι μάταιες.

Χωρίς την προστασία της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν για μια ενδεχόμενη αναταραχή στις αγορές και κυρίως για το γεγονός ότι θα μπορούσε να προκληθεί bank run στην Ελλάδα, το οποίο θα ήταν αδύνατο να σταματήσουν, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters γράφει ότι η Ελλάδα απορρίπτει την εξαμηνιαία παράταση του προγράμματος, ενώ επισημαίνει πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, απέρριψε το προσχέδιο που του πρότειναν οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του στις Βρυξέλλες. 

Μετά τη διακοπή των συνομιλιών, επισημαίνει το πρακτορείο, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, δήλωσε πως το Eurogroup είναι έτοιμο να συζητήσει κάθε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα εφόσον η ελληνική κυβέρνηση ζητήσει την επέκταση του Μνημονίου.

«Είναι ξεκάθαρο πως αν και όποτε υπάρξει αίτημα για επέκταση και αν υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις από τις ελληνικές αρχές να παραμείνουν στο πρόγραμμα, τότε ο επικεφαλής του Eurogroup θα ανακοινώσει την επόμενη συνεδρίαση», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, το πρακτορείο Reuters άλλαξε τον τίτλο του δημοσιεύματος γράφοντας: «Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Ευρωζώνη καταρρέουν, αβέβαιη η επόμενη ημέρα».

Από την άλλη ο βρετανικός Guardian γράφει πως η Ελλάδα δε συμφώνησε στην επιμήκυνση του τρέχοντος προγράμματος, τονίζοντας πως η χώρα έφτασε πολύ κοντά στο να βγει από την Ευρωζώνη μετά τη διακοπή των συνομιλιών με τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών. 

Μάλιστα, το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου, ο οποίος περιέγραψε την επιμονή στην παραμονή του τρέχοντος προγράμματος ως «παράλογη».

Το δίκτυο ABC, που αναπαράγει τηλεγράφημα του Associated Press, αναφέρει πως η Ευρωζώνη δίνει στην Ελλάδα ένα τελεσίγραφο για τις συνομιλίες, εξηγώντας ότι η χώρα έχει στη διάθεσή της μία εβδομάδα για να δεχθεί τον όρο-κλειδί που θα κάνει το χρέος της βιώσιμο. 

«Πρέπει η Ευρώπη να σώσει την Ελλάδα;», ρωτούν οι Irish Times, ενώ θετική απάντηση δίνεται σε βίντεο καθώς όπως επισημαίνεται πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά η Ευρώπη θα έπρεπε να της δώσει χρόνο για να ξεκινήσουν οι πραγματικές διαπραγματεύσεις.