Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Business Insider: Ο Βαρουφάκης είναι ο πιο ενδιαφέρων άντρας στον κόσμο!

Business Insider: Ο Βαρουφάκης είναι ο πιο ενδιαφέρων άντρας στον κόσμο!

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης φαίνεται πως έχει κλέψει τις εντυπώσεις.

Με τις συζητήσεις να δίνουν και να παίρνουν για το πώς η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, το Business Insider εστιάζει στο κεντρικό πρόσωπο των διαπραγματεύσεων.

"Είναι η φωνή και το πρόσωπο της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα του σήμερα", σημειώνει η δημοσιογράφος Shane Ferro. Η θέση του αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει για το ελληνικό χρέος αλλάζει καθημερινά, αλλά αυτό φαίνεται να λειτουργεί προς όφελός του.

Ο Βαρουφάκης έγινε υπουργός Οικονομικών μετά την ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές εκλογές του Ιανουαρίου. Πριν από την εκλογή του στο Κοινοβούλιο ήταν καθηγητής Οικονομικών. Διδάσκει οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά τα τελευταία δύο χρόνια διδάσκει και ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν.

Στις συναντήσεις του με διάφορους Ευρωπαίους ηγέτες εμφανίστηκε με το πουκάμισο έξω από το παντελόνι και χωρίς γραβάτα. Φάνηκε να μεταφέρει ένα μήνυμα: Δεν παίζω με τους κανόνες σας.

Ο Βαρουφάκης, ακαδημαϊκά, έχει ειδικευτεί στη "θεωρία των παιγνίων", στη μελέτη των στρατηγικών αποφάσεων. Ο Τζέιμς Γκάλμπρεθ, συνάδελφός του καθηγητής από το πανεπιστήμιο του Τέξας μιλώντας στο Bloomberg τόνισε ότι ο Βαρουφάκης είναι γνώστης "όσο κανένας άλλος στον πλανήτη" και ότι "η σκέψη του βρίσκεται παραπάνω από μερικά βήματα μπροστά" στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της Ελλάδας.

Αλλά αν αυτό είναι αλήθεια, ο Βαρουφάκης δεν το βγάζει με έναν ψυχρό υπολογισμό. Το βγάζει με έκρηξη. Η Ελλάδα δήλωσε ότι δεν θα διαπραγματευτεί με την τρόικα και ο Βαρουφάκης έγραψε σε ανάρτησή του στο προσωπικό του blog, κατηγορώντας τα μέσα ενημέρωσης πως διαστρεβλώνουν τα κίνητρά του.

Σε εκείνο το σημείο, όλοι άρχισαν να ανησυχούν ότι η Ελλάδα βγαίνει από τις ράγες. Ο Βαρουφάκης φάνηκε να επιδιώκει αυτό που είναι γνωστό στο πλαίσιο της στρατηγικής ως η "θεωρία του τρελού". Βασικά, αν ενεργείς αρκετά ως τρελός, ο εχθρός θα σε φοβηθεί και θα σου δώσει περισσότερα από αυτά που θέλεις.

Αλλά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Βαρουφάκης ξεκίνησε το ταξίδι του στην Ευρώπη, συναντήθηκε με διάφορους ηγέτες και φάνηκε ότι άρχισε να κάνει αυτό που έλεγε ότι δεν θα κάνει: Να διαπραγματεύεται. Ή τουλάχιστον να αρχίσει τις προ των διαπραγματεύσεων συζητήσεις.

Το πρωί της Τρίτης, ο Βαρουφάκης πρότεινε μια ανταλλαγή αντί για κούρεμα του χρέους που πνίγει την Ελλάδα. Συγκεκριμένα όπως γράφουν οι FT: "Προσπαθώντας να ακουστεί πιο διαλλακτικός, ο κ. Βαρουφάκης είπε στους Financial Times ότι η κυβέρνηση δεν θα ζητά διαγραφή μέρους του χρέους (των 315 δισ. ευρώ) της Ελλάδας.

Μάλλον θα ζητήσει ανταλλαγή χρέους για να ελαφρύνει το βάρος, μέσω δυο τύπων νέων ομολόγων. Ο πρώτος τύπος ομολόγων, θα είναι σε συνάρτηση με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη και θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης και ο δεύτερος, τα οποία ονόμασε διηνεκή ομόλογα, θα αντικαταστήσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ".

Αυτό μπορεί να είναι ελκυστικό για τους Γερμανούς οι οποίοι αντιτίθενται σε ένα κούρεμα.

Φαίνεται πως η στρατηγική του Βαρουφάκη (τολμηρή, λίγο τρελή, αλλά με προθυμία διαπραγμάτευσης) θα μπορούσε να τον βγάλει κάπου. Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να αποτύχει θεαματικά. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, η τύχη του πρότζεκτ του ευρώ φαίνεται ότι εν μέρει βρίσκεται στα χέρια ενός τολμηρού, ριζοσπαστικού οικονομολόγου χωρίς γραβάτα.

Το παιχνίδι ξεκίνησε".

Πηγή: Business Insider